Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam O METODA "ANTI-FOAME"?
VIATA CA UN BUFET SUEDEZ
Concurs Lysi octombrie 2012
CUM DEPASIM FAZA DE PLATOU IN CURELE DE SLABIRE?
SCAPA DE LEZIUNILE ACNEICE!


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole MENTINEREA SCADERII IN GREUTATE
SLABESTE NUMARAND CALORII
IG MARE
SECRETELE SLABIRII EFICIENTE
Flexii la scripete
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » Metabolismul, motorul biochimic al organismului

Metabolismul, motorul biochimic al organismului


E invaluit intr-o aura de mister. Are o rezonanta aparte in mintea oricarui nou-venit in lumea culturismului. Se vorbeste despre el intr-o multime de articole de specialitate. Fiecare incepator care a avut curiozitatea sa citeasca o revista de culturism a intalnit cel putin odata termenul "metabolism" si s-a intrebat mai devreme sau mai tarziu ce este si ce legatura exista intre el si faptul ca te duci la sala sa faci muschiul mare.

Poate ca multi dintre voi ati avut curiozitatea sa deschideti o carte de fiziologia omului si sa va documentati, totusi eu voi incerca sa punctez cateva idei despre "misteriosul" metabolism.

Se impune o definitie: METABOLISMUL este suma proceselor biochimice ce au loc la nivelul tesuturilor, si consta in ANABOLISM, adica acele reactii care transforma moleculele mai mici in molecule mai mari, si CATABOLISM, acele reactii care convertesc moleculele mari in molecule mai mici, incluzand aici atat moleculele mari endogene, deci cele apartinand organismului, cat si biodegradarea xenobioticelor (substante din afara corpului, cum ar fi hrana). Aceasta definitie apartine dictionarului medical Stedman, iar dictionarul Webster ne ofera o alta definitie ceva mai concisa: "metabolismul reprezinta multitudinea proceselor fizice si chimice in organism, prin care substantele sunt produse, mentinute sau distruse si prin care energia este pusa la dispozitia celulelor".

Cu alte cuvinte, metabolismul inseamna toate schimbarile care au loc in corpul uman. Se vorbeste adesea despre rata metabolismului bazal. Metabolismul bazal este masurat in conditii bazale, de repaus, post alimentar, temperatura comfortabila, fara efort fizic intens in perioada anterioara (de obicei dupa o noapte de somn odihnitor) si eliminand toti factorii psihici si fizici care produc excitatie. La adultul normal, rata metabolismului bazal este in medie de 70 kcal pe ora.

Iata o formula (ecuatia Harris - Benedict) prin care va puteti determina rata metabolismului bazal (RMB):

RMB (femei) = 655 + (9,5 x G kg) + (1,8 x H cm) - (4,7 x V ani)

RMB (barbati) = 66 + (13,7 x G kg) + (5 x H cm)Â - ( 6,8 x V ani)

Daca doriti sa aflati care este rata metabolismului in functie de activitatea voastra, faceti urmatoarele calcule:

Sedentar - RMB x 1,2

Activitate foarte usoara - RMB x 1,375

Activitate moderata - RMB x 1,55

Activitate intensa - RMB x 1,725

Activitate foarte intensa - RMB x 1,9

Deseori am fost intrebat pe pagina de consultanta, care sunt factorii ce influenteaza rata metabolismului.

Principalul factor care determina cel mai intens efect asupra ratei metabolismului este efortul fizic. Efortul fizic maximal poate creste in cateva secunde productia de caldura de 50 de ori fata de normal. Ganditi-va numai cat transpirati si cat de cald va este dupa de alergati ca sa prindeti autobuzul... De aceea, este foarte important ca cei ce vor sa slabeasca sa constientizeze, ca efortul fizic este un ajutor esential.

Alti factori determinanti sunt marimea si compozitia corpului. Un corp mai mare inseamna mai multe celule care trebuie sa fie mentinute in functiune, ceea ce presupune mai multa energie. Pe de alta parte, pentru a misca un corp mai greu, e nevoie de implicarea mai multor fibre musculare, deci mai multa energie consumata. Compozitia corpului este de asemenea un factor important, deoarece sunt convins ca stiti ca tesutul muscular este un tesut metabolic foarte activ, aici avand loc mare parte dintre procesele metabolice numite popular "arderi", in timp ce tesutul adipos este un tesut aproape inert din punct de vedere metabolic. Iata deci cum un corp mai musculos va "arde" mai multe grasimi in timpul efortului fizic, decat unul cu masa musculara redusa.

Pornind de la ideea anterioara, putem sa realizam ca barbatii, care au masa musculara mai dezvoltata decat a femeilor, vor avea si o rata metabolica mai crescuta. Deci si sexul este un factor de luat in seama.

Varsta este un element important, care influentaza metabolismul. Dupa 30 de ani, rata metabolismului incepe sa se reduca treptat. Conform studiilor, practicarea regulata a exercitiilor fizice contribuie esential la pastrarea masei musculare, deci indirect contribuie la mentinerea unui metabolism optim.

De fiecare data cand mancam ceva, are loc procesul de digestie, proces care presupune consum caloric. Iata deci cum alimentatia, proces consumator de energie, are o influenta directa asupra ratei metabolice.

Hormonii sunt secretii organice ce controleaza principalele procese biochimice ale organismului. Acestia intervin in diverse moduri asupra metabolismului. Tiroxina, hormon tiroidian, accelereaza rata de activitate a multora dintre reactiile chimice, in toate celulele organismului. Absenta completa a secretiei tiroidiene reduce rata metabolismului la 50-60% fata de normal. Pe de alta parte, secretia de adrenalina si noradrenalina creste rata metabolismului in majoritatea tesuturilor organismului.

V-ati intrebat vreodata ce este tremuratul? Ei bine, este o succesiune rapida de contractii musculare, cu rol de a produce caldura. Si cand tremuram? Cand ne este frig. Iata cum si vremea sau temperatura ambientala pot influenta metabolismul. Ar mai fi de amintit alti factori precum medicamentele, cafeina si nicotina fiind cele mai la indemana exemple si starea psihica, stresul crescand intr-o oarecare masura consumul energetic.

Peste toate acestea, ereditatea da tonul, stabilind de la bun inceput in ce categorie ne plasam: mai activi metabolic sau din contra.

Cum putem practic sa influentam metabolismul? Simplu. In principal, prin efort fizic si alimentatie.

Simplu, ziceam? Hmmm... Ma mai gandesc!



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 60686 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

CIOCOLATA INTRE MIT SI ADEVAR CIOCOLATA INTRE MIT SI ADEVAR
Dulce, aromata si cremoasa, ciocolata este in topul preferintelor pentru ...
ALIMENTE CARE ANULEAZA EFECTELE UNUI ANTRENAMENT EFICIENT ALIMENTE CARE ANULEAZA EFECTELE UNUI ANTRENAMENT EFICIENT
Mergi des la sala pentru a-ti modela o silueta armonioasa, ...


BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAPA BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAPA
Ceapa, prazul si usturoiul sunt unele din legumele neaose cu ...
ALIMENTE CARE DAU DEPENDENTA SI CENTIMETRI IN PLUS ALIMENTE CARE DAU DEPENDENTA SI CENTIMETRI IN PLUS
Tentatiile culinare sunt dificil de ocolit atunci cand vrei sa ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 2 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii