Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Stretching - brate - teorie
EXERCITII CU GREUTATI PENTRU ABDOMEN
CSID - Cum sa eviti ingrasarea prin alegerea inteligenta a alimentelor
ANTRENAMENTUL DUPA O ACCIDENTARE
MICUL DEJUN, CEA MAI IMPORTANTA MASA A ZILEI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CSID - Alimentele imbogatite cu fier, calciu si iod pot fi daunatoare!
CREMA DE DOVLECEI
Mancat frecvent = slabire mai rapida
CUM SA-TI AJUTI COPILUL SA ISI MENTINA O GREUTATE NORMALA
CINE TE AJUTA SA SLABESTI?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » TRUCURI PENTRU OCHI SANATOSI

TRUCURI PENTRU OCHI SANATOSI


TRUCURI_PENTRU_OCHI__9540.jpg"Ochii sunt anticamera sufletului", spune o binecunosuta vorba. Majoritatea perceptiilor unei fiinte umane se face prin intermediul ochilor, de sanatatea lor depinzand integrarea organismului in mediu si relatia cu cei din jur. Dar oare stim exact ce ii afecteaza si ce ii mentine sanatosi? Suferintele oculare sunt dintre cele mai diverse, o mare parte dintre ele datorandu-se si factorilor nocivi din mediu: poluarea, substantele chimice din produsele cosmetice, fumatul, lipsa aportului de vitamine esentiale, ultravioletele, timpul indelungat petrecut in fata calculatorului sau televizorului, iluminatul inadecvat, alimentatia.


Evitati fortarea ochilor


Cititul prelungit, mai ales in conditiile unui iluminat necorespunzator, e o cauza des intalnita de aparitie atat a defectelor de vedere, cat si a inesteticelor pungi de sub ochi sau a ridurilor. Se stie ca cea mai indicata lumina pentru un astfel de efort intelectual este cea naturala; asadar, incercati sa profitati la maxim de prima parte a zilei. Daca acest lucru nu e posibil in totalitate, faceti pauze de la citit, scurte si dese, in care puteti sta cu ochii inchisi sau vi-i puteti inviora cu apa rece. Asigurati-va ca iluminatul artificial e de intensitatea potrivita si ca vine din directia adecvata, iar daca dupa toate acestea ochii tot va dau semne de oboseala si privirea vi se incetoseaza, nu ezitati sa mergeti la un oftalmolog.


Despre clipit si plans


Simpla miscare de clipire are un rol protector foarte important pentru globul ocular: il apara de contactul cu corpi straini, chiar si de particulele de praf si asigura distributia secretiei lacrimale uniform pe intregul glob ocular. In vreme ce plansul ne face ochii departe de a arata frumosi, roul fiziologic al lacrimilor este unul benefic, acela de a spala corneea si de a indeparta substantele iritante sau straine. Disfunctiile aparatului lacrimal determina uscaciunea globului ocular, numita xeroftalmie, asociata cu senzatie de corp strain sau de pleoape grele si frecvente ulceratii corneene.


Ce mancam?


O parte esentiala din ingrijirea ochiului e reprezentata de aportul de alimente bogate in vitaminele si mineralele care contribuie la buna functionare a vederii. Stresul oxidativ si radicalii liberi ataca celulele sanatoase din cristalin si retina, determinand afectiuni oculare cu o larga incidenta la nivel mondial. Acesti radicali provin din poluare, radiatii, tutun, dar si dintr-o dieta nesanatoasa.


Antioxidantii imbunatatesc nu numai functiile cardiaca si imuna, ci si pe aceea vizuala. Ei previn aparitia cataractei, boala congenitala, traumatica, degenerativa sau secundara altor afectiuni, ce se manifesta printr-o opacifiere a cristalinului care blocheaza trecerea luminii catre oragnul senzorial vizual - retina, cauzand tulburari de vedere pana la orbire. Antioxidantii incetinesc aparitia cataractei senile, celelalte forme nefiiind influentate de aportul vitaminic. O alta afectiune oculara care isi gaseste beneficiu in terapia cu antioxidanti este degenerescenta maculara, boala ce consta in distrugerea unei portiuni din retina - macula - implicata in vederea centrala. Reprezinta cea mai comuna cauza de orbire si are ca principal factor de risc varsta, alaturi de fumat si obezitate. Aparitia ei odata cu inaintarea in varsta poate fi modulata de consumul de alimente bogate in beta-caroten, vitaminele C si E, zinc si de renuntarea la fumat.


Dintre antioxidanti, vitaminele A si C sunt celebre ca adjuvanti in mentinerea unor ochi frumosi si sanatosi. Ele ajuta la preventia celor doua afectiuni degenerative foarte des intalnite, cataracta si degenerescenta maculara. Vitamina A are rol si in adaptarea vederii la trecerea de la lumina la intuneric si invers, in vreme ce vitamina C se pare ca joaca un rol in incetinirea progresiei glaucomului. Acesta reprezinta o forma de neuropatie in care nervul optic se atrofiaza, ducand la ingustarea progresiva a campului vizual pana la orbire. Cel mai cunoscut factor de risc pentru glaucom este presiunea intraoculara crescuta. Vitaminele A si C sa gasesc in ficat, oua, morcovi si respectiv in citrice, ardei, broccoli. Catina, spre exemplu, e un fruct foarte bogat in ambele vitamine, util pentru troficitatea oculara, pentru mentinerea elasticitatii tesuturilor perioculare si pentru preventia proceselor oxidative de la nivelul intregului organism. Un alt aliment esential este morcovul, bogat atat in vitamina A, cat si in carotenoizi de tipul luteinei si zeaxantinei, substante cu efect antioxidant continute si de cristalin si retina. Rolul lor fiziologic este de a absorbi lumina albastra, protejand celulele fotoreceptoare retiniene de ultraviolete.


Dintre minerale, zincul si seleniul (ambele gasite in scoici) sunt necesare in preventia patologiei oftalmologice. Zincul se mai gaseste in carnea de porc si lactate, iar seleniul in alune si orez, dar ambele pot fi aduse in organism si sub forma de suplimente nutritive.


Un alt factor de risc pentru afectarea vederii pare a fi dislipidemia, de aceea se recomanda consumul de peste (somon, ton, cod), ca aliment bogat in acizi grasi neesentiali de tipul Omega 3. Spre exemplu, s-a observat ca in randul eschimosilor, care au o dieta bogata in Omega 3, rata de incidenta a glaucomului este mult scazuta.


Poate nu in ultimul rand trebuie amintite hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat, afectiuni cu o prevalenta foarte crescuta care, netratate corespunzator, progreseaza spre afectare oculara ireversibila - retinopatia hipertensiva, respectiv diabetica. Asadar, daca valorile tensiunii sau ale glicemiei sunt peste limita normala, trebuie controlat aportul de sare, respectiv de carbohidrati, alaturi de urmarea stricta a tratamentului prescris de medic.


Afectiunile oculare sunt extrem de variate, nu tin cont de varsta si toate au ca punct final de evolutie pierderea vederii, in cazul in care nu sunt diagnosticate si tratate la timp. Dar pana sa ajungeti la medic amintiti-va ce puteti face pentru a preveni aparitia anumitor boli oftalmologice. De la evitarea suprasolicitarii vederii pana la gimnastica pentru muschii globului ocular, de la suplimntarea dietei cu alimente bogate in vitamina A pana la protejarea ochilor cu ochelari cand soarele sau vantul sunt prea puternice - toate aceste trucuri simple au un mare beneficiu in mentinerea integritatii oculare. Desigur ca progresia unei boli avansate nu poate fi stopata de aceste masuri nefarmacologice, data fiind si complexitatea etiologica a afectiunilor. Insa pornind de la vorba "Mai bine sa previi decat sa tratezi", un prim pas pentru a avea ochi frumosi este sa va ingrijiti de sanatatea lor. Iar ei va vor rasplati cu o multitudine de perceptii - jocuri de culori, lumini si umbre, amintiri.



Aura Apostolescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(17 Noiembrie 2011 16:59) Andrei S. a spus

Eu am fost recent la un consult la West Eye Hospital si acum ma pregateasc pentru o operatie cu laser ILasik. Nu am emotii pentru ca din cate am inteles nu este dureroasa si dureaza maxim 5 minute. De abia astept sa scap definitiv de ochelari.







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii