Sunteti aici :: Sanatate » 7 SOLUTII PENTRU COMBATEREA HIPOTROIDIEI
7 SOLUTII PENTRU COMBATEREA HIPOTROIDIEI
Hipotiroidia poate avea un impact negativ asupra siluetei sau a nivelului colesterolului si trigliceridelor. De asemenea, functionarea deficitara a glandei tiroide poate cauza nervozitate, oboseala, depresie, anxietate sau apatie. Iata cum trebuie sa procedezi pentru a-ti proteja sanatatea si a fi mereu in forma:
1.Nucile braziliene, gustare si medicament
Nucile braziliene sunt cea mai importanta sursa naturala de seleniu, un mineral care previne inflamatiile la nivelul glandei tiroide si stimuleaza capacitatea organismului de a produce triiodotironina (T3), substanta care determina actiunea hormonilor tiroidieni asupra celorlalte organe. Conform cercetatorilor de la UCLA, 200mg de seleniu pe zi (doua nuci braziliene) pot reduce simptomele hipotiroidiei cu pana la 60%.
2.Nu manca broccoli sau conopida cruda
Legumele crucifere contin compusi naturali numiti goitrogeni, care blocheaza absorbtia iodului, afectand functionarea glandei tiroide. Specialistii de la universitatea Florida Atlantic, dinBoca Raton, au constatat ca in absenta iodului organismul nu poate asigura functionarea normala a glandei tiroide. In ciuda acestor concluzii, nu este nevoie sa excluzi legumele crucifere din meniul tau, ci trebuie sa ai grija sa nu le consumi crude. Fierberea distruge goitrogenii in doua minute si vei putea savura retetele tale preferate cu broccoli sau conopida. Serveste legumele cu putin unt, in loc de margarina sau ulei pentru a asigura absorbtia iodului.
3.Proteine la fiecare masa
Proteinele previn fluctuatiile glicemiei, care afecteaza functionarea sanatoasa a tiroidei, incetinind metabolizarea carbohidratilor. Conform cercetatorilor de la Universitatea Tufts, proteinele contin tirosina, un aminoacid esential pentru mentinerea hormonilor tiroidieni la un nivel optim. Desi consumul de proteine te ajuta sa tii sub control apetitul si elimina senzatia de epuizare, trebuie sa fii atent la marimea portiei. Dietele care promoveaza un consum excesiv de proteine pot avea drept efect accentuarea simpomelor hipotroidiei pentru ca stimuleaza productia hormonului tiroxina (T4). Pentru a transforma fiecare masa intr-o doza de energie si vitamine, adauga:
-doua linguri de unt de alune,
-30g de nuci crude,
-150 ml de lapte sau iaurt degresat
-30g de branza sau
-100g carne slaba de curcan, pui sau peste.
4.Optimism si relaxare
Stresul constant reduce imunitatea si creste nivelul de cortizol, care interfereaza cu hormonii tiroidieni. Pentru a evita efectele neplacute, incearca sa reduci impactul emotiilor negative asupra organismului. Priveste partea buna a lucrurilor si nu te panica atunci cand trebuie sa rezolvi o problema dificila.
Timp de 30 de minute in fiecare zi, detaseaza-te de problemele cotidiene. O baie relaxanta, un mini-antrenament la sala, o sesiune de meditatie sau yoga elimina tensiunea si imbunatatesc functionarea glandei tiroide in numai doua saptamani. De asemenea, conform unui studiu efectuat la Universitatea de Stat dinUtah, relaxarea este utila si pentru colesterolul ridicat cauzat de hipotiroidie (daca glanda tiroida functioneaza normal ficatul elimina mai rapid grasimile, iar colesterolul va scadea cu pana la 23%).
5.Renunta la fumat
Datorita continutului ridicat de cianida, o toxina care impiedica absorbtia nutrientilor, fumatul dubleaza riscul declansarii afectiunilor tiroidei. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca plasturii antifumat sunt solutia ideala pentru fumatorii inraiti, dar trebuie purtati in fiecare zi, timp de minim 6 luni pentru a putea renunta definitiv la tigari. Fumatul pasiv este la fel de periculos pentru sanatate, asa ca incearca sa-ti convingi prietenii sa renunte si ei la tigari si bucurati-va impreuna de aer curat si distractie!
6.Mai putin estrogen
Specialistii de la Universitatea Case Western Reserve dinClevelandau demonstrat ca 30% dintre femeile care iau pilule contraceptive prezinta simptomele hipotiroidiei: oboseala, dificultati de concentrare, crestere in greutate si anxietate. Doza suplimentara de estrogen stimuleaza ficatul sa produca globulina de legare a tiroxinei, o proteina care incetineste absorbtia hormonilor tiroidieni in tesuturi. Endocrinologul Geoffrey Redmond, directorul Centrului de Studii Hormonale dinNew York, le recomanda femeilor care au fost diagnosticate cu hipotiroidie intr-un interval de trei luni de cand au inceput sa ia anticonceptionale sa incerce plasturii contraceptivi. In acest mod pot fi prevenite efectele negative, iar doza de hormoni din plasture va ajunge direct in sange fara a solicita ficatul.
7.Arunca tigaile teflon zgariate
Tigaile teflon sunt ideale pentru prepararea unor retete gustoase si sanatoase pentru ca nu mai trebuie sa adaugi uleiuri sau grasimi. Cu toate acestea, cercetatorii de la Universitatea Sterling dinScotiaau constatat ca persoanele care folosesc tigai teflon zgariate prezinta un risc dublu pentru afectiuni ale glandei tiroide. Compusii chimici din stratul nonaderent pot interfera cu actiunea hormonilor tiroidieni care asigura regenerarea tesuturilor si regleaza ritmul cardiac. De aceea trebuie sa te asiguri ca stratul de teflon nu este ars sau zgariat. Curata tigaile cu bureti speciali si folosesti ustensile din lemn sau plastic. Atunci cand observi semne de rugina sau zgariaturi, inlocuieste tigaia pentru a-ti proteja sanatatea.
Amalia Scurt
Acest articol a fost vizualizat de 50794 ori.
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Masajul reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de a ...