Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam DA JOS BURTA! editia 2007
MITURI DESPRE SANATATE SI OBEZITATE
Extensia soldului la cablu
5 METODE ALTERNATIVE DE SLABIT
KITEBOARDING, PROFITA DIN PLIN DE VANT SI DE APA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole DIETELE: ESEC SAU SUCCES?
DE CE NU AU SUCCES CELE MAI MULTE DINTRE CURELE DE SLABIRE
CORP FERM LA ORICE VARSTA
Aplicatie site
MANANCI SANATOS, MANANCI INTELIGENT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » OUL

OUL


OUL_3834.jpgContinutul oului este format din doua sisteme coloidale cu concentratie si compozitie chimica diferite. Greutatea medie a unui ou este de 57 grame, din care galbenusul detine 18-20 g, albusul 30-35 g, iar coaja 6-7 g.


Albusul este alcatuit dintr-o suspensie coloidala de albumina (ovoalbumina), iar galbenusul dintr-o emulsie concentrata de lipide in care este inglobata o cantitate mare de proteine. Proteinele oului au o mare valoare nutritiva. Se apreciaza ca ele au cel mai echilibrat continut in aminoacizi. In mod particular retine atentia bogatia in tioaminoacizi (cisteina, cistina, metionina), continutul acestora fiind de cca. doua ori mai mare decat in proteinele carnii sau laptelui. Albusul crud contine si o heteroproteina specifica ce se combina ireversibil cu biotina, numita avidina.

Prin consum indelungat de ou crud se poate instala avitaminoza biotinica urmata de tulburari caracteristice, deoarece continutul albusului in avidina depaseste cu mult cantitatea echivalenta de biotina din galbenus. Avidina este termolabila, deci prin prelucrarea termica a oului se elimina acest risc. Ca atare este bine ca ouale sa se consume in aceasta forma, evitandu-se excesul de consum in stare cruda (spuma de albus, maioneza din ou integral). Galbenusul are un continut bogat in lipide de calitate superioara.

Din totalul lipidelor , gliceridele reprezinta cca. 63% si ele se caracterizeaza prin proportia mare de acid oleic (50%) si de acizi grasi polienici (15%), care sunt considerati acizi grasi esentiali. Cea mai semnificativa particularitate a lipidelor oului o constituie proportia foarte mare de fosfolipide (33%), in special lecitine si cefaline. Galbenusul contine si mult colesterol (pana la 2% din masa oului), deci ouale nu trebuie consumate in cantitate mare de catre persoanele predispuse la hipercolesterolemie. Oul are un continut bogat de elemente minerale valoroase, cum ar fi fosforul (200-250 mg%), calciul (60mg%) sau fierul (3-5 mg%), acestea fiind concentrate in special in galbenus. Deasemenea, constituie o sursa importanta de vitamine, in special din categoria celor liposolubile.


Grasimile fin emulsionate din galbenus sunt puternic colecistokinetice si pot provoca unele probleme in cazul pacientilor cu colescistopatii. Insa in cazul unei colecistopatii hipotone, oul are de cele mai multe ori un efect pozitiv, deoarece faciliteaza eliminarea bilei reziduale. Astfel oul se poate administra fara probleme in gastrite, ulcere gastro-duodenale, enterite, colite. In cazul unei colecistopatii hipertone, efectele sunt negative.


Digestibilitatea oului depinde, insa, si de modul de preparare. Albusul trebuie consumat numai in forma coagulata, pentru inactivarea factorilor antinutritivi continuti (antitripsina,avidina), iar galbenusul este bine sa fie consumat necoagulat, pentru a nu se modifica forma de emulsionare lipidica. In acest mod digestia sa este mult simplificata. In cazul in care oul este consumat de un sugar sau un copil mic, se prefera coagularea prin tratament termic si a galbenusului, pentru a se evita riscul imbolnavirilor cu Salmonella. Modul de tratare termica influenteaza si efectul consumului de oua asupra colesterolemiei. Daca oul nu este tratat termic in mod exagerat, colesterolul continut nu este oxidat diminuandu-se, astfel, actiunea sa aterogena. Daca tratarea termica nu implica prajire prelungita intr-o cantitate mare de grasime, oul va ramane usor digerabil. Daca oul este preparat in grasime incinsa, produsii de descompunere termica ai grasimii vor impregna oul si il vor face extrem de greu digerabil. Oul este indicat ca tonic cerebral fiind o importanta sursa de fosfor.

El este si un aliment antianemic, deoarece contine fier cu o buna biodisponibilitate, vitamine implicate �n hematopoieza. Oul trebuie asociat cu derivate cerealiere si cu legume pentru a creste valoarea proteinelor. Prin aportul de proteine de calitate superioara, de vitamine si minerale, ca si prin continutul redus de glucide, oul reprezinta un aliment care contribuie la sanatatea dintilor.


Ouale au un continut redus de sodiu si de aceea se pot prescrie in regimurile cu restrictie de sodiu. Oul este o alternativa a carnii pentru persoanele cu hiperuricemie, deoarece nu contine nucleoproteine.


Din punct de vedere caloric, oul are aproximativ 170 kcal/100g, unde 100 g reprezinta practic greutatea partii comestibile din doua oua de gaina. Albusul este indicat in curele hipocalorice deoarece este lipsit de lipide si este extrem de sarac in calorii. Absenta lipidelor il face indicat si in diverse afectiuni hepatobiliare. Ouale pot induce insa fenomene alergice. Potentialul alergizant este maxim pentru albus, mai ales in perioada copilariei, cand bariera intestinala este mai usor penetrata de catre fragmente proteice. De aceea nu se recomanda administrarea de albus copiilor sub un an. Un copil sau o femeie in perioada de maternitate (graviditate, alaptare) pot consuma cate un ou zilnic, adultii sanatosi care depun un efort fizic mediu, cate 4-5 oua pe saptamana, iar persoanele cu dislipidemie, boli cardiace, batrani, nu trebuie sa depaseasc� 2-3 oua pe saptamana.



Dr. Roxana Popescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(24 Noiembrie 2014 09:02) Ojvat Sergiu a spus

Este daunator a consuma constant,zilnic,albusuri de ou fiert?Avand in vedere un efort intens fizic

(28 Ianuarie 2011 10:47) stan georgeta a spus

In sfarsit am gasit toate datele despre acest aliment pt ca am gasit foarte multe dar incomplete. Sunt foarte multumita de articol. Numai bine







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii