Sunteti aici :: Sanatate » ANEMIILE FERIPRIVE
ANEMIILE FERIPRIVE
Anemiile reprezinta o deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei. Ca aceasta definitie sa nu mai fie asa abstracta trebuie sa stabilim ce este hemoglobina, care este rolul ei in organism, ce simptome apar cand un proces interfera cu structura sau cantitatea ei si cum se pot trata deficientele produse.
Hemoglobina are rolul de a prelua oxigenul de la plamani si de a-l transporta la toate tesuturile organismului, astfel ca o deficienta a hemoglobinei are drept principal efect o scadere a oxigenarii tesuturilor si, prin urmare, o functionare deficitara a acestora. Hemoglobina se afla in structura eritrocitelor (globulele rosii), modificarea acesteia producand modificari de structura, de culoare si de forma la nivelul eritrocitelor. In functie de modificarile de marime (microcitara, macrocitara, normocitara) si de culoare (hipocroma, normocroma) ale eritrocitelor, se clasifica si anemiile. Anemia feripriva este o varianta a celor hipocrome microcitare, fiind produsa de deficienta de fier in organism si determinand aparitia de globule rosii mai mici si mai putin colorate. Urmarea acestui defect al eritrocitelor este ca la celule se transporta o cantitate mai mica de oxigen, determinand deficiente de functionare ale tesuturilor si aparitia de simptome.
Printre cauzele anemiei feriprive putem cita urmatoarele categorii : dieta deficitara, absorbtia ineficienta, consumarea rezervelor. Cea mai frecventa cauza a acestui tip de anemie este reprezentata de dieta deficitara. De aceasta problema ne lovim de la cele mai mici varste, fiind una din principalele patologii ale sugarului. Anemia feripriva se intalneste si la sugarul alimentat la san, dar mai ales la cel hranit cu lapte de vaca. In ceea ce priveste formulele de lapte, o parte sunt imbogatite cu fier, putandu-se evita astfel aceasta patologie. Tot dieta deficitara este responsabila in mare parte de aparitia acestei patologii si la adult.
Aceasta boala este intalnita mai frecvent in perioadele de crestere rapida (copilarie, adolescenta), in timpul sarcinii, in situatiile ce duc la pierderi de sange (menstruatie abundenta, donatori de sange, hemoragie gastro-intestinala, postchirurgical). Mai poate fi datorata si tulburarilor de absorbtie, prin procese ce interfera cu absorbtia fierului de la nivelul tubului digestiv (boli inflamatorii intestinale, infectie cu tenie, excizarea chirurgicala a partii tubului digestiv responsabila cu absorbtia fierului).
Ca sa stim sa recunoastem o anemie, trebuie sa cunoastem in primul rand simptomele, care sa ridice o suspiciune si sa ne determine sa ne prezentam la medic pentru investigatii care sa obiectiveze partea clinica. Aspectul definitoriu pentru anemie este paloarea tegumentelor si sclerelor, lipsa « rosului din obraji » - semn popular de sanatate. Dar nu numai paloarea ne face sa ne gandim la anemie, ci si urmatoarele simptome : oboseala, irascibilitatea, reducerea capacitatii de efort, lipsa capacitatii de concentrare. In stadii mai avansate apar si alte semne : buze crapate, limba depapilata si dureroasa, unghii friabile, tahicardie.
Toate aceste semne si simptome trebuie sa ne ridice un semn de intrbare si sa ne determine sa ne prezentam la medic. Nu voi insista asupra investigatiilor necesare, acestea efectuandu-se in functie de tipul de anemie si cauzele suspectate. Este suficient sa mentionam ca pentru a stabili diagnosticul de anemie este nevoie doar de o hemoleucograma, pentru stabilirea cauzei fiind necesare investigatii ulterioare.
Tratamentul este in principiu destul de simplu. Se incepe cu corectarea dietei, iar daca aceasta masura nu da rezultate, se administreaza preparate pe baza de fier.
Sa incepem cu sugarii. De cele mai multe ori aparitia anemiei feriprive la aceasta categorie de varsta se datoreaza greselilor alimentare. Daca anemia apare la un sugar hranit la san, nu trebuie intrerupta alimentatia naturala, fiind bine cunoscut faptul ca nimic nu este mai bun pentru copil in primele luni de viata decat laptele de mama. La acesti copii, daca gradul anemiei o impune, se trece la administrarea de fier. O cu totul alta poveste este la copiii hraniti cu lapte de vaca. Aceasta este o mare greseala - hranirea copilului in primele luni de viata cu acest tip de lapte nu asigura principiile alimentare necesare si poate determina diverse patologii, neavand nici pe departe aceeasi compozitie ca laptele de mama. La acesti copii se renunta la laptele de vaca si se adopta o formula de lapte imbogatita cu fier.
Daca sugarul este mai mare si a fost diversificat, trebuie sa ne asiguram ca e diversificat corect si ca hrana sa contine suficiente surse de fier (carnita, ficatei, cereale). De cele mai multe ori anemia poate fi reversibila doar prin asigurarea unei diete adecvate.
Tot dieta trebuie modificata de prima intentie si la adulti. In primul rand trebuie demolat mitul conform caruia vegetarienii au o dieta corecta din acest punct de vedere si nu pot face anemie feripriva. Desi Popeye ne-a invatat ca spanacul este cheia puterii, trebuie sa-l contrazicem si sa afirmam ca cea mai mare cantitate de fier o luam de fapt din produsele animale (organe - ficat, rinichi, carne). Explicatia ar fi urmatoarea : fierul heminic (cel din carne) se absoarbe mult mai usor decat cel din vegetale si este mult mai mult cantitativ, de asemenea vegetalele contin cantitati mari de fitati si fosfati care inhiba absorbtia fierului. Si ca sa ne suparam de tot pe Popeye, dintre vegetale spanacul si urzicile nu sunt nici pe departe pe primele locuri in ceea ce priveste cantitatea de fier, fiind intrecute de soia, semintele de floarea-soarelui, fasole si mazare. Ca sa facilitam absorbtia fierului trebuie sa aducem in organism un aport considerabil de acid ascorbic, ce se gaseste in principiu in citrice.
Daca dieta nu este suficienta pentru a corecta anemia, atunci trebuie inceput tartamentul cu fier. Acesta se administreaza sub forma de sirop sau picaturi la copiii mici si sub forma de comprimate la adulti. Tratamentul cu fier nu se incepe fara avizul si indicatiile medicului.
Si ca sa inchei cu un sfat, se spune ca e mult mai usor sa previi, prin urmare va sfatuiesc sa va corectati diata din punctul de vedere al cantitatii si calitatii fierului administrat ca sa nu fiti nevoiti sa luati ulterior masuri mai severe.
Dr. Oana Iaru
Acest articol a fost vizualizat de 59328 ori.
Metabolism activ la +40 de ani
10 Decembrie 2024După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.
Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.
Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.
Beneficiile sucului de Noni
10 Decembrie 2024Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.
Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
"Ochii sunt anticamera sufletului", spune o binecunosuta vorba. Majoritatea perceptiilor ...