Sunteti aici :: Antrenament » ANTRENAMENTUL SECVENTIAL SI SCADEREA IN GREUTATE
ANTRENAMENTUL SECVENTIAL SI SCADEREA IN GREUTATE
Ti s-a intamplat vreodata sa nu te poti duce la un antrenament si astfel sa nu respecti programul propus, fiindca nu ai avut timp sa stai la sala o ora sau mai mult, asa cum recomanda cei mai multi instructori?
Daca raspunsul este da, atunci probabil vei fi interesat sa citesti rezultatele unui studiu realizat la Universitatea de Medicina din Pittsburgh, SUA. Acest studiu si-a propus sa demonstreze ca programele de antrenament care presupun secvente scurte de exercitii favorizeaza participarea mai constiincioasa la programul propus. Mai mult decat atat, programele de antrenament cu secvente scurte de exercitii s-au dovedit mai eficiente in privinta scaderii in greutate.
Studiul a fost alcatuit astfel: un grup de femei supraponderale a fost impartit in doua subgrupe. Fiecare subgrup a urmat cate unul dintre cele doua programe de antrenament propuse. Primul grup a urmat un program alcatuit dintr-o singura secventa de exercitii. A doua grupa a urmat in fiecare zi un program alcatuit din cateva secvente de exercitii cu durata de doar 10 minute. Ambele grupe au primit pe langa programele de antrenament si o dieta hipocalorica, consumand in jur de 1200-1500 kcal pe zi.
Rezultatele studiului au aratat ca programul de antrenament alcatuit din secventele de 10 minute au crescut gradul de aderenta la program si au condus la scadere in greutate mai mare. Femeile din acest grup au reusit sa se antreneze intr-un mod mai regulat, facand cu 30% mai mult efort fizic decat femeile din primul grup. De asemenea, acestea s-au antrenat in medie timp de 224 minute pe saptamana, adica cu 36 de minute mai mult decat cealalta grupa. Desi progresele in ceea ce priveste capacitatile fizice obtinute in urma antrenamentului au fost aproximativ egale, femeile din a doua grupa a obtinut o scadere mai mare in greutate. Astfel, in timpul celor 20 de saptamani ale studiului, acestea au dat jos in jur de 10 kg, spre deosebire de femeile din prima grupa care au scazut cu numai 7 kg.
Unul dintre motivele principale pentru care cei mai multi oameni se antreneaza in secvente de o ora sau mai mult este mitul conform caruia dureaza cel putin 20 de minute pana cand organismul incepe sa arda grasimea. Numarul de calorii provenite din lipide pe care corpul le foloseste drept combustibil creste proportional cu perioada petrecuta facand efort fizic, insa cheia slabirii este pur si simplu sa arzi mai multe calorii decat aduci prin alimente.
Deci nu conteaza prea mult daca arzi caloriile intr-un singur antrenament lung sau in cateva antrenamente mai scurte. Asa cum arata si studiul, ambele abordari sunt eficiente atunci cand vrei sa scazi in greutate.
In concluzie, daca nu ai timp pentru un singur antrenament lung, poti sa incerci metoda prezentata. Zece minute de efort dimineata, dupa-amiaza si seara actioneaza la fel de eficient ca si un antrenament de 30 de minute puse cap la cap.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 48046 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Sportul este foarte important pentru remodelarea siluetei, dar trebuie sa ...

Atunci cand simti ca problemele te coplesesc si vezi numai ...

Exercitiile fizice nu se adreseaza in intregime abdomenului, picioarelor, spatelui ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii