Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam INAPOI LA SALA. RELUAREA ANTRENAMENTELOR
CEL MAI BUN MOMENT AL ZILEI PENTRU A ARDE CALORII
Stretching - umeri - exercitii set 1
CSID - Nu consumati cafea in exces
Colaboratorii www.doctor.info.ro


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Piedici in calea scaderii in greutate
CELE MAI SANATOASE 10 BUCATARII ETNICE
DIETA CU CALORII "NEGATIVE"
ANTRENAMENTE COMBINATE PENTRU VITEZA MAI MARE
EXERCITII PENTRU UN GAT PUTERNIC
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Capcane in dietele pentru slabire Fierbinte
Daca vrei sa scapi de kilogramele in plus, probabil esti mai atent la ce mananci si la ce alimente cumperi. rnDin...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » ACIDUL LACTIC SI PERFORMANTA

ACIDUL LACTIC SI PERFORMANTA


Oricine a facut macar un antrenament de forta cunoaste senzatia de arsura intensa in muschi pe care o simte dupa terminarea efortului, timp de cateva ore. Aceasta senzatie este data de cresterea nivelului de acid lactic.Cercetatorii si-au indreptat atentia catre acest fenomen, pentru a gasi metode prin care sa poata reduce nivelul de acid lactic, astfel incat sportivii sa se poata antrena la o intensitate mai mare, timp mai indelungat.

Haideti sa vedem ce este acest acid lactic si cum interfera el cu programul de antrenament si dezvoltarea masei musculare. Acidul lactic este un produs de metabolism, care apare in glicoliza anaeroba, adica "arderea" glucozei in absenta oxigenului. El joaca un rol foarte important in aparitia si instalarea oboselii musculare, atunci cand se acumuleaza la nivel muscular. Acea senzatie dureroasa si neplacuta de arsura care apare dupa un efort intens are de fapt un rol protector, acela de a preveni suprasolicitarea musculaturii, pana la completa epuizare a resurselor. Senzatia de arsura este rezultatul schimbarii pH-ului muscular, care devine acid. Punctul in care acidul lactic incepe sa se acumuleze rapid poarta numele de pragul anaerob.

Organismul uman isi cosntruieste depozite de energie sub forma glicogenului muscular, care este un polimer de glucoza (un sir de molecule de glucoza legate cap la cap). Atunci cand este nevoie de energie, glicogenul este scindat in molecule de glucoza, in procesul numit glicoloza. In timpul glicolozei, fiecare molecula de glucoza este transformata in doua molecule de acid piruvic, iar energia este eliberata sub forma de adenozintrifosfat (ATP).

In mod normal, acidul piruvic intra in mitocondrie (acel loc din celula unde se produce energia) si va trece prin alte procese oxidative ale glicolizei pentru a produce mai mult ATP. In cazul in care nu exista suficient oxigen pentru a participa la aceste reactii, acidul piruvic va fi transformat in acid lactic, care poate difuza din celula musculara in sange. Acest proces de transformare se numeste glicoliza anaeroba. In acest fel este posibila generarea de energie chiar in lipsa oxigenului, deci intr-o situatie de stres pentru organism. In momentul in care exista suficient oxigen, acidul lactic produs pe calea glicolizei anaerobe va putea fi utilizat ca substrat energetic si va fi reconvertit in glucoza la nivel hepatic sau in alte tesuturi. In felul acesta un ciclu este completat.

In cadrul antrenamentului, organismul utilizeaza energia cu scopul de a genera contractii musculare si este necesar ca atat sistemele aerobe, cat si cele anaerobe sa functioneze. Indiferent de sistemul care este folosit preponderent, acidul lactic se produce in continuu, chiar si in repaus. Atunci cand acidul lactic se acumuleaza in celule, in urma glicolizei anaerobe, exista potentialul de aparitie a unor probleme, deoarece este necesar sa se mentina un anumit grad de aciditate. O crestere a aciditatii poate afecta functia de contractie a muschiului si in poate destabiliza din punct de vedere metabolic.

Desi refacerea activa reduce mai rapid nivelul acidului lactic din sange, este de asemenea necesar ca depozitele de glicogen sa fie refacute. Astfel, medicii sportivi recomanda o combinatie de refacere activa cu pasiva astfel incat sportivul sa poata beneficia de o eficienta maxima in resinteza glicogenului. Cu alte cuvinte, in timp ce sportivul este in etapa de cool-down adica de revenire la o frecventa cardiaca de repaus este indicat sa consume o masa bogata in carbohidrati (un supliment nutritiv, de obicei), care sa inlocuiasca depozitele de glicogen.

In concluzie, acidul lactic nu ar trebui privit ca un produs de metabolism fara rost, si nici ca pe o "toxina". El are un rol foarte important in organism, reprezentand o foarte utila sursa de energie. Totusi, atunci cand in timpul antrenamentului se atinge acel prag anaerob, acidul lactic acumulat in exces poate provoca oboseala musculara. Din fericire, acest efect negativ poate fi partial limitat printr-un antrenament corect, refacere activa (exercitii foarte usoare) si o masa bogata in carbohidrati.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 86943 ori.



Capcane in dietele pentru slabire

21 Noiembrie 2022

Daca vrei sa scapi de kilogramele in plus, probabil esti mai atent la ce mananci si la ce alimente cumperi. 

Din punct de vedere calitativ, nu toate caloriile sunt egale; unele alimente sunt mai nutritive decat altele, in sensul ca au mai multe vitamine, minerale, fibre si substante valoroase pentru organism.

Totusi, pentru a slabi trebuie sa fii in deficit caloric, iar unele alimente bogate in nutrienti pot fi in acelasi timp foarte calorice. In acest video mi-am propus sa iti prezint cateva capcane pe care sa le eviti atunci cand vrei sa slabesti!


Cel mai bun nutritionist (pentru tine)

14 Noiembrie 2022

Cum gasesti un nutritionist bun? Internetul abunda in diete atragatoare, care iti promit slabire rapida sau crestere semnificativa in masa musculara. Daca ai decis sa apelezi la un nutritionist pentru a primi un program alimentar personalizat, felicitari!

Ai facut o alegere buna pentru sanatatea ta, deoarece o abordare personalizata, sub indrumarea unui specialist in nutritie, va avea sanse mai mari de reusita decat o dieta luata la intamplare de pe net.

Insa “distractia” de-abia acum incepe.  Cum iti alegi nutritionistul?


Yerba Mate, ceaiul energizant

8 Noiembrie 2022

Pe langa cafea sau cola, o sursa interesanta de cofeina este ceaiul mate. Desi nu prea des mentionata cand vine vorba despre energizare sau stimulare fizica si mentala, yerba mate reprezinta o optiune de luat in calcul pentru a varia bauturile tonice.

Yerba mate este o planta ce provine din America de Sud, folosita de secole la prepararea unei infuzii cu efect energizant, datorat continutului de cofeina. Mate se numara printre plantele ce au in mod natural aceasta substanta, la fel ca boabele de cafea si cacao, frunzele de ceai, nucile de kola sau guarana.



Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(14 Martie 2016 16:22) Ion a spus

Este gresit inteles ca oboseala este data de acumularea acidului lactic....pe scurt senzatia de arsura este data de ph-ul ionilor de hidrogen care se formeaza odata cu acidul lactic. arsura= acidoza

(4 Ianuarie 2012 14:30) Flaviu Stoicanovici a spus

Excelent articolul, l-am gasit din prima, cautam produsele care reduc acidul lactic. Multumesc inca o data!

(24 August 2009 15:01) mariana buduru a spus

buna ziua,
articolul prezentat este unul foarte bun si cuprinde informatiile suficiente intelegerii de catre oricine si de orice nivel.

felicitari si o zi buna!


Articole din aceeasi categorie

COLITA DE FERMENTATIE COLITA DE FERMENTATIE
Colita este inflamatia intestinului gros. Boala este, de obicei, cronica, ...
SANATATE IN CIFRE SANATATE IN CIFRE
Odihna, alimentatie sanatoasa, sport, relaxare, voie buna...Acestea sunt secretele unei ...


VITAMINIZAREA PIELII VITAMINIZAREA PIELII
Toti stim ca administrarea unei doze zilnice de vitamine si ...
INSOMNIA POATE FI TRATATA CHIAR DE TINE INSOMNIA POATE FI TRATATA CHIAR DE TINE
De obicei nu trebuie sa ne gandim prea mult la ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 7 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii