Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Alexandra Igna
CROMOTERAPIA
MUSCULATURA TRUNCHIULUI
EXERCITII PENTRU UMERI FRUMOSI
PRODUSELE-MINUNE PENTRU SLABIT


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SARCINA SI SUPLIMENTELE MULTIVITAMINICE
VIDEO - Influenta alimentatiei asupra produsului de conceptie
DE CE SA ALEGI RAFTINGUL
PREVENIREA BOLILOR PRIN DIETA SI NUTRITIE
LEGATURA DINTRE MANCAREA IEFTINA SI OBEZITATE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată Fierbinte
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » CATABOLISMUL SI ANTRENAMENTELE

CATABOLISMUL SI ANTRENAMENTELE


CATABOLISMUL_SI_ANTR_37470.jpgPentru a "face muschi" e nevoie sa te antrenezi intens si sa mananci corespunzator. Multi dintre cei care frecventeaza sala de antrenament de mai mult sau mai putin timp traiesc cu o parere gresita in ceea ce priveste starea catabolica. Din popor se "stie" ca daca petreci ceva mai mult de o ora la sala, antrenandu-te, vei intra in starea catabolica. Cu alte cuvinte, corpul tau va incepe sa "topeasca" din tesuturi. Anabolismul, pe de alta parte, descrie o stare care presupune acumularea de tesut suplimentar. Evident, nu e posibil sa te confrunti in acelasi timp si cu starea catabolica, si cu cea anabolica.

Cei care afirma ca odata ce te antrenezi mai mult de o ora pe zi nu vei face altceva decat sa iti netezesti calea spre catabolism nu au dreptate, din fericire. Sa gandim logic: de fiecare data cand ridici o greutate si faci o serie de exercitii, pasesti spre starea catabolica. Prin natura ei, ridicarea greutatilor presupune un proces in urma caruia muschii sunt supusi unei presiuni foarte mari, si, ca urmare, tinde sa isi reduca dimensiunile, producand "rupturi" ale tesuturilor musculare. Apoi, cu suficienta odihna si cu un regim alimentar potrivit, muschiul va incepe sa se reconstruiasca singur si vei constata ca isi va mari masa, iar tu vei deveni mai puternic si mai rapid.

Asadar, de fiecare data cand executi un exercitiu vei intra in starea catabolica, si de fiecare data cand te vei odihni si le vei permite muschilor sa isi revina, vei intra in starea anabolica. Cu alte cuvinte, chiar daca te antrenezi nu mai mult de 15 minute pe zi, tot te vei confrunta cu starea catabolica. Si atunci unde isi are originile aceasta credinta populara? E destul de simplu de imaginat. Multi sunt de parere ca, odata ce iti vei supune corpul la un efort foarte mare, acesta nu va mai avea forta necesara sa se "regenereze" si sa isi revina.

Desigur, trebuie sa tinem cont si de nivelul de glicogen din celulele musculare care sunt responsabile cu asigurarea unei cantitati suficiente de energie penru a putea efectua un effort sustinut. Nivelul de glicogen depinde de intervalul de timp scurs de la ultimul antrenament sau de regimul alimentar din ultima vreme. Cu siguranta ca nu vei rezista foarte mult daca nu te-ai mai antrenat de ceva vreme, si ai mancat foarte putin.


Pe de alta parte, daca ai o cantitate suficienta de glicogen, cu siguranta vei renunta mult mai mult in cadrul unei sedinte de antrenament intens. De ce nu te poti antrena la nesfarsit, e lesne de inteles; corpul nu are cantitati nelimitate din acest polizaharid, asadar progresul dispare din peisaj cand esti epuizat si simti ca nu mai ai energie. Nu are rost sa te fortezi, nu vei face altceva decat sa pierzi eventual masa musculara, ca urmare a faptului ca organismul o va folosi pentru a va rost de energia necesara.


Exista o modalitate clara de a-ti mentine rezervorul plin cat mai mult: fa pauzele de antrenament necesare si alimenteaza-te corespunzator. Alcatuieste-ti un program corect si tine cont de faptul ca pe masura ce durata antrenamentului va creste, vor spori si sansele tale de a ramane fara "combustibil". Evident, va trebui sa-ti amani putin planurile referitoare la progres.

Ce solutii ai la indemana pentru a-ti mentine starea anabolica o perioada cat mai indelungata e destul de lesne de inteles. Incepe prin a te alimenta corespunzator la micul dejun, consumand mai multe proteine pentru a-ti repara muschii si carbohidrati pentru energie. De ce e asa important micul dejun? Au trecut poate mai bine 8 ore de cand ai mancat ultima oara, in comparatie cu cele 2-3 ore care iti despart mesele din timpul zilei. Cu toate ca e adevarat ca organismul nu are nevoie de o cantitate mare de enegie cand se ohihneste, aceasta este perioada in care are loc cea mai mare parte a reconstructiei tesutului muscular afectat in timpul antrenamentelor. Asadar, cand te vei trezi, vei avea nevoie de nutrienti noi.

Si restul meselor sunt foarte importante, fie ca e vorba de mesele dinaintea, din timpul sau dupa antrenament. E mai bine sa mananci portii mai mici, mai des, decat sa ai doua mese copioase. De asemenea, poti sa incerci o bautura energizanta pentru a amana cat mai mult starea catabolica si pentru a realiza antrenamente cat mai lungi. Zaharul usor digerabil din aceste suplimente te va ajuta sa capeti un plus de energie si astfel nu va mai fi nevoie ca organismul sa deterioreze tesuturile musculare pentru a le transforma in zahar.


Asadar, tine minte: daca vrei sa castigi masa musculara in urma antrenamentelor, mentine-ti starea anabolica o perioada cat mai indelungata prin intermediul unei alimentatii bogate in proteine si carbohidrati si ofera-i organismului suficient timp de odihna.



Alexandra Igna


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 62793 ori.



Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Mic ghid de inlocuiri alimentare

18 Noiembrie 2024

Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.

Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.


Cum previi degradarea creierului?

4 Noiembrie 2024

Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.

O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.

Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.


Articole din aceeasi categorie

CAT DE REPEDE IESI DIN FORMA DUPA CE NU TE MAI ANTRENEZI?
Deconditionarea sau iesirea din forma, apare atunci cand nu te ...
CRESTETI TIMPUL IN CARE MUSCHIUL ESTE MENTINUT SUB TENSIUNE
Ati fost vreodata atenti la viteza cu care faceti repetarile ...


CUM COMBINAM ANTRENAMENTELE CARDIO SI CELE DE FORTA?
Sa presupunem ca esti unul dintre cei multi care merg ...
SPECIFICITATEA ANTRENAMENTULUI AEROB
In mintea celor mai multi dintre noi, termenul "fitness" se ...


Alte articole despre Antrenament






Pagina 11 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii