Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam STIRUL, O PLANTA CARE TREBUIE DESCOPERITA
Stretching - coapse - exercitii set 4
Impins cu haltera de la piept pe plan declinat
GIMNASTICA FACIALA
FAZELE INTRARII IN FORMA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CATA INCREDERE AI IN TINE?
Raluca Elena Ionescu
PRINCIPALII 5 INAMICI AI INIMII
COPIII SI OBEZITATEA
ANTRENAMENTELE SI FRIGUL
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » PERICOLELE EXCESULUI PONDERAL

PERICOLELE EXCESULUI PONDERAL


Atunci cand sunt intrebati, cei mai multi oameni motiveaza mersul la sala prin imbunatatirea felului in care arata. Totusi, de o egala importanta sunt beneficiile asupra sanatatii. Obtinerea unei greutati sanatoase prin reducerea excesului adipos joaca un rol vital in mentinerea unei sanatati perfecte si lupta contra imbolnavirii. Nu mai este o noutate pentru nimeni ca obezitatea reprezinta o mare amenintare, care scurteaza speranta de viata. Se estimeaza ca in tarile civilizate 1 din 3 persoane este supraponderala, iar 20% sunt obezi.

Excesul ponderal se gaseste in stransa legatura cu majoritatea afectiunilor grave, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul si diabetul zaharat. In Statele Unite, trei din patru persoane mor fie de boli de inima, fie de cancer, in fiecare an. S-a constatat ca 80% dintre decese se afla intr-o stransa asociere cu factorii ce formeaza stilul de viata, incluzand aici si activitatea fizica (sau lipsa ei).PERICOLELE_EXCESULUI_86976.jpg

Ca sa dau un exemplu, o persoana obeza are nevoie de mai multa energie pentru a respira, deoarece inima trebuie sa pompeze mai mult sange catre plamani si testutul adipos in exces. In timp inima isi va mari dimensiunile si este posibil sa se ajunga la hipertenshamburgeriune arteriala si diverse aritmii.

De asemenea, persoanele care sufera de obezitate inregistreaza nivele crescute de colesterol, ceea ce le mareste predispozitia la ateroscleroza - adica ingustarea vaselor de sange prin depunerea de placi de aterom in interiorul lor. Atunci cand aceste vase devin foarte inguste sau fluxul de sange este blocat complet, organe vitale precum creierul, inima si rinichii primesc insuficient sange oxigenat. In plus inima este obligata sa munceasca mai mult, iar tensiunea arteriala creste. Apare astfel riscul aparitiei infarctului de miocard, insuficientei renale si accidentului vascular cerebral.

Studiile clinice au relevat o relatie directa intre excesul ponderal si incidenta cancerului. La femeile obeze s-a constatat o rata mai crescuta de cancer de san si cancer uterin, iar la barbatii obezi, cancer de colon si de prostata.

Exista, de asemenea, un echilibru delicat intre nivelul glicemiei, procentul de grasime corporala si insulina. Dupa ce glucoza este depozitata in ficat si muschi, sub forma de glicogen, ceea ce ramane "pe afara" este convertit in grasime, sub influenta insulinei. Pe masura ce celulele adipoase devin tot mai pline cu grasime, ele devin din ce in ce mai putin receptive la glucoza din sange si la insulina. Pancreasul secreta insulina, insa actiunea aceasteia nu mai este receptata corect si astfel apare diabetul zaharat (de tip 2). Diabetul este o afectiune care se complica in cele din urma ducand la probleme cardiace, insuficienta renala, orbire si in cele din urma la deces.

Excesul ponderal mai poate conduce la afectiuni biliare, gastrointestinale, disfunctii sexuale, artroza.

Vestea buna este ca reducerea greutatii atrage dupa sine reducerea riscului de imbolnavire. Cercetatorii de la Universitatea Pittsburgh au urmarit 159 de persoane aflate intr-un program de scadere in greutate. Subiectii aveau varsta mai mica de 45 de ani si cantareau cu 15-30 kg mai mult peste greutatea normala. Persoanele implicate in studiu, cei care au reusit sa isi reduca greutatea cu 10-15% si sa isi mentina noua greutate timp de 18 luni cat a durat studiul, au inregistrat o imbunatatire a nivelelor de HDL colesterol si trigliceride, raportului talie-solduri si tensiunea arteriala. Conform New England Journal of Medicine, reducerea stratului adipos reprezinta un modulator al structurii cardiace mai potent decat tratamentul medicamentos. In special in cazul persoanelor cu istoric familial de boli cardiovasculare, adoptarea unui stil de viata activ poate limita aterogeneza. Tot in urma cercetariilor s-a ajuns la concluzia ca un stil de viata activ si reducerea greutatii se asociaza cu un risc mai redus de a dezvolta anumite tipuri de cancer: de prostata, san, uter. In cazul pacientilor suferind de diabet zaharat neinsulinodependent (tip 2) se poate ajunge la limitarea necesarului de insulina exogena sau chiar renuntarea totala.

Se pare ca omul modern este predispus sa se ingrase cate 0,5 kg in fiecare an dupa varsta de 25 de ani. Un calcul simplu arata ca la varsta de 50 de ani avem sanse sa cantarim cu 12 kg mai mult ca la 25. In plus, metabolismul se incetineste, ceea ce inseamna ca organismul va fi din ce in ce mai ineficient in arderea grasimilor. Cei mai multi oameni devin tot mai sedentari odata cu inaintarea in varsta, pierzand astfel cate 0,5 kg de masa musculara pe an. Toate acestea inseamna ca riscul de imbolnavire creste, la fel si riscul de accidentare, iar performanta organismului scade.

Totusi exista speranta. La 90% dintre pacientii supraponderali, scaderea in greutate si adoptarea unui stil de viata activ sunt capabile sa reduca riscul de imbolnavire si sa imbunatateasca tensiunea arteriala, toleranta la glucoza, sa reduca numarul de zile de spitalizare, complicatiile postoperatorii si numarul de decese prin cancer si boli cardiovasculare.

Asadar, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa deveniti mai activi si sa invatati sa mancati corect.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50103 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT
Metabolismul prea lent poate fi motivul pentru care o persoana ...
FRUCTELE SI SILUETA FRUCTELE SI SILUETA
Fructele sunt un aliat sau un dusman al siluetei? Aceasta ...


CUM SCAPI DE KILOGRAMELE ACUMULATE IN TIMPUL SARCINII CUM SCAPI DE KILOGRAMELE ACUMULATE IN TIMPUL SARCINII
Esti insarcinata? Atunci sigur si tu ai probleme cu nelipsitele ...
DESPRE TENTATII SI SABOTAJ IN CURA DE SLABIRE DESPRE TENTATII SI SABOTAJ IN CURA DE SLABIRE
Atunci cand incerci sa slabesti este inevitabil sa nu simti ...


Alte articole despre Slabire






Pagina 9 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii