Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ANTRENAMENT CARDIO... PE BURTA GOALA
CSID - Vegetarian part time
SUPLIMENTELE NUTRITIVE SAU FRUMUSETEA CARE VINE DIN INTERIOR
Impins cu haltera de la piept din culcat orizontal
ATKINS, DIETA CARE EVOLUEAZA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Apa
E-URI DE CARE SA TE FERESTI
Good morning - Aplecari in fata cu haltera pe umeri
CSID - Alimentatia asiaticilor
DIETA IN HIPERTENSIUNEA ARTERIALA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul tineretii cu coenzima Q10 Fierbinte
Descoperă puterea coenzimei Q10 și impactul său asupra sănătății tale! În acest videoclip, vom explora...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » CU SERIOZITATE DESPRE OBEZITATE

CU SERIOZITATE DESPRE OBEZITATE


CU_SERIOZITATE_DESPR_14979.jpgObezitatea se poate defini ca gradul de greutate in exces care se asociaza cu consecinte adverse sanatatii. La adulti, greutatea in plus si obezitatea se definesc folosind indicele de masa corporala (IMC), care este proportia de greutate in kilograme impartita la inaltimea in metri patrati. Supraponderalitatea este definita de un IMC intre 25 si 29,9 kg/m2, iar obezitatea este definita cu un IMC mai mare de 30 kg/m2.

Cercetarea asupra obezitatii cuprinde o mare categorie de discipline, de la biologie moleculara la epidemiologie. In ultimii ani s-au facut progrese pe mai multe fronturi, cu precadere in intelegerea cauzelor obezitatii si noilor aspecte ale tratamentului.

In privinta epidemiologiei obezitatii, cele mai noi date sint din 2008, ale unui studiu care se desfasoara continuu in SUA, si demonstreaza ca s-a ajuns la un platou de crestere a numarului de adulti obezi, cu peste 72 de milioane avind IMC mai mare de 30 kg/m2, care reprezinta 33,3% barbati si 35,3% femei. Acest platou in prevalenta obezitatii sugereaza fie ca eforturile din sanatatea publica de a controla problema au inceput sa aiba efecte, fie ca subsetul de populatie susceptibil la obezitate a manifestat deja fenotipul. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca peste 1,7 miliarde de oameni sint supraponderali si 310 milioane sint obezi. Problema obezitatii este in crestere in multe tari in curs de dezvoltare. Obezitatea copiilor este o mare problema, si este locul aici de a informa ca 10% din copiii lumii sint supraponderali sau obezi. In ultimii 20 de ani ratele s-au triplat in regiuni ca Orientul Mijlociu, Insulele Pacificului, Asia de SE si China.

Obezitatea este clar asociata cu un risc crescut pentru diabet, boala coronariana, boala articulara degenerativa, si un numar de tipuri de cancer, dar este controversata legatura dintre IMC si mortalitate. Studiind datele ce sugerau mortalitate crescuta cu IMC de 25-30 kg/m2 la populatiile din anii 1960-1970 fata de 1990-2000 s-a concluzionat ca tratamentele impotriva diabetului, hipertensiunii, hiperlipidemiei si altor afectiuni metabolice au devenit agresive, reducind mortalitatea. Un studiu de 10 ani asupra unei populatii de 500000 de americani de 50-70 de ani, nefumatori si fara boli preexistente, au demonstrat o crestere a mortalitatii de 20-40% atit a barbatilor cit si a femeilor cu greutate crescuta la mijlocul vietii si o crestere de 2-3 ori a riscului mortalitatii la indivizii obezi. Deci chiar cresteri modeste ale greutatii pot reduce durata vietii, iar costurile asociate cu epidemia de obezitate pe masura imbatrinirii populatiei vor fi substantiale.

Nivelurile crescinde de obezitate la copii vor afecta prevalenta bolilor asociate in viitor, cind acesti copii vor deveni adulti. Se estimeaza ca in anul 2020, cei de 35 de ani vor fi obezi 30-37% dintre barbati si 34-44% dintre femei, valori in crestere, chiar daca la nivelul platoului. Prevalenta bolii coronariene va creste cu 5-16%, iar mai mult de 100 de mii de cazuri vor putea fi atribuite obezitatii. Exista de asemenea un studiu in Danemarca ce va urmari copiii carora li s-a calculat IMC la 7-13 ani.

In plus fata de aparitia bolilor, obezitatea poate reduce capacitatea functionala. Un studiu pe 6 ani a determinat ca 42,2% dintre indivizii obezi au raportat un anume grad de dereglare functionala, inclusiv legate de activitatile zilnice de mentinere in viata, comparativ cu 26,6% dintre indivizii cu greutate normala. Aceasta subliniaza cresterea costului social asociat problemei obezitatii.

Noi precizari asupra cauzelor cresterii in greutate

Cele mai interesante stiri noi de linkaj genetic vin din partea genei asociate cu masa de grasime si obezitate, gena FTO. Un numar de diferite alele in primul intron al FTO s-a demonstrat a fi puternic si semnificativ asociate cu trasaturi legate de obezitate, in citeva studii independente despre asocieri genomice. Indivizii homozigoti pentru alelele de risc mare cintaresc aproximativ 3 kg mai mult decit indivizii homozigoti pentru alela de risc mic. Homozigotia pare sa fie prezenta in aproximativ 16% din populatiile studiate. Produsul acestei gene pare sa fie o enzima care este implicata probabil in demetilarea ADN monocatenar in nucleii hipotalamici implicati in reglarea echilibrului energetic.

Alti cercetatori s-au concentrat asupra modificarilor genei receptorului pentru leptina (LEPR) la indivizii cu obezitate severa instalata timpuriu, in special cei din familii consanguine. Au aflat ca 3% din 300 astfel de subiecti au mutatii missens sau nonsens ale LEPR. Un alt grup de cercetatori au realizat o scanare a intregului genom extrem de riguroasa a probelor de ADN de la subiectii din grupul Framingham de studiu al inimii. Au identificat o varianta comuna a unei gene linga INSIG2 prezenta in aproximativ 10% din populatii si asociata cu aproximativ 2 kg de greutate excesiva in comparatie cu acei indivizi cu alele de risc mic. Desi mecanismul prin care aceasta alela de risc mare creste riscul pentru obezitate nu se cunoaste, e posibil sa determine anomalii in metabolismul trigliceridelor. Va trece insa mult timp pina cind acest avans in genetica se va transpune in avans al grijii clinice pentru indivizii obezi cu cea mai mare nevoie de tratament.

Alaturi de importanta patogenica a unei gene, s-a descoperit ca are importanta in raspindirea unei boli si rolul jucat de reteaua sociala. S-a lucrat cu datele furnizate de acelasi faimos grup din Framingham. S-au urmarit aproximativ 120 000 de indivizi peste 30 de ani pentru a examina efectele relatiilor lor asupra cresterii in greutate. S-a aflat ca riscul unei persoane de a deveni obeza a crescut cu 57% daca unul din prietenii persoanei a devenit obez.

Pe alta linie noua de cercetare, alti cercetatori au gasit ceva neasteptat si anume ca bacteriile intestinale par sa aiba un efect important asupra greutatii corporale. Flora persoanelor obeze este imbogatita in specii de "firmicute" si relativ deficienta in "bacterioidete". Transplantarea florei intestinale de la obezi la normali a produs crestere in greutate.

Indivizii supraponderali si obezi au de ales intre 4 posibilitati: sa-si accepte greutatea asa cum este, sa-si schimbe dieta si comportamentul fata de activitatea fizica, sa foloseasca medicamente pentru slabire, sau sa se supuna chirurgiei pentru pierderea greutatii. Aceste optiuni se desfasoara intre risc scazut/efect scazut pina la risc mare/eficienta mare. Fundatia oricarei strategii de slabire in greutate este comportamentul privind dieta si activitatea fizica a individului. Numeroase studii recente ofera raspunsuri la intrebarile: "care este cea mai buna dieta?" si "cit de multa activitate fizica este necesara pentru a produce scaderea in greutate si a mentine starea redusa".

Terapia prin dieta

Exista un studiu care compara direct eficienta dietelor Atkins (redusa in carbohidrati), Ornish (crescuta in carbohidrati, scazuta in grasimi), LEARN( modificarea comportamentului), si Zone (ridicata in proteine, moderata in grasimi) pe o perioada de 1 an la 311 femei supraponderale sau obeze la premenopauza. Subiectii au fost impartiti in grupe si au ramas in studiu pina la sfirsit in proportie de 75-88% in fiecare grup. Desi toate grupele au pierdut in greutate, greutatea pierduta (5,5%) prin dieta Atkins (www.atkins.com) a fost semnificativ mai mare decit in celelalte grupe

Continuarea o veti putea citi saptamana viitoare.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 46631 ori.



Secretul tineretii cu coenzima Q10

3 Iunie 2024

Descoperă puterea coenzimei Q10 și impactul său asupra sănătății tale! În acest videoclip, vom explora ce este coenzima Q10, cum funcționează în organism și de ce este esențială pentru energia celulară. Află cum coenzima Q10 poate îmbunătăți sănătatea inimii, pielii și poate încetini procesul de îmbătrânire.

Coenzima Q10 este o molecula asemanatoare vitaminelor, liposolubila, prezenta in membranele celulare din corpul uman, mai ales in inima, ficat, rinichi si pancreas. Este disponibila sub doua forme: ubichinolul, forma activa, care poate fi utilizata imediat de organism si ubichinona - forma oxidata.

Coenzima Q10 contribuie la generarea de energie in celule, producand antioxidantul adenozin trifosfat (ATP), care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, responsabil pentru multe probleme de sanatate.


Cum alegi eficient suplimentele nutritive

27 Mai 2024

Multe persoane apeleaza la suplimente nutritive, ca vitamine, minerale sau extracte din plante, din dorinta de a-si imbunatati starea de sanatate, de a avea mai multa energie sau pentru a acoperi anumite carente alimentare.

Spre deosebire de medicamente, care se supun unor reglementari stricte, suplimentele alimentare nu trec prin acelasi proces riguros de verficare, iar producatorii nu trebuie neaparat sa dovedeasca beneficiile, nu se fac asigurari de calitate si nu li se cere sa arate gradul de siguranta in administrare.


Alimentatia oamenilor din Zonele Albastre

21 Mai 2024

Ceea ce alegi sa-ti pui in farfurie zi de zi iti influenteaza nu doar silueta, dar mai ales calitatea si durata vietii! Daca vrei sa fii in forma cat mai multi ani si sa te bucuri de o viata lunga, poti adopta anumite obiceiuri care iti cresc sansele de longevitate. Sigur, nimic nu-ti garanteaza ca vei trai 100 de ani daca mananci sanatos, deoarece durata de viata e rezultatul mai multor factori, iar pe o parte dintre ei nu ii poti controla, de exemplu, genetica.

Totusi, sta in puterea ta sa te concentrezi pe ceea ce poti influenta si sa faci alegeri mai bune in viata cotidiana. Legatura dintre longevitate si stil de viata, in special alimentatie, a fost pusa in lumina reflectoarelor prin conceptul de „zone albastre” si despre acest subiect iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

DIETA SCARSDALE DIETA SCARSDALE
Elaborata in perioada anilor '70 de cardiologul American Tarnower, dieta ...
PATRU ASPECTE ALE SLABIRII FARA STRES PATRU ASPECTE ALE SLABIRII FARA STRES
Te rastesti la colegi fara nici un motiv. Te simti ...


ALIMENTE CU PUTINE CALORII ALIMENTE CU PUTINE CALORII
Nisa alimentelor cu calorii negative se dezvolta incontinuu si multi ...
SECRETELE SLABIRII EFICIENTE SECRETELE SLABIRII EFICIENTE
Stii cum ar trebui sa scazi in greutate: mananci mai ...


Alte articole despre Slabire






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 3 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii