Sunteti aici :: Antrenament » CEL MAI BUN MOMENT AL ZILEI PENTRU A ARDE CALORII
CEL MAI BUN MOMENT AL ZILEI PENTRU A ARDE CALORII
Care este cel mai bun moment in timpul zilei sa-ti faci exercitiile aerobice?
Raspunsul este: oricand! Cel mai important lucru este insa sa le faci pana la urma. Exercitiile cardio, precum mersul pe jos, alergatul, mersul pe bicicleta efectuate pentru cel putin 30 de minute, te vor ajuta sa arzi caloriile oricand le executi. Dar daca vrei sa ai beneficiu maxim din toata activitatea fizica pe care o depui, ar trebui sa te trezesti dimineata cat mai devreme si sa-ti faci exercitiile cardio inainte de a lua micul dejun, chiar daca de obicei nu te trezesti asa de dimineata. Exercitiile aerobice facute pe stomacul gol au trei avantaje majore :
Dimineata devreme inainte de a manca, nivelul glicogenului din muschi si ficat este scazut. Daca mananci cina la ora 7 seara si micul dejun la ora 7 dimineata, sunt 12 ore in care nu consumi mancare. In timpul acestor 12 ore, nivelul de glicogen scade treptat pentru a furniza cantitatea de glucoza necesara pentru desfasurarea in bune conditii a anumitor functii ale organismului, chiar si cand acesta este in repaus. Asa ca te vei trezi dimineata cu rezervele de glicogen epuizate si cu un nivel scazut de glucoza in sange - moment optim de altfel pentru a arde grasimile. Cata grasime vei arde este sub semnul intrebarii, dar anumite studii sugereaza ca pana la 300 % din grasime este arsa cand exercitiile cardio sunt efectuate cand rezervele de glicogen sunt epuizate.
Deci cum merg mai exact lucrurile ? Este foarte simplu, in principiu. Glicogenul este principala si preferata sursa de energie a organismului tau. Cand principalul combustibil este insa in cantitate scazuta , organismul tau este fortat sa apeleze la o alta sursa de energie de rezerva care nu este alta decat grasimea din organism. Daca efectuatul exercitiilor cardio de dimineata nu este o optiune pentru tine , o alta posibilitate ar fi imediat dupa antrenamentul cu greutati. Ridicatul greutatilor este o activitate anaerobica prin natura ei si prin urmare se consuma rezervele de glicogen din muschi. De aceea o sesiune cardio dupa ridicatul greutatilor are acelasi efect ca si efectuarea exercitiilor cardio pe stomacul gol.
Al doilea beneficiu pe care il ai din efectuarea exercitiilor cardio dimineata este ceea ce se numeste efectul " dupa ardere". Cand faci o sedinta cardio dimineata , nu vei arde grasime numai in timpul efectuarii exercitiilor, dar vei continua sa arzi grasimi cu o rata destul de accelerata si dupa antrenament. De ce? Deoarece o sesiune intensa de exercitii cardio poate sa-ti mentina metabolismul accelerat timp indelungat dupa ce activitatea este terminata. Daca faci exercitii cardio noaptea , vei arde si atunci calorii . Dar in cazul exercitiilor cardio efectuate noaptea nu se verifica efectul " dupa ardere", pentru ca metabolismul incetineste cand mergi la culcare. Cand dormi, rata metabolica este mai lenta decat in alta perioada a zilei.
Al treilea beneficiu al antrenamentelor de dimineata este sentimentul de implinire pe care il vei avea de-a lungul zilei dupa un antrenament inviorator. Exercitiile pot deveni o experienta placuta ,chiar daca este o adevarata provocare pentru tine sa te trezesti dimineata asa devreme si sa depui putin efort sa le executi.
Vei spune ca este dificil sa te trezesti dimineata asa devreme si sa te motivezi sa lucrezi. Dar priveste in trecut cand poate ai avut o sarcina dificila de dus la capat si ai reusit sa te descurci.Nu te-ai simtit minunat dupa aceea? Daca duci la bun sfarsit orice sarcina, in special una de ordin fizic, iti da un impuls pozitiv. Psihologic, exercitiul fizic elibereaza endorfine ( substante secretate de catre tesutul nervos si hipofiza a caror actiune este analoaga cu cea a morfinei ) in organismul tau, care sunt pe departe mai puternice decat morfina. Endorfinele reduc stresul, iti imbunatatesc starea de dispozitie, circulatia sangelui si indeparteaza durerea. Daca te trezesti dimineata si iti duci la bun sfarsit sarcina efectuarii exercitiilor, vei avea un sentiment de implinire, iar toata ziua vei fi mai fericit si mai putin stresat stiind ca partea dificila a zilei este in spatele tau.
Deci, mai poti sa afirmi acum ca nu esti o persoana care s-ar putea trezi de dimineata? Sigur ca este o adevarata provocare, dar stii ce? Dupa cateva saptamani te vei obisnui cu acest program si chiar o sa-ti placa. Fa o promisiune cu tine insusi sa faci acest lucru pentru 21 de zile. Dupa ce vor trece cele 21 de zile, te vei simti mai bine si iti vei face din atrenamentul de dimineata un obicei, la fel ca si spalatul pe dinti sau dusul de dimineata. Odata ce vei descoperi placerea in ceea ce faci, vei deveni dependent de acest lucru. Inainte sa-ti dai seama , exercitiile cardio vor deveni un nou obicei, metabolismul tau se va accelera si te vei simti fantastic toata ziua.
Majoritatea grasimii se afla stocata sub piele, sub forma de grasime subcutanata. Aceasta este formata din celule grase, iar organismul uman are aproximativ 50-200 milioane de celule grase distribuite in intreg corpul. De asemenea, grasimea poate fi stocata si in alte zone ale organismului, dar acest lucru depinde de sexul persoanei. Pentru majoritatea femeilor, o mare parte din grasime este stocata in zona sanilor, a taliei, coapselor si feselor. Barbatii au cel mai mare procentaj de grasime stocat in zona pieptului, abdomenului si in regiunea feselor.
Exista de asemenea tesut gras in jurul rinichilor, ficatului si chiar in interiorul muschilor. De fapt, pe masura ce inaintam in varsta grasimea din muschi incepe sa creasca , iar daca nivelul activitatii fizice scade este posibil ca muschiul sa se micsoreze si sa fie inlocuit de tesut gras. Rezultatul este ca pierdem din forta, dar creste volumul muschiului deoarece grasimea este mai putin densa decat muschiul si ocupa mai mult spatiu.
Singurul scop al celulelor grase este sa stocheze moleculele de grasime. Acestea sunt formate prin concentrarea acizilor grasi in torentul sangiun, ca de exemplu dupa o masa bogata. O crestere in concentratie a enzimei numita lipaza localizata in tesutul sanguin determina convertirea acizilor grasi in trigliceride pentru stocare.
De fapt, pe masura ce castigam in greutate celulele grase nu se multiplica, ci mai degraba stocheaza mai multe molecule grase si astfel cresc in dimensiuni.
Cand organismul foloseste grasimea stocata pentru eliberarea de energie, sparge continutul celulelor grase prin intermediul enzimelor pentru a elibera glicerolul si acizii grasi in sange. Cand acizii grasi ajung la tesutul muscular , ei sunt transportati de-a lungul membranelor si in interiorul celulelor musculare, iar acestia intra in mitocondria celulei. Acestea extrag energia si carbohidratii din grasime pentru a produce forma de energie utilizata de celule- ATP ( adenozintrifosfat ).
Dr. Raluca Burja

Acest articol a fost vizualizat de 72479 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
cel mai usor se transforma proteinele in glucoza si nu lipidele. asa ca daca n-ai glucoza in sange, o perioada se folosesc proteinele si nu lipidele, pierzi masa musculara, etc. e o prostie sa faci sport pe stomacul gol. obosesti, nu te poti antrena suficient si in general nu e nici o placere.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii