Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CARNEA - VALOARE NUTRITIVA
Marius Rus (Ironman)
INSOMNIA POATE FI TRATATA CHIAR DE TINE
CSID - Evitati greselile de alimentatie
ROZACEEA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole 8 SECRETE ALE SLABIRII LA PESTE 40 DE ANI
CAMPIONII SANATATII
MAI MULT DECAT BALACEALA: 7 EXERCITII IN APA
Extensia picioarelor la aparat
ANTRENAMENTUL CU GREUTATI AMELIOREAZA CAPACITATEA DE EFORT AEROBIC A SPORTIVILOR SENIORI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » SMOCHINELE

SMOCHINELE


SMOCHINELE_91013.jpgSmochinele se numara printre primele fructe pe care le-a cunoscut omul. Aceste fructe mici, delicioase si foarte dulci erau considerate fructele preferate ale Cleopatrei si ocupau un loc foarte important in multe culturi din intreaga lume. Romanii, mari consumatori de smochine, considerau ca acestea reprezinta un dar de la zeul fertilitatii. In Orient si Asia smochinele sunt considerate afrodiziace puternice. Smochinele sunt fructe de sezon care se gasesc in partile de vest ale Asiei.

Cu toate acestea, smochinele uscate sunt intotdeauna disponibile. Smochinele au coaja neteda, seminte crocante si sunt delicioase. Ele sunt utile si ca ingrediente in preparate culinare. Culoarea fructelor variaza de la verde, violet la aproape negru. Pulpa fructului poate fi de culoare rosie, portocalie sau roz. Smochinele proaspete se pot consuma coapte si crude iar cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate in compot de fructe uscate. Smochinele proaspete furnizeaza o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g.

Toate smochinele, uscate sau proaspete sunt foarte hranitoare. Beneficiile pentru sanatate pot fi atribuite continutului de minerale si de vitamine. Smochinele contin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu ci clor. Nu numai ca sunt gustoase, dar au si o serie de avantaje pentru mentinerea sanatatii. Acestea contin beta-caroten, flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta la digestie.

Sase smochine contin 891 mg de potasiu, adica aproape 20% din nevoia zilnica si de doua ori continutul de potasiu dintr-o banana mare. Unele studii au corelat nivelurile scazute de potasiu din dieta cu tensiunea arterialã crescuta. Potasiul este un mineral care ajuta rinichii sa functioneze normal. Este, deasemenea, un electrolit, o substanta care conduce electricitatea in corp, impreunã cu sodiu, clor, calciu si magneziu. Potasiul este esential functiei cardiace si joaca un rol cheie in contractia musculaturii scheletice si netede, ceea ce este important pentru functionarea normala a aparatului digestiv si muscular. Un studiu publicat in Archives of Internal Medicine, in februarie 2001, realizat pe mai mult de 17.000 de adulti, a indicat faptul ca aportul adecvat de potasiu din fructe si legume poate scadea tensiunea arteriala.

In plus, smochinele sunt o sursa importanta de calciu. Sase smochine contin la fel de mult calciu ca o jumatate de ceasca de lapte degresat. Calciul ajuta la intarirea oaselor. Oamenii care au o dieta cu un continut ridicat de calciu pot asocia si o crestere a pierderii calciului urinar. Continutul de potasiu din smochine evita acest lucru. Smochinele sunt destul de utile in diverse afectiuni respiratorii, inclusiv in astm si in tusea productiva. Deoarece acestea sunt, deasemenea, bune pentru digestie, ele ajuta in tratarea constipatiei, indigestiei. Smochinele sunt bune pentru febra, otite, abcese, boli venerice si sunt excelente pentru ficat. Pentru tratarea cosurilor cu puroi, abceselor sau furunculelor se pune la cuptor o smochina proaspata circa o jumatate de ora, se taie pe jumatate si se aplica pasta calda peste zona inflamata pentru a indeparta puroiul.

Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajuta la reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate in polifenoli si flavonoide. Acesti compusi sunt antioxidanti, care previn daunele cauzate de radicalii liberi. Smochinele sunt cunoscute pentru proprietatile calmante si laxative si pentru continutul redus in grasimi si zahar. Ele sunt bogate in fibre alimentare, ceea ce le face foarte eficiente pentru un program de control al greutatii. Deasemenea, ajuta la cresterea in greutate dupa boala. Consumul a trei smochine furnizeaza 5 grame de fibre si ajuta astfel la functionarea sanatoasa a intestinului si previne aparitia constipatiei. Fibrele continute in smochine sunt recomandate si persoanelor obeze pentru scaderea in greutate. Aceste fibre protejeaza si impotriva cancerului de colon si de san. Smochinele sunt o sursa bogata de benzaldehida, un agent anticancerigen. Fructele contin pectina, o fibra solubila care ajuta la scaderea nivelului de colesterol.

Continutul de acizi grasi omega-3 si omega-6 ajuta la reducerea riscului de boli coronariene. Pierderea vederii la persoanele in varsta se datoreaza degenerescentei maculare. Fructele si smochinele, in general, sunt bune pentru a evita aceasta conditie. Frunzele de smochin au proprietati antidiabetice. Triptofanul, prezent in smochine, induce un somn bun si ajuta la inlaturarea unor tulburari ale somnului precum insomnia.

Smochinele sunt dulci si moi si pasta lor este folosita ca un inlocuitor pentru zahar. Retineti ca smochinele uscate au un nivel de calorii de cinci ori mai ridicat decat smochinele proaspete. Smochinele prelucrate sunt utilizate pentru a face placinte, budinci, prajituri, produse de panificatie, gemuri, jeleuri. Totusi, consumul exagerat poate provoca diaree. Smochinele uscate sunt bogate in zahar si ar putea cauza aparitia cariilor dentare.



Dr. Roxana Popescu

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 105195 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 4 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(16 August 2016 10:45) Robert a spus

Pana anul trecut nu eram curios nici sa le gust dar de atunci consum smochinele ca turbatul. Sunt extrem de gustoase si hranitoare!

(8 Martie 2015 07:45) David a spus

Partea frumoasa a consumului de smochine uscate sta tocmai in continutul redus de zahar la suta de grame de fructe.Indicele glicemic este de numai 35 in comparatie cu un cartof copt ,de 100 de grame care are indice 95 ,adica de trei ori mai mult..Sa nu uitam nici faptul ca ne putem rezuma la consumul a 2-3 smochine uscate ,pe post de desert,ceea ce inseamna ca aportul de zahar ,in acest caz nu ar fi mai mare de 0,9..Evident si efectul alcalinizat s-ar reduce la numai-2,3 sau pe undeva pe acolo...Totusi de retinut ca,pentru bolnavii de cancer care doresc sa opreasca evolutia bolii,consumul smochinelor uscate este de luat in consideratie cu conditia consumarii pe tot parcursul zilei a unor ceaiuri hipoglicemiante sau a resveratrolului...Ar fi interesant sa aflam ce efect ar avea asupra sangelui vinul de smochine

(6 August 2010 17:58) Darius a spus

si ce bune sunt.....

(22 Iulie 2010 00:38) Ralu a spus

Spre rusinea mea, nu ma dau in vant dupa smochine, insa parintii mei consuma destul de des. Cred ca o sa incep si eu sa le consum mai des!


Articole din aceeasi categorie

FITOESTROGENII FITOESTROGENII
Fitoestrogenii reprezinta un grup heterogen de compusi non-steroizi care se ...
PESTII SI ICRELE LOR PESTII SI ICRELE LOR
Pestii si icrele lor, aduc beneficii organismului. In comparatie cu carnea ...


SAMPANIA SAMPANIA
Sampania este un vin spumant care se consuma la aniversari, ...
VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS
Guturai? Febra? Dureri in gat? Ne lovim adesea de ele, ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 8 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii