Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam MERSUL PE ROLE, BENEFIC PENTRU SILUETA
SQUASH-UL, UN SPORT IDEAL PENTRU COMBATEREA OBEZITATII
Ridicarea bratului in fata la cablu
AI NEVOIE DE MOTIVE CA SA SLABESTI?
CUM SA TRAIM MAI BINE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Iuliana Moraru
SCHIMBA-TI ATITUDINEA FATA DE EXERCITIILE FIZICE
PASTE CU TON SI PUI AFUMAT
CSID - Combate osteoporoza prin dieta
CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » TOXINA BOTULINICA - ARMA BIOLOGICA SAU PRODUS DE UTILITATE?

TOXINA BOTULINICA - ARMA BIOLOGICA SAU PRODUS DE UTILITATE?


TOXINA_BOTULINICA__A_16480.jpgToxina botulinica este o neurotoxina de natura proteica, fiind o toxina de origine bacteriana, care actioneaza la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la muschi. Este una dintre cele mai puternice substante cu caracter de otrava, cunoscute de om. Din acest motiv, exista temerea ca toxina produsa de Clostridium botulinum(unul dintre tipuri) ar putea sa fie folosita ca arma biologica.


Aceasta bacterie nu se multiplica in organism. Se multiplica in alimente si produce o toxina. Se discuta implicarea acestui microorganism in botulismul neo-natal, in care se pare ca este vorba de o multiplicare in intestinul sugarilor care consuma de exemplu miere, contaminata cu aceasta bacterie.


Patologie

Botulismul apare, mai frecvent, prin ingestia de alimente care contin toxina, putand fi considerat o toxiinfectie alimentara de tip toxic. Spre exemplu unele conserve produse in gospodaria proprie, in finalul prelucrarii pot asigura conditii propice pentru ca produsul sa fie contaminat si sa treaca in forma vegetativa si produc toxina(conservele al caror capac „bombeaza" pot semnifica multiplicarea si producerea de gaz datorita unui microorganism; nu trebuie consumate).


Utilizare

In ultima vreme insa, toxina botulinica si-a gasit si alte utilizari. Dintre acestea, amintim folosirea ei in cosmetica, unde poate determina stergerea temporara a ridurilor, utilizarea in neurologie, in tratamentul strabismului si blefarospasmului(inchiderea puternica, necontrolata a pleoapelor), precum si utilizarea in tratamentul transpiratiei axilare excesive.


Si totusi.... miracol pentru frumusete

Ridurile si pliurile cutanate de expresie sunt produse de contractura musculaturii delicate de sub piele de fiecare data cand zambim, radem sau ne incruntam. Cu cat ne exteriorizam mai mult emotiile, cu atat ridurile vor fi mai adanci. De-a lungul timpului, contractia constanta si sustinuta a acestor muschi poate duce la adancirea ridurilor si la formarea altor pliuri cutanate.


Folosind aceasta substanta, toxina botulinica, pliurile dinamice se pot imbunatati.

In fiecare an mii de pacienti primesc tratamentul cu toxina botulinica pentru multiple probleme, dar de 10 ani a devenit un tratament popular pentru a trata semnele imbatranirii.


Toxina botulinica se foloseste in general la etajul superior al fetei. Cele mai frecvente arii sunt ridurile de la frunte, ridurile verticale dintre sprancene, ridurile de la coltul ochiului. Se pot face si in jurul gurii si la nivelul barbiei, dar cu siguranta va afecta zambetul.

Injectarea toxinei botulinice se face cu ace foarte fine, direct la nivelul ridurilor si nu este o procedura dureroasa (se face fara anestezie). Nu necesita spitalizare, iar pacientul isi poate relua activitatea imediat.

Dupa injectare este bine ca pacientul sa evite masarea zonei, sa evite eforturile fizice in primele zile, iar timp de 3 saptamani este bine sa nu faca tratamente cosmetice agresive.

Rezultatele cele mai bune se obtin la tineri (35-45 ani). Uneori la barbati, datorita musculaturii mai puternice efectele pot fi mai putin spectaculoase iar dozele folosite trebuie sa fie mai mari.


Botox-ul incepe sa-si faca efectul in 24 de ore de la administrare. Rezultatele se pot vedea dupa 7-14 zile pe baza unor poze comparative realizate inainte si dupa tratament. Injectiile trebuie repetate la fiecare patru-sase luni. Exista cazuri in care botox-ul nu are niciun efect, nici chiar dupa a doua injectare.


Efectele secundare

Sunt pasagere si pot consta in edematierea (umflarea) sau aparitia echimozelor(vanatai) la locul de injectare. Efecte secundare mai serioase constau in caderea pleoapei sau diplopie (vedere dubla), dar ele nu necesita nici un tratament (dispar de la sine in cateva zile - 2 saptamani).


Contraindicatiile efectuarii acestui tratament sunt sarcina, alaptarea, alergia la albumina. Injectarea toxinei botulinice nu este recomandata minorilor, persoanelor alergice la toxina botulinica, sau care urmeaza un tratament cu antibiotice ori medicamente antiinflamatorii,celor care au o infectie locala in zona unde ar trebui realizat tratamentul.

Mai nou.... Botox pentru transpiratii excesive

Transpiratiile excesive(hiperhidroza) poate fi o serioasa problema atat din punct de vedere social cat si profesional, ducand la complexe si stres emotional. Pacientii cu hiperhidroza generalizata necesita tratament medicamentos, in timp ce hiperhidroza localizata poate fi tratata cu botox.. Cand se injecteaza local in pielea cu probleme, toxina botulinica blocheaza fibrele nervoase ce stimuleaza glandele sudoripare, rezultand in abolirea producerii transpiratiei. Deoarece nu se injecteaza profund, nu sunt riscuri de a leza musculatura profunda. Efectul apare intre3-7 zile de la injectare, iar efectul dureaza intre 3-12 luni. Sunt necesare mai multe injectari pentru a mentine efectul in timp.



Dana Serbanescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(28 Februarie 2010 23:35) Hiperhidroza / Sindromul Raynaud a spus

http://health.groups.yahoo.com/group/hiperhidroza-operatie/

Pentru cine vrea sa ni se alature, s-a deschis acest grup (de yahoo) pentru discutii libere pe tema HH / SR (Sindromul Raynaud).

S-au grupat toate informatiile pe sectiuni, pt a fi mai usor de gasit si de urmarit.

Ne intalnim pe grupul hiperhidrozistilor (atat cine a fost, cat si cine mai este HH-ist).








Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii