Ai auzit de atatea ori termenii "echilibru energetic", "deficit energetic", "aport energetic", "consum energetic" - daca vrei sa intelegi ce este echilibrul energetic, imagineaza-ti corpul ca pe o masina care functioneaza 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamina. Sunt sigur ca nu te astepti ca masina ta sa te duca dintr-un loc in altul fara sa fie periodic realimentata, asa cum nu poti sa pui benzina in rezervor mai mult decit volumul sau. Si totusi, multi oameni asa procedeaza cu propriul corp - incercam sa functionam "pe gol" cu orele si apoi bagam "combustibil" pina nu mai putem. Cercetarile specialistilor in nutritie sportiva arata cit de autodistrictiva este aceasta strategie.
Sa presupunem ca vrei cu adevarat sa elimini grasimea si te-ai decis sa alergi in fiecare dimineata, pe burta goala. Cea mai simpla cale de a face rost de energie este catabolizarea tesutului muscular. Organismul poate converti aminoacizii, "caramizile" tesutului muscular, in glucoza - zaharul care sustine energetic activitatile umane. O persoana care alearga inainte de a minca, de fapt distruge chiar tesutul pe care urmareste sa il dezvolte, ceea ce este un lucru categoric contraproductiv.
A doua cale este probabil si mai obisnuita pentru multi oameni - si din nefericire conduce in final la crestere in greutate. Acestia lasa o perioada lunga de timp intre mese, iar cind le este foarte foame, devoreaza tot ce le iese in cale. In mod garantat, vor avea o descarcare de insulina in singe mult mai mare decit ar fi trebuit sa aiba in mod normal. Iar asta inseamna mai mult depozit adipos.
Si de obicei oamenii combina cele doua strategii contraproductive si isi transforma organismul intr-o masinarie perfecta de distrus muschi si depozitat grasime. Exercitiile intense reduc apetitul pe termen scurt, dar cind te obisnuiesti cu acestea, pofta de mincare va deveni proportionala cu efortul fizic. Deci daca vei alerga 10 km pe stomacul gol, apoi vei minca suficient cit pentru o cursa de 15 km, efectul final va fi ca vei pierde o parte din tesutul muscular si vei depune grasime din masa de dupa alergare.
Echilibrul energetic este raspunsul la aceste dileme. Studiile au aratat ca cele mai bune rezultate se obtin atunci cind este mentinut acest echilibru in limitele unei diferente de 300-500 kcal de-a lungul zilei, intre aportul si consumul energetic.
Retine urmatoarele principii de baza:
Mananca imediat ce te trezesti dimineata
Mananca ceva inainte de antrenament, indiferent de momentul zilei cind vei face efort. Nu numai ca alimentele consumate previn utilizarea tesutului muscular ca material energetic pentru efortul aerob, dar acestea maresc numarul de calorii pe care le ardem in timpul si dupa antrenament. Un studiu realizat in 1996 la Universitatea din New York arata ca antrenamentul efectuat dupa o masa amplifica rata metabolica.
Mananca imediat dupa antrenament, cind corpul este golit de resursele sale energetice. Actioneaza rapid sau vei incepe sa consumi muschii ca resursa energetica.
Programeaza-ti in total 5 sau 6 mese mici pe zi.
Multe dintre studiile de nutritie au aratat ca sportivii care au introdus trei gustari pe zi pe linga mesele principale, au eliminat din stratul adipos si au cistigat masa musculara, acestea fiind doar principalele beneficii din rindul celor pe care si le-ar dori un sportiv, pe linga care am mai putea aminti forta si rezistenta la efort. Bineinteles, poti pur si simplu sa adaugi citeva sute de kilocalorii la regimul alimentar si sa scazi in greutate, dar trebuie sa redistribui cantitatea totala zilnica de calorii, astfel incit sa maninci mai des, dar mai putin la fiecare masa. Oricum ai proceda, cea mai proasta abordare este restrictionarea brutala a cantitatii de calorii in speranta unei reduceri dramatice si bruste a greutatii.
Daca incerci sa elimini cite 0,5 kg pe saptamina sau la 2 saptamini, nu numai ca vei reusi, dar este mult mai putin probabil sa revii la greutatea initiala dupa ce termini perioada de regim.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 49029 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii