Sunteti aici :: Nutritie » CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI
CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI
Ciocolata neagra contine mult mai multi antioxidanti decat afinele, ceaiul verde sau vinul rosu, compusi naturali ce ajuta celulele organismului sa reziste la atacul radicalilor liberi. Polifenolii ce se regasesc in ciocolata sunt substante care reduc nivelul lipidelor din sange si mentin elasticitatea vaselor sangvine, prevenind aparitia diferitelor tipuri de afectiuni cardiovasculare. Pe langa antioxidanti, ciocolata neagra mai contine si proteine, acizi grasi mononesaturati si polinesaturati, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, vitamine B si E, care imbunatatesc starea de sanatate.
Atenueaza simptomele cirozei hepatice
In urma unui studiu, cercetatorii spanioli au descoperit ca ciocolata neagra limiteaza cresterea presiunii sangvine in cavitatea abdominala, ce poate atinge nivele critice in cazul bolnavilor de ciroza. La experiment au luat parte 21 de pacienti cu boli hepatice in stadiu terminal. La bolnavii care au inclus ciocolata neagra in dieta lor s-a observat o imbunatatire a starii de sanatate, comparativ cu persoanele care nu au consumat ciocolata. Proprietatea benefica a ciocolatei negre este datorata antioxidantilor din boabele de cacao, care ajuta la relaxarea membranelor celulare din peretii vaselor de sange, devenind astfel mai flexibile.
Reduce nivelul colesterolul "rau"
Nivelul crescut de colesterol este una dintre cauzele aparitiei diabetului si a bolilor de inima. Pentru reducerea colesterolului rau este indicat consumul de fibre alimentare. 30 de grame de ciocolata neagra contin 3 grame de fibre, adica 12% din necesarul zilnic. Desi poate fi bogata in grasimi saturate, este mult mai buna decat uleiul de palmier sau cel de cocos. Nici caloriile nu vor fi o problema, 30 de grame avand in jur de 167 calorii.
Imbunatateste vederea
Ciocolata neagra imbunatateste abilitatea de a vedea in situatii cu un contrast scazut, pe timp de ceata, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Maria Britanie. La studiu au participat 30 de voluntari, barbati si femei, cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani care au fost supusi unui test de vedere dupa ce au mancat o ciocolata neagra. Participantii au dat testul de doua ori, o data dupa ce au mancat ciocolata neagra si o data dupa ce au mancat ciocolata alba. Diferenta dintre cele doua este cantitatea de flavanoizi, ingredientul principal din ciocolata neagra. Cercetatorii au observat ca voluntarii care au mancat ciocolata neagra se descurca mai bine la testele de vedere, in comparatie cu persoanele care au consumat ciocolata alba. Ei atribuie acest lucru capacitatii flavanoizilor de a creste fluxul de sange spre creier, dar si spre retina.
Scade presiunea arteriala
Consumata in cantitati mici, ciocolata neagra ajuta la scaderea presiunii arteriale, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Yale din Statele Unite ale Americii. Voluntarii care au participat la test au mancat aproximativ 6 grame de ciocolata neagra si doar dupa doua ore de la consum au prezentat o imbunatatire a fluxului sanguin si tensiune mai mica. Astfel, riscurile de boli cardiovasculare si implicit, cele de infarct miocardic si de accident vascular cerebral sunt reduse cu 40%.
Reduce stresul si anxietatea
Ciocolata neagra stimuleaza substantele produse de creier numite endorfine, care reduc stresul, senzatia de durere si induc starea de fericire. Totodata, ciocolata actioneaza direct asupra serotininei, un hormon cu rol neurotransmitator care intervine in producerea somnului, in procesele mintale si afective (despresie si anxietate), in functii motorii si hormonale, dar si in termoreglare. In plus, magneziul care se gaseste in ciocolata are efect relaxant si favorizeaza transmiterea influxurilor nervoase la nivelul creierului.
Scade pofta de alimente bogate in calorii
Ciocolata neagra, spre deosebire de cea cu lapte, scade pofta de dulciuri si alimente boagte in grasimi, conform cercetatorilor de la Universitatea din Copenhaga. Cei 16 barbati care au participat la studiu au fost supusi la 2 teste separate. Mai intai au mancat 100 de grame de ciocolata neagra, iar in timpul celui de-al doilea test au consumat ciocolata cu lapte. In urma experimentului, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au mancat ciocolata neagra au consumat apoi cu 15% mai putine calorii, in comparatie cu cei care au consumat anterior ciocolata alba.
Rasfata pielea
Pe langa beneficiile pe care le are asupra organismului, ciocolata este folosita si ca produs cosmetic. Pentru o piele matasoasa ai nevoie de 2 cesti de lapte cu ciocolata topita, 2 linguri de sapun lichid si o lingurita de miere. Amestecul obtinut se adauga in cada in momentul in care faci baie. Vei vedea ca rezultatele dorite nu vor intarzia sa apara.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 48523 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Iubitorii ciocolatei sanatoase si fine pot sa incerce sortimentele de ciocolata belgiana de la Luado Chocolate. Este intotdeauna proaspata, contine doar ingrediente 100% naturale si este lucrata manual in Brasov: http://www.ciocolatabelgiana.com/

Ridichea este de mai multe feluri, insa cea mai cunoscuta ...

Daca ai cumparat recent o punga de popcorn, s-ar putea ...

Cu ajutorul alimentatiei inteligente poti lupta impotriva stresului, a migrenelor, ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii