Sunteti aici :: Antrenament » FERESTE-TE DE MICROBI LA ANTRENAMENTE
FERESTE-TE DE MICROBI LA ANTRENAMENTE
Ca suntem inconjurati de microbi nu mai e de mult timp un secret, de la capacul de toaleta la manerul de la usa, de la tastatura calculatorului la telefonul mobil, cam tot ce ne inconjoara constituie un pericol mai mare sau mai mic de imbolnavire. Pana si mersul la sala trebuie tratat cu atentie sporita, pentru a evita ca, pe langa un abdomen plat sau niste pectorali lucrati sa te trezesti ca duci cu tine acasa si o serie de infectii. Iata cateva sfaturi utile de care e bine sa tii cont atunci cand vizitezi frecvent sala de forta.
Spala-te corect pe maini!
Primul sfat are o tenta mai generala, dar trebuie respectat intocmai si cand mergi la sala, pentru ca o spalare corecta a mainilor inainte sa incepi sa folosesti aparatele de la sala previne contaminarea acestora cu microbi, dar este necesara si dupa ce ti-ai terminat sesiunea de antrenament, pentru a scapa de senzatia de maini transpirate si murdare, dar mai ales pentru a evita unele infectii.
Recomandarea generala e sa te speli pe maini cat poti de frecvent, si cat poti de corect, caci pana si o simpla spalare a mainilor se poate transforma intr-un adevarat ritual care trebuie respectat intocmai pentru a avea rezultatele dorite. Asadar, ai grija sa iti speli atat palmele, dar si partea superioara a mainilor si incheieturile cu sapun si apa (daca se poate calduta) din belsug, cel putin cateva zeci de secunde bune; ai grija sa ajunga suficient sapun si intre degetele de la maini, dar si sub unghii, unde se aduna o cantitate insemnata de microbi. Petrece suficient timp sub jetul de apa, iar la final poti sa testezi daca te-ai spalat corespunzator incercand sa iti freci mainile una de cealalta si sa vezi daca "scartaie" de curatenie. Daca nu ai la indemana apa si sapun, poti sa folosesti cu incredere un gel antiseptic pe baza de alcool, deoarece si acesta previne infectiile,
Curata saltelele si aparatele de la sala
Inainte de a incepe sa lucrezi propriu-zis, inspecteaza saltelele si aparatura, sterge-le cu servetele anti-bacteriene si lasa-le sa se usuce. Procedeaza la fel si cu orice maner sau buton cu care vei intra in contact in sala. Nu transpiratia in sine care se gaseste de regula pe aparatele des folosite de la sala este o problema, ci mediul umed dezvoltat de aceasta, care devine un spatiu propice pentru dezvoltarea si inmultirea microbilor.
In cazul in care folosesti manusi cand ridici greutati, e bine de stiut ca poliesterul din care sunt fabricate majoritatea acestor manusi este un adevarat magnet pentru stafilococi, inlcusiv stafilococul auriu, care este responsabil pentru diferite intoxicatii (toxiinfectia alimentara, sindromul pielii oparite, sindromul de soc toxic) sau infectii (infectii ale pielii, infectii respiratorii sau generalizate etc). O simpla atingere a unei haltere urmata de o atingere a ochilor sau a nasului poate da unda verde patrunderii bacteriilor in organismul tau.
Ia-ti cele necesare cu tine
Inarmeaza-te cu doua genti pentru haine, una pentru cele murdare pe care le vei da jos dupa antrenament si cealalta pentru haine curate, astfel incat sa izolezi pe cat posibil germenii. Ia-ti de acasa propriile prosoape curate si dezinfectate. Banalii papuci de alergat au de 76 de ori mai multi fungi decat un vas de toaleta, explicatia fiind si aici prezenta mediului umed propice pentru spori. E recomandat sa ii cureti bine si sa ii dezinfectezi inainte de a-i folosi la urmatorul antrenament. Pana si sticlele cu apa sunt purtatoare de germeni si bacterii, din cauza ca nu sunt curatate si dezinfectate corespunzator inainte de a fi reumplute.
Atentie la dus si sauna!
Vestiarele si dusurile s-au dovedit a avea, contrar asteptarilor, un numar impresionant de bacterii, incluzandu-le aici pe cele cauzatoare de micoza piciorului. Nu te lasa amagit de impresia de curatenie pe care o lasa dusurile, poate fi (si de cele mai multe ori e) una superficiala- sa nu crezi ca aceste dusuri sunt spalate si dezinfectate ca si dusul din casa ta. La fel se intampla si in cazul piscinelor si saunelor care nu sunt intretinute suficient de bine, astfel ca sub actiunea apei calde pana si clorul isi pierde o mare parte a puterii sale dezinfectante, dand nastere unui mediu potrivit pentru aparitia bacteriilor. Trebuie curatate tevile care alimenteaza piscinele cu apa, nu doar piscinele in sine. Bancutele din lemn din saune sunt un alt teren propice pentru raspandirea bacteriile, din nou sub actiunea mediului umed. Inainte de a te aseza pe o astfel de bancuta, pune un prosop dedesubt sau poarta o pereche de pantaloni scurti. In plus, cand mergi la sauna sau la dus, poarta o pereche de slapi sau flip-flops si evita sa mergi in picioarele goale.
Sigur ca nu trebuie sa cazi in extrema cealalta si sa "vezi" peste tot microbi, sa eviti sa mai mergi la sala sau la bazinul de inot, dar e bine sa fii informat, sa pastrezi un anumit grad de alerta in permanenta si sa respecti sfaturile de mai sus pe cat posibil - nu sunt extrem de solicitante si te pot scuti de ceva batai de cap.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 50995 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii