Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ciocolata - inger sau demon?
De ce ar trebui sa folosim suplimente nutritive?
SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT
DA JOS BURTA! editia 2007
BICICLETA STATIONARA - MIC GHID DE ALEGERE SI UTILIZARE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole EFECTELE BENEFICE ALE PORTOCALELOR
Mancat frecvent = slabire mai rapida
DIETA CU CALORII "NEGATIVE"
Extensia bratului cu gantera
Dana Serbanescu
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Servicii » Concursul DA JOS BURTA! » DA JOS BURTA! editia 2006
Concursul DA JOS BURTA!

DA JOS BURTA! editia 2006


Unul dintre personajele mele preferate din benzile desenate, motanul Garfield, cunoscut pentru problemele sale cu greutatea si apetitul exagerat, avea o vorba: Diet is a Die with a T. Nu se prea poate traduce in romaneste, dar cine a trecut printr-o cura de slabire bazata in principal pe infometare, stie despre ce e vorba.

Men's Health si-a propus, pentru a doua oara, sa va demonstreze ca se poate si altfel. De aceea a dat sfoara-n tara, pe net si in revista, si din cei peste 4000 inscrisi initial am selectat opt concurenti, carora li s-au mai adaugat alti doi concurenti speciali.

Spot reductionDA_JOS_BURTA_editia__63249.jpg

Parca ii si aud pe unii experti miriind printre dinti: Cum dom'ne, ditamai revista internationala, cu pretentii, organizeaza asemenea concurs? N-au auzit ca nu se poate sa scapi de grasime numai dintr-o singura regiune a corpului? Stati linistiti baieti, mitul spot reduction (adica reducerea localizata a stratului adipos) a fost darimat de catre specialistii nostri cu mult inainte sa existati voi. Da jos burta! este in principal un slogan cu impact, care a atras atentia de la bun inceput. Iar rezultatele nu s-au lasat asteptate - atit la editia din 2005, cit si la cea de anul acesta am avut mii de inscrieri la preselectie. Este evident pentru oricine stie putina fiziologie ca scaderea in greutate se produce prin subtierea stratului de tesut adipos de pe intreg corpul, dar cum la barbati zona cu cea mai mare predispozitie la ingrasare este abdomenul, e clar ca si cea mai importanta si vizibila transformare va avea loc in aceasta regiune.

Concurentii

IMC 39, IMC 41, IMC 38,4... BF 36%, BF 40,3%, BF 37,9%... Concurentii nostri. Niste oameni cu greutate. Mare. Retractez: nu mare, ci foarte mare. Extrem de mare. Un IMC (indice de masa corporala, adica raportul dintre inaltimea in metri la patrat si greutatea in kilograme) peste 30 te arunca in rindul celor cu obezitate. Intre 30-35, deja vorbim de obezitate grava, iar atunci cind ai atins un nedorit record de peste 40, situatia este chiar foarte grava. Si daca ar fi sa povestim aici si despre riscurile medicale asociate, ar trebui sa renuntam la fotografia de grup...

BF% (body fat), adica procentul de grasime corporala, arata asa cum ii spune si numele, cit la suta din corpul unei persoane este reprezentat de catre tesut adipos (atit cel subcutanat, cit si cel din interiorul corpului). Pentru comparatie, tipul de pe coperta are in jur de 10-12%, un barbat obisnuit se invirte in jurul valorii 15%, iar campionii de culturism coboara pina la 5-6%. Guest starurile noastre, adica Toni Tilica Ionescu si Constantin Zamzuu Zamfirescu s-au laudat cu 38,5% , respectiv 40,1% tesut adipos. Toni ne-a marturisit ca odata a mincat 82 de mici la o singura masa. Am simtit cum imi creste mie colesterolul.

In rest, veselie mare, bancuri cu grasi, celebra auto-ironie a celor cu probleme ponderale si o nerabdare generala de a incepe lupta cu kilogramele in exces.

Programul

Vorba cintecului: this is the first day of the rest of your life... Le-am spus celor zece concurenti, inca de la prima intilnire, ca ceea ce ne dorim cu toti (si sintem convinsi ca in primul rind ei isi doresc acest lucru) este ca acest program, care dureaza o luna de zile, sa fie the first month of the rest of their life. Intr-o luna nu se pot face minuni, dar se poate schimba radical atitudinea unui om cu o problema importanta de sanatate, si ma refer aici la obezitatea grava (pe care medicii o numesc morbida). Obiectivul nostru este sa-i facem sa-si constientizeze problema - primul pas l-au facut ei inscriindu-se in acest program, si sa le oferim solutia pentru rezolvarea ei. Armele noastre - antrenamentul si regimul alimentar. Nimic complicat, nimic inventat, totul pe principii medicale si de antrenament sportiv - asadar rezultate garantate. Incercarea cea mai mare, atit pentru noi, dar mai ales pentru ei, va fi atunci cind concursul se va termina si vor fi din nou pe cont propriu, avind inca destule kilograme de dat jos. Noi le vom sta la dispozitie in continuare, dar totul depinde de vointa si dorinta lor de a ajunge la o greutate normala.

Le dorim succes. Sa inceapa scaderea in greutate!

LA FINAL

Cura de slabire

Poate ai vazut vreodata acele teste psihologice Rorschach - arata ca niste pete de cerneala pe o coala de hirtie - in care fiecare dintre noi vede altceva, atunci cind le priveste. Un psiholog pregatit sa interpreteze raspunsurile, ar putea sa iti spuna ce se ascunde in mintea ta. Poate ca habar nu aveai ca in tine zace un suflet de artist sau ca ai porniri criminale, pe care insa ti le reprimi foarte bine...

Dar ce legatura au testele Rorschach cu slabirea? Nu prea multe. Ma gindeam insa, la faptul ca atunci cind vine vorba de o cura de slabire, fiecare persoana o priveste altfel. Pentru un tip care arata superbine si care n-a avut in viata lui probleme cu greutatea, o cura nu inseamna mai nimic. O sa o priveasca cu detasare si o sa i se para o chestie facila, pe care ar putea sa o urmeze oricind, fara nici o problema. In schimb, un supraponderal va avea o viziune cu totul diferita. In functie de numarul de incercari - reusite sau nu - din istoria stratului sau adipos, va avea fata de cura de slabire o atitudine optimista sau din contra, una complet pesimista. Mai exista si categoria de mijloc, a celor care s-au saturat de tot felul de incercari si care au ajuns sa fie blazati si indiferenti, lipsiti de dorinta de a mai incerca ceva pentru a scapa de cele citeva (zeci) de kilograme pe care le poarta cu ei zi de zi, tragindu-i in jos, la propriu si la figurat.Concurentii nostri au trecut cu bine acest pseudotest Rorschach. Toti au vazut in regimul alimentar si programul de antrenament, solutia optima pentru a-si modifica aspectul fizic. Ne-am bucurat sa constatam ca cei mai multi dintre ei au respectat indicatiile primite, fiind constienti ca doar in felul acesta pot sa obtina rezultatele dorite. Si asa cum era de asteptat, rezultatele nu s-au lasat prea mult asteptate: toti concurentii au inregistrat o scadere in greutate, mai mare sau mai mica, in functie de caracteristicile individuale, dar si de strictetea cu care s-au tinut de program.

Concursul, in citeva cuvinte

Am plecat la drum cu 8 concurenti si 2 vedete (Toni Ionescu si Constantin Zamfirescu, de la Trazniti in NATO). Datele lor initiale si cele de final, le poti vedea in tabel. Am terminat cu numai 7 concurenti si 2 vedete, fiindca unul dintre concurenti (Florentin Ciocan) a abandonat la putin timp dupa inceperea concursului, din motive numai de el stiute (mai exact, a disparut ca magarul in ceata, dupa ce si-a luat echipamentul oferit de Nike si dupa ce si-a facut analizele la laboratorul Synevo). Singurul nostru regret legat de acest eveniment neplacut este dat de faptul ca a furat sansa pe care ar fi avut-o alta persoana inscrisa la preselectie si care s-ar fi tinut de treaba... Dar asa sint unii oameni - cu epiderma extrem de groasa. Avem totusi satisfactia ca ceilalti concurenti s-au dovedit foarte seriosi.

Inainte de a incepe concursul propriu-zis, fiecare concurent a fost evaluat fizic - cintarire, masurare (circumferinte, pliuri cutanate, procent de grasime); de asemenea, toti au beneficiat de un examen fizic general, la care am constat o stare generala buna, fara existenta unor boli, evident cu exceptia obezitatii. Cu ajutorul laboratoarelor Synevo am efectuat o serie de analize, punind accentul pe modificarile ce pot sa apara in cadrul obezitatii. Cum era de asteptat, o parte dintre concurenti s-au laudat cu un profil lipidic alterat, fara insa a avea alte probleme importante. Din discutiile cu ei, am gasit ca trasatura comuna faptul ca toti s-au ingrasat treptat, in momentul cind au fost nevoiti sa reduca aproape la zero activitatea fizica (unii dintre ei facusera sport in mod organizat, ani de zile). Practic, toti au trecut intr-un moment al vietii lor la o un stil de viata extrem de sedentar si la o alimentatie dezordonata, caracterizata prin exces caloric si lipidic. Unii dintre ei au tinut diverse cure de slabire, cu rezultate mai bune sau mai proaste, insa fara a reusi sa-si modifice stilul de viata pe termen lung, ceea ce a condus la instalarea obezitatii medii sau chiar grave, in citeva cazuri. O alta trasatura comuna de mare importanta: toti erau constienti de problema lor (altfel probabil nici nu s-ar fi inscris la concurs...) si dornici sa faca schimbari radicale, pentru a-si aduce greutatea la normal.

Regimul alimentar si programul de antrenament

Am dorit sa le oferim concurentilor un regim alimentar relativ permisiv, usor de urmat, care sa nu-i infometeze. Scopurile declarate au fost reducerea greutatii, normalizarea profilului lipidic si, foarte important, formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, pe care sa le poata urma pe termen indelungat. Le-am alcatuit regimuri alimentare, calculate astfel incit sa existe un deficit de 500-800 kcal intre consumul caloric (efort fizic) si aportul caloric (alimentatie), inclinind astfel balanta catre scaderea in greutate.

Programul de antrenament a fost conceput raportindu-ne la nivelul de pregatire fizica al fiecarui concurent. Cu citeva exceptii, cei mai multi dintre ei se gaseau intr-o foarte proasta conditie fizica, din acest motiv chiar simplul mers pe banda fiind un efort suficient de intens pentru inceput. Am optat in principal pentru antrenament cardio - adica mers sau alergare pe banda, pedalare pe bicicleta stationara, clasica, orizontala, eliptica sau CardioWave si stepper - toate acestea la Wellness Club, care a avut bunavointa sa ne gazduiasca pe toata durata programului. Spre final am introdus si citeva exercitii cu greutati, insa antrenamentul cardio a ramas baza.

Cistigatorul

Cel mai bun rezultat l-a avut Dan Gabriel, pe care il declaram cistigatorul celei de-a doua editie a programului Da jos burta!. Desi cel mai mic ca dimensiuni dintre toti concurentii (doar 100 kg la 1,75 m), Gabriel a reusit sa dea jos in decurs de o luna 10 kg si 12 cm in talie. Secretul lui? Foarte multa vointa si incredere in sfaturile primite. La fiecare antrenament, Gabriel a dat totul, reusind sa se antreneze ca un adevarat invingator. Rareori ai ocazia sa vezi oameni atit de motivati si dornici sa arate ca ei pot sa faca treaba serioasa atunci cind isi propun. La citi watts produc pe banda si bicicleta, nici nu mai este necesara punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda, glumeste el. Serios vorbind, mie nici nu-mi vine sa cred ca pot alerga pe banda 25-30 min (~4 km). Si acum am in minte prima sedinta de antrenament, cind dupa ce am facut incalzirea, m-am urcat pe banda, si pulsul era foarte crescut, iar eu deja foarte obosit. Ma si gindeam ca deja am terminat concursul... Din fericire am gasit resorturile motivationale care sa ma faca sa continui.

Gabriel este un om cu realizari importante si in plan profesional. El este inginer proiectant mecanic, in domeniul masinilor-unelte grele. Un utilaj proiectat de el si echipa lui, care reduce timpul de productie pentru sinele de cale ferata de la 8 ore la numai 2 ore, a fost prezentat pe Discovery la emisiunea How is made. De asemenea, a participat la proiectarea unei masinarii complexe cu ajutorul careia s-au facut frezele folosite la saparea Eurotunelului intre Franta si Marea Britanie, precum si platforma de lansare Vega a rachetei Ariane din Guyana franceza.

Concluzii

  • In urma celor 4 saptamini de regim alimentar si antrenament, am constatat o reducere a greutatii cu o medie de 7 kg.
  • Indicele de masa corporala s-a redus cu 2-4 puncte.
  • S-a inregistrat si o reducere semnificativa a indicilor antropometrici - in special circumferinta abdominala a scazut cu pina la 10-12 cm fata de masuratorile initiale.
  • Procentul de grasime corporala a scazut cu 3-5%, ceea ce raportat la greutatile lor initiale si finale a putut fi interpretat ca o eliminare importanta de tesut adipos si o scadere relativ redusa a masei musculare.
  • Analizele de singe, efectuate inainte si dupa inceperea programului, au aratat normalizarea profilului lipidic.
  • Forta musculara si capacitatea de rezistenta la efort s-au ameliorat semnificativ.
  • Am reusit sa influentam (evident, in bine) principalii factori de risc asociati cu obezitatea: regimul alimentar dezordonat, hipercaloric si stilul de viata sedentar. Speram ca aceasta modificare a stilului de viata sa dureze cit mai mult.

CUVINTE DE LA CONCURENTI

Programul Da jos burta a fost pentru mine exact imboldul de care aveam nevoie pentru a reincepe cura de slabire; de asemenea a fost un prilej foarte bun de a invata cum arata o sala de fitness din interior si nu numai din exterior. Colegii mei de servici au monitorizat situatia mea cu foarte mult interes si de abia au asteptat sa se termine luna de antrenament ca sa vada progresele mele. Cine crede ca a merge la sala e un moft, se inseala; e adevarat ca poti sa mergi la sala ca orice baiat cu fite si sa tragi de doua fiare... mai vezi o fata draguta, te vede lumea ce baiat tare esti - cam asa este un procent bun din cei care merg la sala; cealalta parte este reprezentata de cei pe care nu ii intereseaza daca au utimul model de pantofi sport sau ultimul model de tricou, ci vin la sala sa transpire, sa faca efort si sa fie in forma.

Mircea Vladu (131 --> 126 kg)

 

Pentru mine acest concurs e primul pas intr-un drum mai lung. Cred ca fiecare dintre noi (gasca vesela) stie care este destinatia ... important e sa ne concentram la drum. Am zis-o usor... mai greu e sa treci pe langa restaurante si fastfood-uri, sa adulmeci... si sa iti spui Mai am pina ma opresc pe aici. Fie vorba intre noi, ne mai si oprim pe la un restaurant... Oricum ma bucur ca am cunoscut niste baieti de gasca si sigur o sa ne mai vedem impreuna pe la sala.

Ioan Boieriu (119 --> 110 kg)

 

A fost si este un program extraordinar. Sa vezi ca sint barbati care isi constientizeaza problemele de greutate, in ciuda orgoliului ce ne caracterizeaza. Sa vezi cum intra in competitie cu toti ceilalti - care alearga mai mult, care slabeste mai mult, dar intr-un mod sanatos - este o mare realizare. M-am inscris cu gindul ca la citi sint, nu ma vor alege pe mine, dar s-a intamplat chiar sa fiu ales. Am riscat destul prin intrarea in concurs - sa nu rideti - tinand cont de faptul ca la 3 saptamini de la terminarea acestuia eu ma casatoresc si riscam sa slabesc mult mai mult decit mi-ar permite costumul. Norocul meu a fost ca mi-am dat seama ca daca slabesc imi voi gasi mai usor un costum de mire si nu voi mai cauta o anumita masura, care se gaseste destul de greu. Asa ca acum am scapat de masura 62 si intru lejer intr-un 58, ceea ce intr-o singura luna e o performanta, zic eu. In urma acestei experiente, nu pot decit sa ii salut pe ceilalti concurenti, sa-i felicit pentru performantele lor, sa felicit cistigatorul si sa le doresc oamenilor de la MH si d-lui Dr. Serban Damian, care au fost alaturi de noi trup (Serban alerga cot la cot cu noi) si suflet, mult succes in viitor si la cit mai multe evenimente frumoase si cu impact asa mare.

Florin Cutei (127 --> 121 kg)

 

Asocierea regim + antrenament + sfaturi de specialitate mi s-a parut de la inceput logica (doar sint inginer si fac intotdeauna tot felul de calcule...); la concursul acesta am aplicat si anul trecut, dar cum baietii buni n-are noroc... totusi am avut sansa anul acesta. Anul trecut am inceput sa iau rapid in greutate. Mincam dupa-amiaza si seara, mai ales alune si bere. Apoi a venit iarna, cu ninsori... nu mai stiu sigur, dar in mod cert cu absolut toate specialitatile sezoniere, si anume cu ce mai creste iarna in gradina: toba, caltabos, cirnati, ceai verde in forma sa naturala de zaibar, etc. Stiam ca trebuie sa fac ceva si sa indrept situatia, mi-am luat chiar si o combina frigorifica in care sa am mai mult spatiu de depozitare pentru legume. Iar concursul a venit la timp. A reusit sa-mi schimbe modul de viata. Sper sa reusesc in continuare sa ajung la o greutate normala si sa o mentin. Acum am alta problema: GARDEROBA! Vorbesc serios! Purtam marimea 40 la jeansi. Acum port 36...

Dan Gabriel (100 --> 90 kg)

 

Recapatarea echilibrului ponderal poate fi obtinuta intr-un timp extrem de scurt prin efort fizic constant si dieta echilibrata. Tonusul muscular pe care il am acum, ca urmare a participarii la concursul Da jos burta!, ma convinge sa perseverez pentru a-mi reveni la forma fizica si vitalitatea adolescentei, cu atit mai mult cu cit in ultimii ani am neglijat cu desavarsire pregatirea fizica in favoarea celei profesionale. Constat ca acestea pot fi imbinate cu succes si la virsta maturitatii, fara a face sacrificii deosebite, prin diversificarea activitatilor cotidiene, astfel incit acestea sa includa miscarea in aer liber, practicarea unui sport sau exercitii fizice zilnice de intretinere.

Dragos Theodor Ionescu (104 --> 97 kg)

 

Am incercat in fel si chip sa scap de balast si am probat cam tot, mai putin operatiile estetice. Infometarea n-a mers, regimul minune cu cite trei zile lactate, carnuri si legume... ceva, ceva, dar insuficient, de sala nu imi gaseam timp, centura cu sauna la purtator e un mare fis, fluturasii electrici la fel etc. Si iar infometare si iar alt regim minune si tot asa. Recitam ceva balcanic printre dinti de fiecare data cind ma urcam pe cintar. Mi-am dorit de mult sa incerc si varianta completa. Adica sa am un regim alimentar si sa merg si la sala. Era timpul sa incerc ceva nou, asa ca am luat legatura cu Razvan Spiridon si cu ajutorul MH iata-ma inclus intr-un program asa cum imi doream. E adevarat, cu ceva mici diferente. Regimul alimentar era PERSONALIZAT, nu ca horoscopul, pentru toti, sala e THE BEST OF, adica Wellness Club cu toate FACILITATILE INCLUSE, adica aparate girla, atmosfera prietenoasa, dusuri, sauna umeda si uscata, jacuzzi, ANTRENOR la dispozitie, apa Dorna la discretie, PROGRAM exact si riguros, ECHIPAMENT complet NIKE. Timp sa am, chef sa am, burta de dat jos sa am (si va asigur ca aveam din plin), ca in rest am primit de toate. Am avut timp si o sa mai am, am avut chef si o sa mai am, am avut burta de 110 kg si n-o mai am la fel, ca un strat se duuuse! Ei da, asa ceva a mers. Am slabit cuminte in 30 de zile 6,5 kg. Nu-i mult, dar mai am ceva pachete de cite 30 de zile si mai vorbim la toamna, ca asta e doar inceputul. V-arat eu de ce e in stare programul DA JOS BURTA! P.S. Am un prieten nou. Cintarul. Si nu mai injur.

Constantin Zamzu Zamfirescu (110 --> 103 kg)

 

Am fost extrem de surprins sa aflu ca voi participa la Da jos burta, mai ales ca aplicasem prin sistemul online de inscriere si incercasem si la editia de anul trecut fara succes. Organizarea buna din partea Men's Health si a partenerilor sai a permis depasirea unor momentele usor hilare de genul activitatii de impartire a echipamentului sportiv.
Castigul cel mai important cred ca a fost dat de faptul ca am format o gasca in adevaratul sens al cuvintului, mobilizandu-ne reciproc prin determinarea cu care s-a lucrat. Si bineinteles, lipsa burtii la finalul concursului plus observatiile delicioase primite din partea prietenilor: Wow, ai slabit?!.
Vreau sa ii multumesc lui Serban si celorlalti de la Men's Health pentru oportunitatea oferita si abia astept urmatorul gratar de soia (:joking:).

Gabi Boaca (107 --> 105 kg)


Castigatorul a slabit 10 kg (de la 100 kg la 90 kg)


DA_JOS_BURTA_editia__61944.jpgDA_JOS_BURTA_editia__85379.jpg




Dr. Serban Damian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii