Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ANTRENAMENTE COMBINATE PENTRU VITEZA MAI MARE
Aplicatie site
STATUL JOS CRESTE RISCUL PENTRU OBEZITATE SI BOLI DE INIMA
PONTURI PENTRU UN MORAL RIDICAT
SEX SI CULTURISM


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Suplimente nutritive impotriva colesterolului si a stratului adipos
Ridicarea bazinului de la sol, din pozitia culcat
STRUDEL CU MERE
Proteinele
PREGATESTE-TE PENTRU SKI!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » NEGII GENITALI, BANALA INFECTIE CU HPV?

NEGII GENITALI, BANALA INFECTIE CU HPV?


NEGII_GENITALI_BANAL_65318.jpgDesi neplacut, multi dintre noi nu scapa de a avea o data in timpul vietii o infectie cu transmitere sexuala. Dintre toate infectiile astfel transmise una dintre cele mai frecvente e reprezentata de negii genitali (condiloame genitale, veruci veneriene). Mult timp, pana aproape de sfarsitul secolului XIX s-a crezul eronat ca acestia nu sunt altceva decat o varianta de sifilis sau gonoree. Ceva mai tarziu s-a identificat si cauza, respectiv infectia cu Human Papilloma Virus. Desi acest virus numara ceva mai mult de 84 de tipuri din care unele sunt cu adevarat periculoase, fiind responsabile de cancerul de col uterin, cele implicate frecvent in producerea de negi genitali sunt tipurile 6 si 11 cu un potential oncogen redus, fiint cunoascute ca variante benigne.

Asta nu ar trebui sa ne faca sa rasuflam usurati, mai ales ca in ultimile decade boala a cunoscut o crestere a incidentei cu 30%, estimandu-se ca 10-30% din populatie are virusul cantonat undeva in organism, iar un procent de 2-3% detine si leziuni vizibile clinic. De contactat o contactam usor, fiind recunoscuta ca o boala foarte contagioasa, doua treimi dintre partenerii sexuali ai unei persoane infectate, aparent sau nu, dezvoltand boala in cateva luni. In multe cazuri insa, imunitatea corpului este destul puternica, astfel incat sa distruga virusul in 1-2 ani, fara un semn vizibil de infectie.

Alte motive pentru care ne-am pricopsit cu o astfel de infectie nu prea avem in afara contactului sexual (normal, oral, anal). Teoretic, dar numai teoretic posibil, s-ar putea transmite si prin obiecte de lenjerie, toalete... Prezenta leziunilor vizibile la partener poate sa ridice riscul transmiterii, dar absenta acestora nu previne complet transmiterea. Prezervativul reduce posibilitatea infectiei, din nefericire nu foarte mult pentru ca leziunile se pot regasi si in locurile neprotejate de acesta, de exemplu suprapubian.

Cu cat avem un numar mai mare de parteneri sexuali, cu atat riscul de infectie este mai mare. Fumatul este un factor de risc suplimentar. Probabil ca face tesuturile umane mai susceptibile la grefarea virusului.

Exista si posibilitatea transmiterii de la mama la fat, in timpul nasterii, determinand leziuni genitale sau laringiene la copil, la un interval imprecis de la nastere, in general sub varsta de 2 ani. Peste acesta varsta, negii genitali la copii ridica suspiciunea abuzului sexual.

Cum ii identificam ?

Afectiunea se manifesta prin aparitia pe mucoasa genitala si pe tegumentele perigenitale a unor mici excrescente, formatiuni papuloase roz-rosietice, care prin maceratie capata un aspect albicios. Localizarea extragenitala este rara, dar posibila. Cresc progresiv in dimensiuni si suprafata capatand un aspect conopidiform. Leziunile mai mari capata un aspect specific de « cresta de cocos », fiind regasite in zonele de frictiune maxima. La barbati afecteaza santul balano-preputial, glandul, teaca penisului, iar la femei introitul vaginal, labiile si in mica masura portiunea profunda a vaginului. Exista insa o varianta clinica, cunoascuta sunb numele de condiloame plane ale colului uterin, dificil de observat si cu potential de transformare maligna ridicat. Rar asociaza senzatie de mancarime sau de usturime.

Diagnosticul lor se face cel mai frecvent clinic, prin examen direct. E bine sa va prezentati la medic daca identificati nu numai la dumneavoastra, dar si la partener astfel de leziuni. Exista si alte cai de identificare a virusului (examen histopatologic, reactia de amplificare genica).

Tinanad cont de varietatea de tipuri pe care o poate prezenta acest virus, dintre care unele capabile de a determina leziuni maligne, mai ales in cazul femeilor se impune o mai mare atentie. Cel mai frecvent implicate in leziunile de la nivelul organelor genitale externe sunt tipurile mai putin virulene, 6 si 11. Nu trebuie ignorat insa riscul de a contacta o forma agresiva a virusului (16, 18) capabila de a determina cancer la nivelul colului uterin. Un examen Babes-Papanicolau este indicat periodic la toate femeile care au contactat o infectie HPV sau ale caror partener a fost diagnosticat cu acest virus.

Cum ii tratam ?

Alegerea caii de tratament potrivite tine de localizarea acestora, marimea negilor, preferintele pacientului si ale medicului precum si de potentialele efecte adverse ale tratamentului.

Ei pot fi tratati chirurgical, prin metode minim invazive ca chiuretaj, electrocauterizare, fotovolatilizare cu laser CO2 sau prin aplicare unor substante local, strict pe leziuni cu efect citotoxic, imunomodulator. Negii genitali au potential recidivant mai ales in primele luni posttratament. Niciuna una din metodele de terapie aleasa nu e semnificativ superioara alteia.

In seria mijloacelor terapeutice, mai ales a preventiei se inscrie si controversatul vaccin ce contine o suspensie de proteine purificate din 4 tipuri ale papilomavirusului uman (6, 11, 16 si 18). El se utilizeaza la femei pentru vaccinarea impotriva leziunilor precanceroase din sfera genitala, a cancerului de col uterin si poate preveni totodata dezvoltarea negilor genitali. Functia lui este de preventie si nu de tratare, de aceea este recomandat tinerelor inainatea varstei de 26 de ani sau de debutul vietii sexuale. Capacitatea de a proteja dupa eventuala contactare a virusului papiloma nu a fost inca stabilita.



Dr. Ioana Silvia Simian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii