Sunteti aici :: Sanatate » DIABETUL ZAHARAT SI EFORTUL FIZIC
DIABETUL ZAHARAT SI EFORTUL FIZIC
De-a lungul timpului, pe pagina de consultanta online am fost intrebat daca persoanele cu diabet zaharat pot face sport, in mod particular culturism si fitness. Asa cum le-am spus si atunci, pentru un diabetic cel mai bun lucru pe care il poate face este sa ramana sau sa devina activ, deoarece efortul fizic scade nivelul glucozei in sange, reduce necesarul de insulina si medicatie orala si ajuta la mentinerea unei greutati optime. In alta ordine de idei, in timp ce diabetul mareste riscul bolilor cardiovasculare, exercitiile fizice reduc acest risc. Pentru ca diabetul este o afectiune ce ridica anumite probleme speciale, este bine sa va consultati cu medicul specialist diabetolog inainte de a incepe un program de antrenament. Persoanele mai in varsta vor necesita si un control cardiologic, incluzand uneori si un test de efort.
Activitatile cele mai utile pentru controlul acestei boli si reducerea riscului de boli cardiovasculare sunt exercitiile aerobe, cum ar fi alergatul, mersul cu bicicleta, inotul - efectuate la o intensitate suficient de mare incat vorbitul sa devina dificil. Veti obtine beneficii maxime daca veti face antrenamente de minim 30 de minute, de minim 3 ori pe saptamana. Si exercitiile cu greutati se pot practica, insa este de preferat sa lucrati cu greutati mici-medii. Exista sportivi de performanta (nu neaparat culturisti) care sufera de diabet insulinodependent si totusi participa cu succes la competitii importante.
Daca nu ati mai facut sport pana acum, trebuie sa incepeti treptat - cu eforturi scurte, de intensitate mica, cum ar fi mers pe jos. Mariti treptat durata plimbarilor si viteza de mers. De retinut ca orice tip de activitate este mai buna decat niciuna - urcat scari, mers pe jos in loc de masina.
Atunci cand va alegeti tipul de efort, trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
-
Daca ametiti atunci cand faceti efort in pozitie verticala, alegeti de preferinta inot sau pedalare si nu alergare.
-
Cei cu retinopatie trebuie sa evite activitatile care ridica brusc tensiunea arteriala, cum ar fi exercitiile cu greutati
-
Daca aveti sensibilitatea redusa la nivelul memebrelor inferioare, alegeti totdeauna incaltamintea potrivita si exercitii ce presupun impact redus (inot, vaslire, pedalare)
-
Activitati precum scufundarile, parasutismul, alpinismul ar trebui evitate fiindca exista riscul hipoglicemiei
-
Antrenamentul cu greutati poate completa cu succes un program de antrenament cardio, dar alegeti greutati cu care puteti face 12-15 repetari si nu mai putine
-
Todeauna incalziti-va bine inainte de antrenament, timp de 5-10 minute
Efortul fizic modifica metabolismul intr-un mod pozitiv, insa ca acest lucru sa se intample, trebuie sa va luati anumite masuri:
-
Masurati-va nivelul glicemiei inainte si dupa antrenament si la fiecare 20-30 de minute in cazul unui efort prelungit. Daca glicemia scade sub 100 mg/dl, consumati alimente care contin 15-30 g carbohidrati inainte de efort. Daca nivelul glicemiei este prea mare (peste 250 mg/dl in cazul diabetului tip 2 si peste 200 mg/dl in cazul diabetului tip 1), amanati antrenamentul pana la normalizarea valorilor glicemiei.
-
Trebuie sa stiti foarte bine care sunt semnele hipoglicemiei - ameteala, tremuraturi, transpiratii reci, vedere dubla, stare de agitatie. Invatati cum sa tratati rapid o criza de hipoglicemie.
-
Faceti efort la 1-2 ore dupa o masa.
-
Evitati sa faceti antrenament in timpul unui varf de secretie al insulinei. Dimineata este momentul ideal. Persoanele cu diabet tip 1 ar trebui sa evite efortul efectuat seara.
-
Ajustati-va aportul de insulina, daca este necesar. De preferat sa va sfatuiti cu medicul diabetolog.
-
Dupa eforturi prelungite sau intense veti avea nevoie de un aport mai mare de carbohidrati in urmatoarele 24 de ore, pentru a reumple depozitele de glicogen.
-
Beti multa apa, pentru a inlocui pierderile.
-
Purtati pantofi de sport de buna calitate si care vi se potrivesc foarte bine.
-
Nu consumati alcool in perioada premergatoare antrenamentului.
-
Purtati o bratara pe care sa fie scris ca sunteti diabetic.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 59638 ori.
Beneficiile untului de arahide
26 Mai 2022Iti place gustul untului de arahide, insa te intrebi daca e bine sa consumi un aliment atat de gras?
Bogat in nutrienti, untul de arahide poate fi parte dintr-o dieta echilibrata, avand multe beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru mentinerea unei greutati optime in timp. Totusi, este foarte caloric, asa ca e important sa-l consumi cu moderatie, mai ales daca vrei sa slabesti.
In acest clip iti voi spune ce beneficii iti aduce consumul de unt de arahide si cum e bine sa il integrezi in alimentatia ta!
Acizii grasi Omega-3. De ce sunt esentiali?
23 Mai 2022Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, atat la adulti, cat mai ales la copii, iar daca vine vorba de sportivi, cu atat mai mult.
Organismul mamiferelor nu este capabil sa produca acizi grasi omega-3, prin urmare, suntem dependenti de aportul alimentar.
Dar ce face acizii grasi omega-3 sa fie asa speciali?
De ce este important zincul
17 Mai 2022Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent in toate celulele. Zincul este un mineral necesar organismului uman in cantitati mici, insa este implicat in numeroase procese ce tin de metabolismul celular.
El contribuie la activitatea enzimelor in reactii chimice esentiale, la sinteza proteinelor, cresterea celulelor, vindecarea ranilor, sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si functionarea imunitatii.

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii