Sunteti aici :: Nutritie » ADEVARUL DESPRE GLUTEN
ADEVARUL DESPRE GLUTEN
In cazul in care esti destul de confuz cu privire la dietele care nu permit consumul de gluten, afla ca nu esti singurul. Ai auzit probabil o multime de lucruri cu privire la pericolele reprezentate de gluten, majoritatea vorbind probabil despre efectele negative ale glutenului asupra incercarilor tale de a da jos cateva kilograme. Pentru a-ti veni in ajutor, iata o serie de informatii utile cu privire la gluten.
1.GLUTENUL ESTE O PROTEINA CARE POATE CAUZA PROBLEME. Glutenul este principala proteina care se regaseste in anumite cereale. Gasim gluten in grau, orz, secara sub toate formele lor. Dar prezenta glutenului in viata noastra nu se opreste la aceste alimente pe baza de cereale. Anumite marci de ciocolata, surimi, sos de soia, vitamine, si chiar si anumite paste de dinti contin gluten. Glutenul este diferit de proteinele care se regasesc in alte grane cum ar fi orezul sau in carne, in special sub forma de friptura, deoarece nu poate fi digerat complet. Glutenul poate sta la baza anumitor afectiuni, dar nu toti oamenii care consuma gluten sufera de astfel de probleme.
Astfel, circa 2% din intreaga populatie pare sa fie afectata in mod grav de gluten, viata acestor oameni putand fi pusa sub amenintare directa; vorbim aici de cei care sufera de boala celiaca. Acesti indivizi sunt atat de sensibili la gluten incat pana si cele mai mici cantitati de gluten ii pot imbolnavi grav. Din cauza faptului ca glutenul cauzeaza daune ale aliniamentului intestinului subtire in cazul celor care sufera de boala celiaca, poate conduce la o serie intreaga de probleme de sanatat care variaza de la diaree cronica la crampe abdominale si osteoporoza sau chiar la riscul dezvoltarii anumitor forme de cancer. In afara cazului in care te stii suferind de boala celiaca (exista teste speciale care it pot da un raspuns clar la aceasta intrebare), nu ai motive sa renunti complet la gluten.
2.POTI SA REDUCI CANTITATEA DE GLUTEN. Din cauza cresterii consumului de gluten din ultimii 50 de ani si din cauza omniprezentei produselor pe baza de gluten ce contin cantitati mari de faina alba rafinata, efectele negative ale consumului de gluten abia incep sa isi faca simtita prezenta. Sensibilitatea la gluten este o problema de sanatate cu care se confrunta milioane de oameni din intreaga lume, aceasta datorandu-se supraincarcarii alimentatiei cu gluten. Atunci cand persoanele care sufera deja de sensibilitate la gluten consuma mancaruri care contin gluten, simptome neplacute cum ar fi durerile de stomac, balonarile, arsurile, durerile de articulatii, durerile de cap, iritatiile pielii, oboseala, insomnia si gandirea neclara se declanseaza.
Cu toate ca multe dintre aceste simptome sunt asemanatoare cu cele caracteristice celor care sufera de boala celiaca, in cazul in care te dovedesti a suferi de sensibilitate la gluten, probabil ca nu va trebui sa renunti in totalitate la gluten. O abordare buna ar fi sa elimini pret de cateva saptamani alimentele care contin gluten din alimentatia ta, apoi sa le reintroduci in mod gradat, pentru a-ti da seama de pragul de gluten cu care organismul tau poate convietui in pace.
3.DIETA FARA GLUTEN TE POATE INGRASA. Unii dintre cei care renunta complet la gluten pentru a da jos cateva kilograme sfarsesc prin a se ingrasa in schimb. Acest lucru se intampla pentru ca acesti oameni mananca alimente bogate in grasimi saturate, zahar si sare, dar care nu contin gluten. Aceste alimente contin de regula ingrediente cu indice glicemic ridicat si pot sa afecteze cantitatea de zahar din sange, declansand diverse pofte alimentare. Daca ai inceput sa rontai niste biscuiti care nu contin gluten si descoperi ca nu mai poti sa te opresti pana nu termini toata cutia, ar fi cazul sa renunti la astfel de mancaruri si sa ramai cu mancarurile care nu contin gluten in mod natural, cum ar fi fructele si legumele, carnea saaba, pestele si puiul, anumite cereale integrale, orezul brun, lactatele slabe in grasimi sau fara grasimi, nucile si semintele, mazarea, uleiul extravirgin de masline si altele.
4.NU TREBUIE SA TE TEMI DE GLUTEN.
Nu te gandi la gluten ca si la ceva care trebuie sa iti provoace o adevarata fobie, ci devino mai degraba foarte atent la gluten. Retine ca exista sportivi care nu s-au simtit niciodata rau din cauza consumului de gluten, dar care, in momentul in care au incetat a mai consuma gluten, au descoperit cantitati ascunse de energie care le-au permis sa castige meciuri lungi si obositoare pe care, altadata, le-ar fi pierdut. Nu toti cei care sunt sensibili la gluten trebuie neaparat sa renunte de tot la glutenul din dieta lor zilnica. Tot ce trebuie sa faci e sa acorzi mai multa atentie alimentelor ce contin gluten si sa incerci sa le echilibrezi cat de bine poti in cadrul propriei diete. Daca suferi de unele din simptomele mentionate mai devreme, fa un test pentru a descoperi daca suferi de boala celiaca.

Acest articol a fost vizualizat de 75034 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii