Sunteti aici :: Nutritie » AVOCADO
AVOCADO
Originar din Mexic si America de Sud si introdus de ceva timp pe piata romaneasca, avocado este un fruct exotic al carui popularitate este in crestere continua, datorita beneficiilor sale numeroase pentru sanatate. Este o sursa considerabila de proteine, grasimi, vitamine si minerale, devenind de nelipsit in regimurile vegetariene. Mai mult decat atat, poate fi consumat in diverse forme: ca fruct, stropit cu lamaie si zahar, sau in diverse cocktailuri, salate si sosuri.
Continut
Un fruct de avocado are un continut ridicat de potasiu, mai mult chiar decat o banana. De asemenea, este o sursa recomandata de vitaminele A, B6, C, E, K, de minerale precum fier, magneziu, zinc, fosfor, dar si de acid folic si betacaroten. Avocado aduce si un aport important de grasimi mono-saturate, benefice pentru sanatate, precum si de fibre.
Beneficii
- Datorita continutului de acid oleic, grasime mono-saturata prezenta si in uleiul de masline, consumat frecvent, fructul de avocado va ajuta semnificativ la scaderea nivelului de colesterol LDL, care se depune pe peretii vaselor de sange, si la cresterea nivelului de colesterol HDL, colesterolul „bun" pentru sanatate.
- De asemenea, s-a demonstrat ca acidul oleic din fructul de avocado previne cancerul de prostata si de san.
- Fiind o sursa importanta de potasiu, va ajuta la reglarea presiunii arteriale, prevenind hipertensiunea, precum si bolile de inima. Este recomandat de medici pentru mentinerea sanatatii inimii.
- Studii efectuate au dovedit ca un consum frecvent de avocado poate preveni accidentul vascular cerebral.
- Luteina si betacarotenul din compozitie previn problemele de vedere, precum cataracta sau degenerarea maculara.
- Adaugat in salate, fructul de avocado va ajuta organismul in absorbtia carotenoidelor din celelalte legume.
- Este recomandat in dietele de slabit si in regimurile vegetariene, pentru aportul considerabil de grasimi, proteine, fibre si antioxidanti. De asemenea, va preveni carentele de vitamine si minerale.
Cosmetica
Fructul de avocado este foarte cunoscut pentru beneficiile sale pentru piele, fiind utilizat in diverse preparate cosmetice. Compenentele sale speciale aduc un aport considerabil pentru sanatatea pielii. Este folosit cel mai frecvent sub forma de ulei, extras din samburele fructului. Uleiul de avocado are efect puternic emolient, intrand foarte repede in piele. Protejeaza astfel pielea de uscare, dar are si proprietati cicatrizante si antibacteriene, fiind folosit ca baza pentru tratatementele impotriva acneei sau dermatitei.
Se poate prepara ca masca, uleiurile esentiale si vitamina B din fructul de avocado hranind si hidratand pielea. Este de asemenea foarte benefic pentru sanatatea unghiilor.
Recomandari
Ca si bananele, avocado este un fruct care se coace dupa ce este cules. De aceea, in magazin se gasesc mai mult crude. Un fruct de avocado copt este putin moale la atingere si nu trebuie sa prezinte zgarieturi sau pete. Daca il cumperi crud, acesta nu trebuie tinut in frigider. Se va tine la temperatura camerei, de preferinta intr-un cos de fructe sau o punga de hartie, si se va coace in cateva zile, coaja sa capatand o nuanta mai inchisa de verde. Dupa ce s-a copt, poate fi pastrat in frigider timp de o saptamana.
Pentru a-l desface, cel mai usor este sa tai cu cutitul, pe verticala, in jurul samburelui; rasucind cele doua jumatati, se vor desprinde foarte usor de sambure. Apoi, se poate scoate miezul din coaja cu o ajutorul unei linguri.
Mod de consum
Avand o consistenta asemanatoare untului, se poate intinde pe paine prajita sau ca baza pentru sandvisuri. Se poate taia bucati si adauga in diverse salate. In Brazilia, se serveste ca desert, stropit cu lamaie si presarat cu zahar, direct din coaja. De asemenea, se poate prepara sub forma de guacamole (pasta de avocado, smantana, rosii, ceapa verde, suc de lamaie, sare, piper), foarte popular in Mexic.
AnaMaria Plesca

Acest articol a fost vizualizat de 60124 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Adauga un comentariu Acest articol are 5 comentarii.
Pentru slabit se pot incerca si alte metode. Avocado este unul dintre cele mai sanatoase produse, care ajuta la sanatatea inimii si creierului.
Pentru slabit se poate folosi si produsu african mango 900. Personal nu lam folosit, dar am auzit lucruri bune despre el.
Avocado e un fruct care este foarte util in special in procesul de slabire. Cunosc cateva persoane care au facut cura cu acest fruct si au mai dat jos din kilogramele care erau in exces.
Da, este destul de bun, putin ciudat la inceput (eu una ma asteptam sa fie altfel la gust). Il folosesc la masti (avocado + banana + miere).
Nu am mancat niciodata avocado dar astazi primul lucru pe care il fac cand ies din casa ma duc la kaufland sa cumpar, mai ies si eu din casa ca sunt satul de jocuri (si oricum nu imi va fi niciodata promovat linkul pus, pentru ca e o metoda ieftina si stupida).

Ciocolata neagra contine mult mai multi antioxidanti decat afinele, ceaiul ...

Consumul exagerat de alimente grase, precum produsele lactate sau cele ...

Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, este solubila ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii