Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ridicarea bazinului de la sol, din pozitia culcat
ABORDAREA PSIHOLOGICA A ACCIDENTARILOR
TOXINA BOTULINICA - ARMA BIOLOGICA SAU PRODUS DE UTILITATE?
A FACE SAU A NU FACE... LIPOSUCTIE
TAI CHI CHUAN, UN DANS ENERGETIC DE VIATA LUNGA


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Dr. Sorin Nae (chirurgie plastica)
TERAPIA COMPORTAMENTALA A OBEZITATII
ENERGIA SI SLABIREA
SUPA DE CEAPA GRATINATA
CAFEAUA TINE DEPARTE DEPRESIA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Capcane in dietele pentru slabire Fierbinte
Daca vrei sa scapi de kilogramele in plus, probabil esti mai atent la ce mananci si la ce alimente cumperi. rnDin...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » ALIMENTATIA IN COLECISTITA

ALIMENTATIA IN COLECISTITA


ALIMENTATIA_IN_COLEC_61405.jpgColecistitele cronice sunt inflamatii ale veziculei biliare care pot, in unele cazuri, sa favorizeze formarea pietrelor (litiaza biliara). Atat colecistitele cronice cat si litiaza biliara sunt boli care apar mai ales la femei si se manifesta cu dureri, resimtite in portiunea superioara dreapta a abdomenului, greata si uneori febra, fenomene provocate sau agravate mai ales de consumul de alimente grase, greu digestibile, de suparari si oboseala.


Alimentele indicate in aceste boli sunt urmatoarele:


Bauturi: ceai de musetel, de sunatoare, de tei, sucuri de fructe, zeama de compot, din cand in cand cate un pahar de vin taiat cu apa, la masa. In cazurile de colecistita in care laptele simplu nu se tolereaza, acesta se poate amesteca fie cu ceai, fie cu o lingurita de carbonat de calciu la o ceasca, sau se va da in diverse preparate. Iaurtul poate inlocui perfect laptele.


Paine: alba sau neagra, de preferinta prajita.


Supe: de legume, strecurate si ingrosate cu fainoase, cu galusti de gris, cu fulgi de albus, supe-creme preparate din zarzavat pasat, supa a la grec, borsuri din legume cu adaos de perisoare de carne sau zarzavat taiat marunt. Supele se pot acri cu suc de lamaie, bors sau iaurt acru. Ciorbele si supele devin mai hranitoare daca se bat cu lapte sau iaurt. Uneori, dupa toleranta, se poate adauga cate ¼ galbenus crud la portia de supa. In general, fiindca regimul este sarac in grasimi, uleiul trebuie rezervat pentru mancare si salate si adaugat in supe. In schimb, se poate adauga cate putin unt in supele-creme de legume. Supele de fructe drese cu lapte sunt permise bolnavilor, daca sunt preparate dietetic. Supele se vitaminizeaza cu verdeata proaspata, tocata marunt, adaugata la servire, cu suc de lamaie.


Fainoase: albe, de buna calitate (gris, orez, taitei, macaroane, fulgi de ovaz), bine fierte, mai ales ca budinci sau sufleuri, mamaliga moale, dar bine fiarta. Fainoasele se fierb intr-un volum de apa clocotita de trei ori mai mare decat cantitatea lor. Orezul pentru pilaf si grisul se vor fierbe in regimul pentru colecistita in supa limpede de zarzavat. Pilaful fiert in zeama de zarzavat, pe langa vitaminele si sarurile minerale pe care le castiga, capata un gust foarte placut care aminteste gustul pilafului de pui. Pentru ca orezul sa ramana bob de bob se fierbe intr-o cantitate mare de apa clocotita. In felul acesta orezul nu trebuie amestecat, deoarece nu se prinde de fund si ramane cu bobul intreg. Untul se adauga la servire. Sufleurile si budincile au caracteristic faptul ca li se adauga o cantitate mai mica de grasime decat de obicei. Ele se prepara de preferinta cu albus batut spuma si rareori cu putin galbenus.


Carne: carne slaba de vaca, vitel, pasare, sunca slaba, uneori partea slaba a mielului, a carnii de porc. Carnea se prepara in aceasta dieta de obicei sub forma de rasol, de gratar, sau ca bucati mai mici batute sub forma de snitel dietetic.


Peste: slab, de apa curgatoare, salau, stiuca, pastrav, lin, crapcean


Branzeturi: proaspete, cas, urda, branza de vaci, telemea desarata, cascaval moale, putin sarat


Oua: si in particular albusul de ou se permit sub forma de omleta pe aburi preparata numai din albus, albus batut spuma in sufleuri sau budinci, uneori ou intreg moale pe stomacul gol ori ochi romanesc sau cate ¼ de ou intreg in preparate, sau ¼ de galbenus crud batut in supa; nu se recomanda oul de rata. Ca sa nu fie fada ca gust, omleta de albus se serveste cu branza telemea, cascaval ras sau sos de rosii dietetic.


Legume: fierte ca pireuri, soteuri sau preparate la aburi, ori inabusite in grasime; atat varza cat si conopida vor fi permise in cantitate mica si cu adaos moderat de grasime. Se recomanda, in special, salata de sfecla coapta rasa. Deasemenea se pot da ca salate: rosiile (dupa toleranta), salata verde frageda, salata de varza alba cruda, ardei grasi copti taiati in cantitate moderata, salata de morcov crud ras, salata de andive si de fasole verde fiarta.


Leguminoase: mazare uscata, fasole uscata, linte se permit exceptional in cantitate mica, numai ca supe-creme sau pireuri; mazarea verde mica si foarte proaspata se permite ca sote, rar si in cantitate mica.


Sosuri: numai dietetice preparate fara grasime prajita, cu adaos de ulei fiert in sos sau de unt adaugat la servire in sosul fierbinte (sos de rosii, de legume, de verdeata, de fructe, sos caramel)


Fructe: crude, fara coaja, in cantitate moderata, rase ca pireu sau sub forma de pireu inglobat in spuma de albus, coapte la cuptor, ori sub forma de compot, bine fiert si nu excesiv indulcit. In aceasta dieta nu se va face abuz de compot, deoarece produce fermentatii. Sucurile de fructe proaspete sunt foarte recomandate. Se permit in cantitate mica ciresele, merele si prunele fara coaja


Deserturi: fainoase cu lapte, siropuri, sufleuri din albus si pireu de fructe, budinci din fainoase indulcite cu fructe din siropuri, prajituri din aluat uscat cu branza de vaci, marmelada, chec de albusuri


Condimente: sare in cantitate normala, verdeturi marunt tocate (frunze de patrunjel, telina, marar, tarhon, leustean si cimbru). Pentru deserturi sunt permise: vanilia, scortisoara, cojile si zeama de lamaie sau de portocala, chimenul si anasonul. Foaia de dafin se foloseste in cantitati foarte mici, deasemenea ceapa in prealabil fiarta.



Dr. Roxana Popescu

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 125943 ori.



Capcane in dietele pentru slabire

21 Noiembrie 2022

Daca vrei sa scapi de kilogramele in plus, probabil esti mai atent la ce mananci si la ce alimente cumperi. 

Din punct de vedere calitativ, nu toate caloriile sunt egale; unele alimente sunt mai nutritive decat altele, in sensul ca au mai multe vitamine, minerale, fibre si substante valoroase pentru organism.

Totusi, pentru a slabi trebuie sa fii in deficit caloric, iar unele alimente bogate in nutrienti pot fi in acelasi timp foarte calorice. In acest video mi-am propus sa iti prezint cateva capcane pe care sa le eviti atunci cand vrei sa slabesti!


Cel mai bun nutritionist (pentru tine)

14 Noiembrie 2022

Cum gasesti un nutritionist bun? Internetul abunda in diete atragatoare, care iti promit slabire rapida sau crestere semnificativa in masa musculara. Daca ai decis sa apelezi la un nutritionist pentru a primi un program alimentar personalizat, felicitari!

Ai facut o alegere buna pentru sanatatea ta, deoarece o abordare personalizata, sub indrumarea unui specialist in nutritie, va avea sanse mai mari de reusita decat o dieta luata la intamplare de pe net.

Insa “distractia” de-abia acum incepe.  Cum iti alegi nutritionistul?


Yerba Mate, ceaiul energizant

8 Noiembrie 2022

Pe langa cafea sau cola, o sursa interesanta de cofeina este ceaiul mate. Desi nu prea des mentionata cand vine vorba despre energizare sau stimulare fizica si mentala, yerba mate reprezinta o optiune de luat in calcul pentru a varia bauturile tonice.

Yerba mate este o planta ce provine din America de Sud, folosita de secole la prepararea unei infuzii cu efect energizant, datorat continutului de cofeina. Mate se numara printre plantele ce au in mod natural aceasta substanta, la fel ca boabele de cafea si cacao, frunzele de ceai, nucile de kola sau guarana.



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(29 Decembrie 2015 11:13) Simona S a spus

Nu e in totalitate adevarat. Lactatele nu sunt tolerate, poate o branza cu 1% grasime, sau tofu, inlocuitor de branza, fructele cu seminte iarasi nu sunt tolerate, sosuri, siropuri in nici un caz, cascaval, varza sau ardei, vor duce sigur la o criza de bila. Vb din experienta. Sunt foarte putine alimente ce sunt tolerate, de regula, uscate si lipsite de grasimi, ceaiurile de anghinare si sunatoare vor ajuta mult .

(21 Februarie 2013 11:57) delia istrate a spus

Nu merg fructele si legumele crude, nu merge borsul , iaurtul, laptele batur, siropuri nici atat, bila este in cantitate foarte mica si nu poate alcaliniza acidul gastric, revizuiti cand scrieti.


Articole din aceeasi categorie

CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI
Ciocolata neagra contine mult mai multi antioxidanti decat afinele, ceaiul ...
FA O CURA CU SEMINTE DE IN FA O CURA CU SEMINTE DE IN
Poate nu te-ai gandit sa faci o cura cu seminte ...


REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU
Consumul exagerat de alimente grase, precum produsele lactate sau cele ...
VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR
Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, este solubila ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 4 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii