Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam EXERCITII CU GREUTATI PENTRU COAPSE SI GAMBE
SEROTONINA SI REGIMUL DE SLABIRE
MIT SAU ADEVAR?
MUSCULATURA TRUNCHIULUI
CAFEAUA, UN PARADOX


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole REZISTENTA FIZICA LA EFORT INDELUNGAT
RAMAI IN FORMA IN TIMPUL VACANTEI
Flexii la scripete
CUM NE ANTRENAM? 10 SFATURI PENTRU INCEPATORI
ALTERNATIVE DULCI LA ZAHARUL ALB
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » ANOREXIA NERVOASA

ANOREXIA NERVOASA


Cuvantul "anorexie" vine din limba greaca si semnifica lipsa poftei de mancare. Anorexia nervoasa este o tulburare de alimentatie caracterizata de refuzul de a mentine o greutate corporala normala, ceea ce conduce la o greutate mai mica de 85% din greutatea ideala raporata la varsta si inaltime. Desi pot fi afectati si barbatii de aceasta boala, ea este de 20 de ori mai des intalnita la femei, in special tinere anterior sanatoase, care devin exagerat de preocupate de forma si greutatea corpului.

Care sunt cauzele tulburarilor de alimentatie?

Exista mai multe teorii, dar nici una nu poate explica in intregime aparitia unei tulburari de nutritie, cum este si anorexia nervoasa. Sunt incriminati mai multi factori, care independent sau impreuna pot conduce la instalarea anorexiei.

Factori biologici Diversele tipuri de personalitate, sau mai simplu spus tipurile temperamentale se presupune ca sunt determinate genetic. Unele dintre acestea, cum ar fi tipul obsesiv-compulsiv, sunt mai vulnerabile la dezvoltarea unor tulburari de alimentatie. Cercetari recente sugereaza ca existenta nivelelor crescute ale unor substante secretate la nivelul creierului predispun unii oameni la anxietate, perfectionism, ganduri si comportamente obsesiv-compulsive. Atunci cand o astfel de persoana incepe sa se infometeze sau din contra, sa manance necontrolat, in mod inconstient isi modifica nivelul acestor substante, ceea ce poate induce o stare de liniste sau chiar euforie, inlaturand pentru o perioada de timp starea de anxietate sau depresie. Astfel alimentele devin un fel de auto-medicatie impotriva sentimentelor greu de suportat.

Factorii psihologici Oamenii cu tulburari de alimentatie tind sa fie perfectionisti. Ei au asteptari nerealiste de la propria persoana si de la cei din jur. In ciuda realizarilor personale ei se simt permanent vinovati si lipsiti de valoare. Aceste persoane vad lucrurile numai la extreme, doar in alb sau negru, scapand din vedere ca mai exista si nuante de gri. Daca "gras" este "rau", iar "slab" este "bine", atunci "mai slab" este "mai bine", iar "cel mai slab" este "cel mai bine"? iar pentru unii asta inseamna pragul casexiei, adica a scaderii extreme in greutate. Unele persoane anorectice recurg la infometare si alte astfel de practici din dorinta de a-si castiga controlul propriei vieti, in viziunea lor. Desi au taria de a trece peste multe obstacole pentru a-si atinge scopul, in interior se simt slabi, invinsi, plini de resentimente. Uneori acesti indivizi sunt in cautarea propriei identitati si incearca sa urmeze un model acceptat si admirat de societate.Ei cauta permanent aprobare din partea celor din jur si se tem de critici.

Factori familiali Unele dintre persoanele anorectice provin din familii care i-au sufocat cu grija fata de ei, in timp ce altii s-au simtit in copilarie abandonati, neintelesi si singuri. Parintii care pun un accent exagerat pe aspectul fizic contribuie in acest fel la instalarea tulburarilor. Acest tip de parinti sunt uneori incapabili de o apropiere emotionala fata de copii lor, pe care ii critica excesiv sau din contra, ii protejeaza excesiv sau au asteptari prea mari de la acestia. Copii ajung treptat sa-si ascunda indoielile, temerile si imperfectiunile. Astfel unii vor incerca sa-si rezolve problemele controlandu-si intr-o maniera improprie greutatea si alimentatia. Fetele provenite din mame care au suferit de tulburari de alimentatie sunt mai susceptibile fata de astfel de afectiuni. In astfel de familii se pot remarca obiceiuri ciudate legate de alimentatie, folosirea hranei ca recompensa sau pedeapsa si ingrijorare exagerata fata de greutatea copiilor.

Factori sociali Revistele, televiziunea si filmele sunt doar trei exemple de mijloace mass-media care ne bombardeaza cu mesaje despre "avantajele" faptului de a fi slab. Neindoielnic, intr-o societate predispusa la ingrasare, educatia in acest sens este absolut necesara, insa este foarte important modul in care sunt transmise aceste informatii. Mesajul este repetat in diverse forme, direct sau indirect: "succesul, fericirea, puterea, popularitatea, admiratia, inteligenta si reusita (in cariera, dragoste, sex) necesita frumusete fizica si in mod particular un corp cat mai suplu". Contrastul apare evident: oamenii care nu au fost binecuvantati de natura cu frumusete sau nu reusesc sa fie la fel de slabi ca actorii sau modelele din reviste sau TV, sunt definiti ca inferiori, demni de mila, compasiune sau dezaprobare sociala, pe scurt, ratati. Este adevarat ca cei mai multi oameni nu reactioneaza la aceste mesaje, insa exista cei care sunt influentati si de alti factori dintre cei amintiti anterior, acestia devenind candidati siguri pentru tulburari de alimentatie.

Comportamentul alimentar al anorecticilor

Persoanele suferind de anorexie nervoasa dezvolta in timp un comportament alimentar inadecvat: sar peste mese, mananca portii foarte mici de mancare, fac combinatii ciudate de alimente, nu mananca in fata altor persoane si au tot felul de obiceiuri si ritualuri alimentare ciudate. Pot face cumparaturi (alimentare) si pot gati pentru toti cei din casa, insa nu se ating nici de cele mai gustoase preparate. Isi gasesc scuze pentru a refuza mancarea ("nu mi-e foame", "am mancat in oras", "nu ma simt prea bine" etc). Cu timpul incepe sa nu le mai placa feluri de mancare anterior preferate. Devin excesiv de preopcupate de numarul de calorii, continutul alimentelor, folosesc numai produse dietetice si uneori devin vegetarieni, fara insa a consuma tot spectrul de alimente de origine vegetala, care sa e aduca nutrientii necesari. De asemenea, reduc drastic aportul de lipide. Daca uneori isi incalca propriile reguli rigide si mananca mai mult, recug la provocarea varsaturii. Pe langa aceasta pot folosi laxative, produse pentru slabit, diuretice. In cazuri extreme pot ajunge la abuz de alcool sau droguri pentru a-si reduce apetitul.

Profilul psihologic al anorecticului

O persoana suferind de anorexie nervoasa scade sau incearca sa scada in greutate. De obicei se teme ingrozitor de cresterea in greutate si obezitate. Se imbraca cu haine largi pentru a ascunde grasimea sau in faze avansate ale bolii, emancierea. Se plange tututor de spre greutatea sa si nu ii poate crede pe ce care ii spun in cel mai sincer mod ca nu are probleme cu greutatea, incluzandu-i aici si pe medici. Se analizeaza foarte frecvent in oglinda si gaseste mereu ceva de criticat. Isi detesta anumita parti ale corpului, in special sanii, abdomenul, fesele si coapsele. Unele dintre aceste femei fac efort fizic exagerat, dar obosesc rapid datorita aportului caloric insuficient. Cu timpul performanta sportiva devine din ce in ce mai slaba, insa vor refuza sa-si adpateze stilul de antrenament. Desi multe anorectice au o inteligenta medie sau peste medie, modul lor de gandire devine simplu:" daca voi fi mai slaba, ma voi simti mai bine". Cu trecerea timpului isi pierd capacitatea de a gandi logic si obiectiv, devin irationale, ajung sa se certe cu oamenii care vor sa ii ajute si au probleme de concentrare. Nu reusesc sa discute cu usurinta despre problemele lor emotionale, isi reprima furia si se elibereaza de stres facand excese alimentare urmate de ritualuri de eliminare sau antrenandu-se. In timp devin iritabile, excesiv de sensibile si raspund la cele mai marunte conflicte cu lacrimi si crize de isterie. Isi evita prietenii si devin izolate social. Anorecticii tind sa evite relatiile sexuale, iar relatiile lor sentimentale sunt fie superficiale, fie marcate de un grad inalt de dependenta fata de partener. Tanjesc dupa intimitate, dar sunt ingrozite de aceasta.

Ce declanseaza anorexia?

In general, socurile, pierderile sau perioadele dificile de tranzitie pot declansa tulburari de alimentatie: pubertatea, casatoria, divortul, probleme in familie, decesul cuiva apropiat, un loc de munca nou, despartirea intr-o relatie importanta, abuzul sexual sau fizic, o critica primita din partea unei persoane importante etc.

Oricare dintre aceste situatii poate deveni prea greu de suportat, intr-un anume moment al vietii. Singuratatea este in multe cazuri un element-cheie. In cazul altor persoane, viata acestora pare a fi foarte interesanta, au multi prieteni si activitati sociale, insa la o analiza mai atenta se constata ca acestia nu simt ca se potrivesc cu grupul, se simt neintelesi si nu gasesc persoanele cu care sa-si impartaseasca gandurile, temerile, sperantele. Isi doresc cu disperare relatii normale cu cei din jur, dar se tem de critici si respingeri. Sub influenta culturii moderne, care pune semn de egalitate intre succes si aspectul fizic, acesti oameni recurg la metode drastice de infometare, care ar trebui percepute ca incercari disperate de a-si gasi locul intr-o lume care ii copleseste.

Anorexia si abuzul sexual sau fizic

In urma unor studii s-a constatat ca un procent important dintre persoanele cu tulburari de alimentatie au fost victimile unor abuzuri sexuale sau fizice. Cei care au trecut prin astfel de evenimente nedorite si care nu au beneficiat de ajutor calificat pentru a trece mai usor peste tulburarile psihice iminente, adesea se gasesc in postura de a nu sti cum sa faca fata sentimentelor puternice si amintirilor coplesitoare, care persista ani de zile. Unii incearca sa scape de aceste amintiri recugand la infometare sau din contra, abuzuri alimentare. Varsatura si abuzul de laxative pot fi explicate prin prisma unor comportamente rituale de "curatare", iar infometarea poate fi privita ca o auto-pedepsire, datorita sentimentului de vinovatie care nu le da voie sa de bucure de senzatia de bine data de alimentatie.

Manifestari clinice

Nu este surprinzator sa constatam ca anorexia nervoasa poate fi un factor extrem de distructiv pentru organism. Datorita alimentatie inadecvate si restrictive, anorecticul se priveaza de nutrienti absolut necesari pentru buna functionare a organismului. Metabolismul sau devine din ce in ce mai lent, ca masura de adaptare. Persoana va avea temperatura corpului redusa, va fi hipotensiva, iar inima sa va bate mai rar ca a unui om normal. Cu timpul isi va pierde o parte din par, va fi constipat, iar la analizele sangelui se va constata anemie, enzime hepatice crescute, sodiu si potasiu scazute, uree si creatinina crescute, hipoglicemie. Doua dintre cele mai importante efecte negative ale anorexiei nervoase sunt amenoreea, adica oprirea ciclului menstrual si osteopenia, adica reducerea densitatii oaselor.

Tratament

Obiectivul principal in tratamentul aneorexiei nervoase este reprzentat de refacerea greutatii la minim 90% din greutatea ideala. Unii pacienti necesita internarea in spital, in timp ce cazurile mai usoare pot fi tratate in ambulator. Aportul caloric trebuie crescut treptat pentru a se obtine o crestere in greutate de 1-2 kg pe saptamana. Uneori este necesar ca pranzurile sa fie supravegheate si adesea este necesar ajutorul unui psiholog cu experienta in tratamentul anorexiei nervoase. Pierderile de tesut osos trebuie reduse printr-un aport optim de vitamina D si calciu.

Criterii de diagnostic pentru anorexia nervoasa

(dupa Asociatia Americana de Psihiatrie)


 Refuzul de a-si mentine o greutate corporala situata la, sau putin peste nivelul minim normal pentru varsta si inaltime (de ex. pierderea ponderala pentru a mentine o greutate mai mica de 85% din cea normala; sau lipsa cresterii normale in greutate in perioada de crestere, ducand la o greutate corporala mai mica de 85% din cea normala)

Teama intensa de a creste in greutate sau de a se ingrasa, desi greutatea este sub cea normala.

 Tulburari de perceptie a greutatii sau a aspectului fizic, autoevaluare necorenspunzatoare a greutatii sau a aspectului fizic ori negarea importantei pe care o are greutatea normala.

 La pacientele de sex feminin post-menarha, amenoree, definita ca absenta consecutiva a cel putin trei menstruatii.

Exista doua tipuri specifice de anorexie nervoasa

Tipul restrictiv: in timpul episodului de anorexie nervoasa, persoana nu prezinta regulat comportament alimentar necontrolat sau de eliminare (varsaturi autoinduse, abuz de laxative, diuretice, clisme)

Tipul cu alimentatie necontolata: in timpul episodului de anorexie nervoasa, persoana isi induce eliminarea prematura a bolului alimentar; persoana prezinta regulat comportament alimentar necontrolat sau de eliminare.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50978 ori.



Metabolism activ la +40 de ani

10 Decembrie 2024

După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.

Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.

Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.


Beneficiile sucului de Noni

10 Decembrie 2024

Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.

Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.


Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Articole din aceeasi categorie

METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT
Metabolismul prea lent poate fi motivul pentru care o persoana ...
FRUCTELE SI SILUETA FRUCTELE SI SILUETA
Fructele sunt un aliat sau un dusman al siluetei? Aceasta ...


CUM SCAPI DE KILOGRAMELE ACUMULATE IN TIMPUL SARCINII CUM SCAPI DE KILOGRAMELE ACUMULATE IN TIMPUL SARCINII
Esti insarcinata? Atunci sigur si tu ai probleme cu nelipsitele ...
DESPRE TENTATII SI SABOTAJ IN CURA DE SLABIRE DESPRE TENTATII SI SABOTAJ IN CURA DE SLABIRE
Atunci cand incerci sa slabesti este inevitabil sa nu simti ...


Alte articole despre Slabire






Pagina 9 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii