Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
TESTELE GENETICE POT INDICA POTENTIALUL DE PERFORMANTA
OBTINE O PIELE FINA SI CATIFELATA CU AJUTORUL SPORTULUI
IMPLICATIILE EMOTIONALE ALE UNEI SARCINI PIERDUTE
Anca Irimia


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole MANANCI SANATOS, MANANCI INTELIGENT
EXERCITII PENTRU UMERI FRUMOSI
Exercitii pentru muschii oblici abdominali 2
Concurs Petrom
CAND PIELEA STRIGA "AJUTOR!"
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » TRATAMENTUL INTINDERILOR

TRATAMENTUL INTINDERILOR


"Am facut o intindere" este o expresie uzuala in limbajul sportivilor si nu numai. Evident, este o expresie pe care ne dorim sa o spunem de cat mai putine ori in viata, dar cand se intampla trebuie sa fim pregatiti sa actionam rapid si in cunostinta de cauza, prevenind astfel agravarea unei situatii. Unii sportivi, in special cei amatori neglijeaza accidentarile de mica amploare, care astfel intarzie sa se vindece si uneori chiar se cronicizeaza.

Termenul "intindere" poate insemna atat o traumatizare a unui ligament, cat si a unui muschi sau tendon, de la o simpla alungire peste capacitatea fiziologica, pana la o rupere partiala sau totala.

Tratamentul intinderilor are doua stadii.

In prima faza, pentru a reduce edemul (umflarea) si durerea este recomandata aplicarea formulei "RICE", dar numai in primele 24-48 de ore. Pe langa aceasta, utilizarea unui antiinflamator nesteroidian sub forma de unguent (Fastum Gel, Diclofenac, Diclac, Mobilat) sau comprimate (aspirina, diclofenac), poate fi utila pentru reducerea durerilor si inflamatiei.

Va reamintesc ce este formula RICE.

R (rest) = repaus, adica reducerea sau chiar oprirea activitatii sportive si a activitatilor casnice mai solicitante. Se poate folosi o carja daca este vorba de o accidentare la nivelul membrului inferior. In unele cazuri se recomanda chiar repausul total la pat. Durata repausului de la efort este stabilita de un medic.

I (ice) = gheata, adica aplicarea acesteia pe zonele traumatizate timp de 20 de minute de 4-8 ori pe zi. Nu se aplica direct pe piele, ci se infasoara intr-un prosop.

C (compression) = comprimare, adica mentinerea unei presiuni constante cu ajutorul fasei elastice pe glezna, genunchiul, cotul sau umarul afectat.

E (elevation) = ridicarea membrului afectat de la planul orizontal. Practic, in pozitie decliva (culcat) se ridica membrul traumatizat pe o perna, deasupra planului inimii.

A doua faza a tratamentului este recuperarea, al carei scop final este ameliorarea starii zonei afectate si restaurarea functiei acesteia. Cei mai multi dintre cei accidentati ajung direct la aceasta faza, tocmai fiindca au neglijat complet prima faza. Terapeutul va prescrie un program de exercitii fizice astfel alcatuit incat sa previna redoarea articulara, sa imbunatateasca capacitatea de executare a miscarilor si sa redea flexibilitatea si forta normala.

Cand durerea acuta si edemul s-au redus, terapeutul sau medicul curant vor instrui pacientul sa execute o serie de exercitii, de cateva ori pe zi. Aceste exercitii sunt speciale pentru fiecare tip de accidentare si sunt cunoscute in special de catre kinetoterapeuti. Durata programului de exercitii depinde de gravitatea accidentarii, si dureaza de ordinul a catorva saptamani sau chiar mai mult (luni sau ani).

Un alt obiectiv al recuperarii fizice este cresterea fortei si flexibilitatii. Procesul de recuperare incepe aproximativ in a doua saptamana dupa accidentare. Pe masura ce durerea se reduce si capacitatea functionala este recapatata, exercitiile vor deveni mai solicitante.

Scopul final este reluarea tuturor activitatilor zilnice, inclusiv cele sportive. Este necesar ca pacientul sa se consulte cu terapeutul inainte de a reincepe sa faca anumite tipuri de efort specific. In unele cazuri, cel accidentat este tentat sa reia complet activitatea fizica, chiar inainte ca durerea sa fi disparut complet, amplitudinea miscarilor nu este completa, ca si forta si flexibilitatea, ceea ce poate conduce spre cronicizare.

In final cateva idei pentru reducerea riscului aparitiei unei intinderi:

- mentineti o greutate normala

- purtati incaltaminte adecvata si inlocuiti pantofii de sport atunci cand va rod

- faceti exercitii de stretching in fiecare zi

- nu faceti sport daca nu va simtiti bine (sunteti obositi sau aveti dureri de orice fel)

- incalziti-va bine inainte de orice activitate fizica

- purtati echipament sportiv special in functie de sport (de exemplu centura lata si manusi pentru culturism)

- mentineti un regim alimentar echilibrat

- evitati miscarile necontrolate si invatati foarte bine forma corecta a exercitiilor inainte de a lucra cu greutati mari



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 48287 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

SCAPA DE DISCONFORTUL MENSTRUAL SCAPA DE DISCONFORTUL MENSTRUAL
Dismenoree? Sindrom premenstrual? Chiar daca nu ai auzit de ele ...
PSORIAZISUL PSORIAZISUL
Psoriazisul este o afectiune caracterizata de innoirea mult prea rapida ...


10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE 10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE
In urma cu cel putin o suta de ani, femeile ...
CUM SA TRAIM MAI BINE CUM SA TRAIM MAI BINE
Titlul ar putea parea inselator. Nu este vorba de ce ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 8 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii