Sunteti aici :: Antrenament » ANTRENAMENTUL TIP ODIHNA-PAUZA
ANTRENAMENTUL TIP ODIHNA-PAUZA
Metoda de antrenament pe care v-o propun astazi se adreseaza numai avansatilor, adica acei sportivi care s-au antrenat cel putin 2 ani prin metode clasice.Inainte de a aplica acest sistem de antrenare analizati-va corect posibilitatile, iar daca va hotarati sa il incercatI este bine sa fitI constientI ca el implica un nivel foarte ridicat de intensitate sI poate provoca accidentari, poate conduce la supraantrenament chiar sI la atieti foarte bine pregatiti.Toate programele de antrenament pentru avansatI presupun multe luni anterioare de munca sustinuta in care organismul a fost conditionat pentru a raspunde la solicitari puternice sI a dezvoltat o capacitate suficienta de refacere sI reparare.
Acest sistem este simplu de inteles, dar cere munca sustinuta, la nivelul maxim al rezistentei.
Totdeauna incalzeste-te cu grija inaintea oricarui antrenament, acordand o atentie speciale grupelor musculare care vor fi lucrate in acea sedinta la antrenament; de exemplu daca vei face impins de la piept, incepe cu o greutate care itI permite sa faci cel putin 20 de repetari in 2-3 seturi. Acest lucru itI va pregati muschii pe care ii vei folosi in antrenamentul "odihna-pauza".Pentru a selecta greutatile pe care le vei folosi la antrenament, incearca doar cu atata greutate incat reusesti o singura repetare completa, in a doua repetare sa nu mai poata fi ridicata.
In acest moment esti gata sa incepi aventura. Va trebui sa faci 4-6 repetari complete cu acea greutate cu care in mod normal ai face o singura repetare. In acest moment intra in scena sistemul "odihna-pauza". Dupa prima repetare aseaza bara pe suport (am lasat ca exemplu impinsul din culcat), ridica-te in picioare sI numara 10 secunde in sens descrescator. Dupa ce ai terminat numaratoarea reia pozitia de lucru sI executa a doua repetare. Totdeauna sa ai langa tine un ajutor, pentru ca este posibil, la un moment dat sa nu potI duce repetarea pana la capat. El te va ajuta sI sa ridici bara de pe aparat la inceputul fiecarei repatari.Daca la a doua sau la a treia repetare forta incepe sa scada, atunci va trebui sa reduci greutatea cu 10-15%, insa este obligatoriu sa lucrezi mereu la intensitate maxima .Minimul de repetari trebuie sa fie 4, iar maximul 6. Numarul de seturi complete va fi in corelatie cu modul de pregatire sI conditie fizica obtinuta prin antrenamente, de-a lungul anilor. Un sportiv foarte avansat este posibil sa poata face seturi de 4-6 repetari, in timp ce un altul cu mai putina experienta sI mai putin antrenat va fi capabil sa completeze doar un singur set.Ca sa-ti dai seama de nivelul personal de pregatire trebuie sa fii atent la durata necesara recuperarii dupa un asemenea antrenament.
Daca nu esti refacut cu totul dupa 4-5 zile, atunci va trebui sa mai scazi numarul seturilor la fiecare sedinta de antrenament.Sistemul "odihna-pauza" se adreseaza mai ales miscarilor compuse, ca de exemplu : genuflexiuni, indreptari, impins din culcat sI altele.
Acestea sunt miscari compuse, care implica mai multe grupe musculare in acelasI timp. Sistemul "odihna-pauza" aplicat pe o singura grupa musculara intr-o maniera izolatoare este periculos, pentru ca forteaza tendoanele sI ligamentele, iar un muschi izolat este mult mai susceptibil de a se rupe atunci cand se lucreaza la intensitate maxima.
Iata programele tip "odihna-pauza" pentru cele mai importante grupe musculare :
PIEPT
1. Incalziti-va timp de 10 minute
2. Fluturari la aparat : 4 seturi x 15-20 repetari. CrestetI incet rezistenta la fiecare set.
3. Impins din culcat cu bara - 60% din intensitatea maxima in 2 seturi a 15-20 repetari
4. Setul "odihna-pauza" : impins din culcat cu gantere
UtilizatI greutatea ce va permite sa faceti doar o repetare corecta.
Executati 4-6 repetari/set cu 10 secunde de pauza intre repetari. Se recomanda 2-4 seturi in functie de pregatire.
5. Eliminati orice urma de acid lactic din pectorali, prin "vasiit" la aparat timp de 5 minute
SPATE
1. IncalzitI-va timp de 10 minute
2. Helcometru : 4 seturi x 15-20 repetari cu cresterea usoara a rezistentei la fiecare set
3. Setul "odihna-pauza" : tractiuni cu priza larga sI greutatI atasate
2-4 seturi x 4-6 repetari cu 10 secunde de odihna
4. Tractiuni in fata la helcometru, din sezand : 3 seturi x 8-12 repetari
5. 5 minute de "vasiit"
UMERI
1. Incalzire 10 minute
2. Impins de la ceafa : 2 seturi x 15-20 repetari cu greutate moderata
3. Setul "odihna-pauzaÃ??" : impins cu gantere
Folositi o banca cu spatar. Greutatea trebuie sa-ti permita sa faci o singura repetare.
Completeaza 4-6 repetari la fiecare set cu 10 secunde de pauza intre fiecare repetareÃ??? 2-4 seturi in functie de posibilitati
4. 5 minute de "vasiit"
COAPSE
1. Incalzire 10 minute la bicicleta stationara
2. Extensia picioarelor la aparat : 4 seturi x 15-20 repetari cu cresterea a rezistentei
3. Genuflexiuni : 2 seturi x 15 repetari cu 60% din greutatea maxima
4. Setul "odihna-pauza" : genuflexiuni
Se incarca bara cu maximul de greutate pentru o singura repetare. Trebuie completate 4-6 repetari pentru fiecare set cu 10 secunde de odihna intre fiecare repetare 2-4 seturi in functie de posibilitati
5. Genuflexiuni : 1 set x 15 repetari cu 50 %
6. Bicicleta stationara 5 minute pentru eliminarea acidului lactic din cvadricepsi
De retinut :
- sistemul "odihna-pauza" are nevoie de un asistent permanent, pentru ca epiuzarea musculara se poate produce in orice moment
- nu uitati importanta incalzirii - acest antrenament se realizeaza la o intensitate incredibila sI fara o pregatire prealabila e foarte probabil sa se produca accidentari
- acest sistem se adreseaza numai celor care s-au antrenat cel putin doi ani in mod conventional sI au ajuns intr-un punct in care dezvoltarea lor musculara stagneaza
- daca nu va simtItI pregatiti pentru acest gen de antrenament , mai bine continuati pe cale clasica, lasand pentru mai tarziu aceasta metoda
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 49654 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Artele martiale sunt forme vechi de lupta, transformate in lumea ...

Vine un moment in viata fiecarui alergator pe distante lungi ...

"Nu am timp sa ma antrenez..." Daca cineva ne-ar putea ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii