Obezitatea reprezinta un exces de grasime in intregul organism. O persoana este considerata obeza cand greutatea lui sau a ei este cu 20% sau mai mult peste greutatea normala. Cea mai des intalnita formula de apreciere a greutatii este indexul masei corporale (IMC). O persoana este considerata supraponderala daca BMI-ul ei sau al lui este intre 25 si 29.9; o persoana este considerata obeza daca BMI-ul ei sau al lui depaseste 30.
"Obezitate morbita" inseamna ca o persoana fie are cu 50%-100% mai mult decat greutatea normala, are BMI-ul 40 sau mai mare, sau are o greutate suficient de mare incat aceasta afecteaza serios sanatatea sau functionarea normala a organismului.
Ce anume provoaca obezitatea?
Excesul ponderal se instaleaza atunci cand o persoana are un aport mai mare de calorii in comparatie cu cele pe care le "arde". Pentru cei multi oameni acest lucru inseamna a manca prea mult si a avea activitate fizica prea putina. Dar exista si alti factori care de asemenea joaca un rol in obezitate. Acestia pot include:
- Varsta. Pe masura ce inaintezi in varsta, metabolismul organismului incetineste si nu cere la fel de multe calorii pentru a-ti mentine greutatea. De aceea oamenii observa ca mananca la fel si fac aceleasi activitati ca atunci cand aveau 20 de ani, insa la 40 de ani, cresc in greutate.
- Sex. Femeile tind sa castige mai mult si mai rapid in greutate decat barbatii. Barbatii au rata metabolismului bazal mai crescuta (adica ard mai multa energie in repaus) decat femeile, deci barbatii consuma mai multe calorii pentru a-si mentine greutatea corporala. In plus, cand femeile ajung la menopauza, rata lor metabolica scade. Iata de ce femeile se ingrasa dupa menopauza.
- Genetica. Obezitatea tinde sa se raspandeasca in familii, de-a lungul generatiilor. Intr-un studiu despre adulti care au fost adoptati cand au fost copii, cercetatorii au descoperit ca greutatea adultului participant a fost mai apropiata de greutatea parintilor biologici decat a celor adoptivi. Se pare ca mediul de viata din familia adoptiva a avut mai putina influenta in dezvoltarea obezitatii decat componenta genetica a persoanei. De fapt, daca mama ta biologica este grasa ca si adult, sunt aproximativ 75% sanse ca si tu sa fii gras. Daca mama ta biologica este slaba, exista de asemenea 75% sanse ca tu sa fii slab. Cu toate acestea, oamenii care simt ca genele lor sunt sortite la o viata de obezitate, ar trebui sa ia masuri. Multi oameni predispusi genetic la obezitate nu devin obezi sau sunt capabili sa piarda in greutate si sa se mentina.
- Factorii de mediu. Desi genele reprezinta un factor important in multe cazuri de obezitate, mediul in care traieste o persoana joaca de asemenea un rol semnificativ. Factorii de mediu includ stilul de viata, ca de exemplu ce mananca o persoana si cat de activa este sau nu.
- Activitatile fizice. Indivizii activi au nevoie de mai multa energie (calorii) decat cei mai putin activi, pentru a-si mentine greutatea. In plus, activitatea fizica tinde sa scada apetitul la indivizii obezi in timp ce creste capacitatea organismului de a metaboliza preferential grasimea ca sursa de energie. Multe dintre cresterile in obezitate din ultimii 20 de ani se cred a fi rezultatul unui nivelul scazut al activitatii fizice zilnice.
- Factorii psihologici. Factorii psihologici influenteaza de asemenea obiceiul de a manca. Multi oameni mananca raspunzand emotiilor negative ca de
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 67144 ori.
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023
Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023
Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023
Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!