Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam STEP AEROBIC
BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAPA
CALCULATOR - CONSUMUL CALORIC AL DIVERSELOR ACTIVITATI
CANCERUL DE PROSTATA
Saritul corzii, un excelent antrenament cardio


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PRACTICA QIGONG - EXAGERARI, BENEFICII, RISCURI
Strategii de scadere in greutate fara infometare
TREBUIE SA MERGEM LA CONTROL MEDICAL INAINTE DE A INCEPE SA FACEM ANTRENAMENTE?
Presa pentru picioare
Dr. Sorin Nae (chirurgie plastica)
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Magneziul, mineralul esenţial pentru sănătatea ta! Fierbinte
Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, dar adesea trecut cu vederea. Joacă un rol crucial...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » ANEMIILE FERIPRIVE

ANEMIILE FERIPRIVE


ANEMIILE_FERIPRIVE_19264.jpgAnemiile reprezinta o deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei. Ca aceasta definitie sa nu mai fie asa abstracta trebuie sa stabilim ce este hemoglobina, care este rolul ei in organism, ce simptome apar cand un proces interfera cu structura sau cantitatea ei si cum se pot trata deficientele produse.


Hemoglobina are rolul de a prelua oxigenul de la plamani si de a-l transporta la toate tesuturile organismului, astfel ca o deficienta a hemoglobinei are drept principal efect o scadere a oxigenarii tesuturilor si, prin urmare, o functionare deficitara a acestora. Hemoglobina se afla in structura eritrocitelor (globulele rosii), modificarea acesteia producand modificari de structura, de culoare si de forma la nivelul eritrocitelor. In functie de modificarile de marime (microcitara, macrocitara, normocitara) si de culoare (hipocroma, normocroma) ale eritrocitelor, se clasifica si anemiile. Anemia feripriva este o varianta a celor hipocrome microcitare, fiind produsa de deficienta de fier in organism si determinand aparitia de globule rosii mai mici si mai putin colorate. Urmarea acestui defect al eritrocitelor este ca la celule se transporta o cantitate mai mica de oxigen, determinand deficiente de functionare ale tesuturilor si aparitia de simptome.


Printre cauzele anemiei feriprive putem cita urmatoarele categorii : dieta deficitara, absorbtia ineficienta, consumarea rezervelor. Cea mai frecventa cauza a acestui tip de anemie este reprezentata de dieta deficitara. De aceasta problema ne lovim de la cele mai mici varste, fiind una din principalele patologii ale sugarului. Anemia feripriva se intalneste si la sugarul alimentat la san, dar mai ales la cel hranit cu lapte de vaca. In ceea ce priveste formulele de lapte, o parte sunt imbogatite cu fier, putandu-se evita astfel aceasta patologie. Tot dieta deficitara este responsabila in mare parte de aparitia acestei patologii si la adult.


Aceasta boala este intalnita mai frecvent in perioadele de crestere rapida (copilarie, adolescenta), in timpul sarcinii, in situatiile ce duc la pierderi de sange (menstruatie abundenta, donatori de sange, hemoragie gastro-intestinala, postchirurgical). Mai poate fi datorata si tulburarilor de absorbtie, prin procese ce interfera cu absorbtia fierului de la nivelul tubului digestiv (boli inflamatorii intestinale, infectie cu tenie, excizarea chirurgicala a partii tubului digestiv responsabila cu absorbtia fierului).

Ca sa stim sa recunoastem o anemie, trebuie sa cunoastem in primul rand simptomele, care sa ridice o suspiciune si sa ne determine sa ne prezentam la medic pentru investigatii care sa obiectiveze partea clinica. Aspectul definitoriu pentru anemie este paloarea tegumentelor si sclerelor, lipsa « rosului din obraji » - semn popular de sanatate. Dar nu numai paloarea ne face sa ne gandim la anemie, ci si urmatoarele simptome : oboseala, irascibilitatea, reducerea capacitatii de efort, lipsa capacitatii de concentrare. In stadii mai avansate apar si alte semne : buze crapate, limba depapilata si dureroasa, unghii friabile, tahicardie.

Toate aceste semne si simptome trebuie sa ne ridice un semn de intrbare si sa ne determine sa ne prezentam la medic. Nu voi insista asupra investigatiilor necesare, acestea efectuandu-se in functie de tipul de anemie si cauzele suspectate. Este suficient sa mentionam ca pentru a stabili diagnosticul de anemie este nevoie doar de o hemoleucograma, pentru stabilirea cauzei fiind necesare investigatii ulterioare.

Tratamentul este in principiu destul de simplu. Se incepe cu corectarea dietei, iar daca aceasta masura nu da rezultate, se administreaza preparate pe baza de fier.


Sa incepem cu sugarii. De cele mai multe ori aparitia anemiei feriprive la aceasta categorie de varsta se datoreaza greselilor alimentare. Daca anemia apare la un sugar hranit la san, nu trebuie intrerupta alimentatia naturala, fiind bine cunoscut faptul ca nimic nu este mai bun pentru copil in primele luni de viata decat laptele de mama. La acesti copii, daca gradul anemiei o impune, se trece la administrarea de fier. O cu totul alta poveste este la copiii hraniti cu lapte de vaca. Aceasta este o mare greseala - hranirea copilului in primele luni de viata cu acest tip de lapte nu asigura principiile alimentare necesare si poate determina diverse patologii, neavand nici pe departe aceeasi compozitie ca laptele de mama. La acesti copii se renunta la laptele de vaca si se adopta o formula de lapte imbogatita cu fier.


Daca sugarul este mai mare si a fost diversificat, trebuie sa ne asiguram ca e diversificat corect si ca hrana sa contine suficiente surse de fier (carnita, ficatei, cereale). De cele mai multe ori anemia poate fi reversibila doar prin asigurarea unei diete adecvate.


Tot dieta trebuie modificata de prima intentie si la adulti. In primul rand trebuie demolat mitul conform caruia vegetarienii au o dieta corecta din acest punct de vedere si nu pot face anemie feripriva. Desi Popeye ne-a invatat ca spanacul este cheia puterii, trebuie sa-l contrazicem si sa afirmam ca cea mai mare cantitate de fier o luam de fapt din produsele animale (organe - ficat, rinichi, carne). Explicatia ar fi urmatoarea : fierul heminic (cel din carne) se absoarbe mult mai usor decat cel din vegetale si este mult mai mult cantitativ, de asemenea vegetalele contin cantitati mari de fitati si fosfati care inhiba absorbtia fierului. Si ca sa ne suparam de tot pe Popeye, dintre vegetale spanacul si urzicile nu sunt nici pe departe pe primele locuri in ceea ce priveste cantitatea de fier, fiind intrecute de soia, semintele de floarea-soarelui, fasole si mazare. Ca sa facilitam absorbtia fierului trebuie sa aducem in organism un aport considerabil de acid ascorbic, ce se gaseste in principiu in citrice.


Daca dieta nu este suficienta pentru a corecta anemia, atunci trebuie inceput tartamentul cu fier. Acesta se administreaza sub forma de sirop sau picaturi la copiii mici si sub forma de comprimate la adulti. Tratamentul cu fier nu se incepe fara avizul si indicatiile medicului.


Si ca sa inchei cu un sfat, se spune ca e mult mai usor sa previi, prin urmare va sfatuiesc sa va corectati diata din punctul de vedere al cantitatii si calitatii fierului administrat ca sa nu fiti nevoiti sa luati ulterior masuri mai severe.



Dr. Oana Iaru


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 59706 ori.



Magneziul, mineralul esenţial pentru sănătatea ta!

17 Februarie 2025

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, dar adesea trecut cu vederea. Joacă un rol crucial în peste 300 de reacții biochimice din organism, contribuind la funcționarea optimă a mușchilor și a sistemului nervos, la reglarea glicemiei și la menținerea sănătății oaselor.

Un nivel adecvat de magneziu ajută la reducerea stresului și a oboselii, îmbunătățind calitatea somnului și starea generală de bine. De asemenea, susține sănătatea cardiovasculară, ajutând la menținerea unei tensiuni arteriale normale și la prevenirea aritmiilor. Alimente precum nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale sunt surse excelente de magneziu, dar uneori suplimentele pot fi necesare, mai ales în perioade de stres intens sau efort fizic crescut.

Deficiența de magneziu poate duce la crampe musculare, iritabilitate, insomnie și chiar probleme cardiace, așa că este important să ne asigurăm că avem un aport suficient pentru o viață echilibrată și sănătoasă.


5 paşi OBLIGATORII pentru SLĂBIRE rapidă

27 Ianuarie 2025

Slăbirea rapida si eficientă înseamnă mai mult decât simpla pierdere de kilograme – este despre a adopta un stil de viață sănătos și sustenabil. Aceasta implică o combinație echilibrată de alimentație corectă, activitate fizică regulată și o atitudine pozitivă față de propriul corp.

Nu este vorba despre diete drastice sau soluții rapide, ci despre înțelegerea nevoilor organismului și crearea unor obiceiuri care să dureze pe termen lung. Un aspect esențial al slăbirii eficiente este concentrarea pe calitatea alimentelor, nu doar pe cantitate, alegând alimente nutritive care oferă energie și sprijină sănătatea generală. În același timp, mișcarea joacă un rol vital, fie că vorbim despre exerciții intense sau activități mai blânde, cum ar fi mersul pe jos sau yoga.

La fel de important este să ai răbdare și să-ți setezi obiective realiste. Slăbirea eficientă nu înseamnă să obții rezultate peste noapte, ci să construiești un echilibru care să îți permită să-ți menții greutatea dorită fără să te simți frustrată sau lipsită de energie. În final, contează să fii bună cu tine însăți și să accepți că drumul către o versiune mai sănătoasă a ta poate avea și obstacole. Fiecare pas mic contează, iar progresul real vine atunci când îți prioritizezi sănătatea, atât fizică, cât și emoțională.


Ce mănânci seara când vrei să slăbeşti

20 Ianuarie 2025

Masa de seară, într-un program de slăbire, este un moment care trebuie gestionat cu grijă. Este important să fie ușoară, dar totuși hrănitoare, pentru a susține corpul în procesul de regenerare din timpul nopții. Alegerea unor proteine slabe, cum ar fi peștele sau puiul, alături de legume bogate în fibre, te poate ajuta să te simți sătulă fără să îți încarci digestia. Evită alimentele bogate în zahăr sau grăsimi procesate, care pot afecta calitatea somnului și încetini metabolismul.

De asemenea, este ideal să iei masa cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. Astfel, îi dai timp corpului să proceseze mâncarea și eviți disconfortul gastric. Dacă simți nevoia de ceva dulce, un iaurt grecesc cu câteva fructe de pădure poate fi o opțiune excelentă. Amintește-ți că o cină echilibrată nu înseamnă să te înfometezi, ci să faci alegeri inteligente care îți susțin obiectivele de slăbire.


Articole din aceeasi categorie

ACIZII GRASI OMEGA-3 SI RISCUL DE CANCER ACIZII GRASI OMEGA-3 SI RISCUL DE CANCER
Acizii grasi esentiali - omega-3 si omega - intervin direct ...
EXERCITIILE FIZICE REDUC TENSIUNEA ARTERIALA LA PERSOANELE HIPERTENSIVE
Doctorul ti-a spus ca ai tensiune arteriala mare, adica esti ...


DIABETUL ZAHARAT SI EFORTUL FIZIC
De-a lungul timpului, pe pagina de consultanta online am fost ...
EFECTUL ALERGARII IN MAI MULTE REPRIZE ASUPRA PROFILULUI LIPIDIC SI TENSIUNII ARTERIALE EFECTUL ALERGARII IN MAI MULTE REPRIZE ASUPRA PROFILULUI LIPIDIC SI TENSIUNII ARTERIALE
Este de mult timp dovedit faptul ca alergarea (efortul aerob ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 13 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii