Sunteti aici :: Antrenament » AEROBIC
AEROBIC
Aceasta este o problema care merita sa fie dezbatuta pe larg, dar noi vom aduce acum numai citeva argumente in favoarea integrarii antrenamentului aerobic in cadrul programului unui culturist. Multi practicanti ai culturismului traiesc cu impresia gresita ca antrenamentul aerobic scade masa musculara si de aceea nu il introduc in rutinele lor de lucru , concentindu-se numai pe lucrul cu greutati. Dar antrenamentul aerobic aduce beneficii majore care nu pot fi obtinute in cadrul antrenamentului de rezistenta. Activitatea aerobica intareste sistemul cardiovascular, fortand inima sa lucreze la o frecventa sub maxim (efort submaximal) pentru o perioada de timp mai lunga decat ar permite un antrenament cu greutati. Exercitiile aerobice ajuta de asemenea la arderea acizilor grasI liberi din organism, oferindu-va un aspect mai definit, mai atletic.
De la lectiile de biochimie stim ca cele doua mari surse de energie pentru exercitii sunt cele aerobe si cele anaerobe. Sistemul anaerobic produce energie fara oxigen, in timp ce sistemul aerob are nevoie de oxigen pentru a produce energie. Energia anaerobica este folosita cu precadere in antrenamentele de rezistenta. Faptul ca activitatea aerobica utilizeaza oxigen este important pentru ca acizii grasI din corp pot fi arsI numai in prezenta oxigenului. Deci singura cale prin care potI da jos grasimea este antrenamentul aerobic.Tot ceea ce ai nevoie pentru a mentine sistemul cardiovascular sanatos este reprezentat de 2-3 sedinte de aerobic pe saptamana, a cate 30-45 minute fiecare. Asigura-te ca faci cel putin 30 de minute de fiecare data , pentru ca dureaza un timp pana cand metabolismul devine preponderent aerob. O sedinta prea scurta nu va oferi beneficiile scontate. AmintitI-va sa faceti 5 minute de incalzire si 5 minute de relaxare dupa antrenament, precum sI putin stretching (intinderi).
Reglati-va ritmul astfel incat exercitiile aerobice sa aiba eficienta maxima. Activitatea trebuie desfasurata la 60-80% din frecventa maxima a inimii - acesta fiind nivelul cel mai eficient pentru metabolismul aerobic. Lucrand la mai mult de 80% vetI reveni la sistemul energetic anaerob; lucrand la mai putin de 60% va trebui sa va antrenatI mai mult timp pentru a arde tesutul adipos.Ca sa determinatI frecventa maxima a inimii pe minut in timpul activitatii aerobe, scadeti varsta dvs. din 220. Se observa ca aceasta frecventa maxima scade cu varsta. Inmultiti acest numar cu 0,60 sau 0,80 sI vetI afla nivelul frecventei cardiace la intensitatea de 60%, respectiv 80%. Frecventa cordului se poate masura prin luarea pulsului manual sau cu un dispozitiv electronic.
Incercati sa efectuati antrenamentul cardio in asa fel incat sa nu va afecteze picioarele, ca de exemplu alergatul pe asfalt sau beton. O banda rulanta pentru alergat sau o scara mobila sunt excelente pentru antrenamentul aerobic.Organismul uman este un sistem foarte eficient, care raspunde la modificarile din mediu si se adapteaza continuu. De exemplu, daca alergati (ca activitate aerobica), corpul va deveni foarte eficient in executarea miscarilor necesare in acest proces. Cu cat veti deveni mai eficient din punct de vedere biomecanic, cu atat mai putine calorii veti consuma si cu atat mai putina grasime veti arde.
Deci trebuie sa faceti mai multe tipuri de exercitii cardio. Banda rulanta este cea mai eficienta sI ar trebui sa fie baza antrenamentului aerobic. Alte alternative sunt bicicleta stationara sau cea obisnuita, patinele "in-line",scara mobila, inotatul, saritul pe plasa elastica si power-walking. Vaslitul nu e recomandat datorita problemelor cu spatele ,pe care le poate provoca. Schimband periodic forma de antrenament, pe langa faptul ca vetI arde mai multe calorii, activitatea sportiva va fi mai interesanta decat daca ati face mereu acelasI lucru. Totdeauna trebuie sa purtatI incaltaminte adecvatapentru a absorbi socurile, si fiti atenti la accidentarile spatelui.Aerobicul sI antrenamentul de rezistenta sunt parti complementare ale unui program complex; amandoua asigura un status sanatos de lunga durata. Asigurati-va ca aveti un aport suficient de carbohidratI - ambele tipuri de activitate folosesc glicogenul muscular drept combustibil. Daca va suplimentati cu suficientI carbohidratI, un nivel mediu al exercitiilor aerobice nu va afecta progresul antrenamentului cu greutatI, ba chiar il va imbunatatii.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 51733 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii