Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ALIMENTE CARE ANULEAZA EFECTELE UNUI ANTRENAMENT EFICIENT
INSOMNIA, TRATAMENTE NATURISTE
POFTITI LA SLABIT! ADRIANA
BODY ROCK 2
GLUTAMINA SI REFACEREA DUPA EFORT


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO
FASCITERAPIA
DIETE CLASICE - O COMPARATIE
Valori nutritionale fainoase
STREETBALL - SPORTUL ELIBERARII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » HIPERPLAZIA

HIPERPLAZIA


- pe scurt despre un subiect foarte complex -

Multa vreme s-a crezut ca hipertrofia este singurul mecanism adaptativ care conduce la cresterea in masa musculara. Orice castig in masa musculara se presupunea ca provine din simpla crestere in dimensiuni a fibrelor musculare. Dar recent a fost propus si dovedit un nou mecanism care explica pe deplin dezvoltarea musculara la culturisti si alte categorii de sportivi. Acest mecanism actioneaza sinergic cu hipertrofia in dezvoltarea masei musculare. Este vorba de HIPERPLAZIE, adica "divizarea" unei fibre musculare in doua noi fibre.De catva timp fusese dovedit ca hiperplazia apare in organismele animale supuse la effort fizic. Ramasese sa fie dovedit acelasi lucru si in cazul oamenilor. Deoarece metodologia utilizata pentru determinarea hiperplaziei era extrem de invaziva, nu se putea aplica la oameni. Totusi exista o multime de dovezi indirecte care ne indreptatesc sa acceptam ca hiperplazia apare si in organismele umane.

Au fost comparate dimensiunile musculaturii unor culturisti si halterofili profesionisti cu cele ale unor indivizi normali. Bratele atietilor erau cu 27% mai mari decat cele ale indivizilor sedentari, si cu toate acestea nu existau diferente semnificative in ceea ce priveste dimensiunile unei fibre musculare luate separat.Daca hipertrofia ar fi fost singurul mijloc prin care muschiul isi crestea dimensiunile, cum s-ar fi putut explica faptul ca bratele atietilor erau mai mari, fara ca fibrele musculare luate fiecare in parte nu se deosebeau ca dimensiuni de cele ale unui individ normal ?

Singura explicatie logica este ca la un moment dat, cand hipertrofia nu a mai fost posibila, fibrele musculare s-au divizat si datorita antrenamentului, acestea au fost stimulate in continuare sa se dezvolte pana la dimensiunile normale ale unei fibre ( cu mentiunea ca acum erau de doua ori mai multe fibre decat inainte).Un alt studiu a comparat marimea deltoidului unor inotatori, cu dimensiunea deltoidului unor indivizi normali si au descoperit ca muschii inotatorilor, desi luati per ansamblu erau mai mari decat cei ai oamenilor neantrenati, fibrele musculare ale sportivilor erau mai mici in dimensiuni decat ale celorlalti.Acest lucru este explicabil prin acceptarea existentei hiperplaziei !

Alti cercetatori au comparat compozitia musculaturi unor culturisti de elita cu standardele normale si au descoperit ca acestia nu aveau fibre musculare mai mari decat indivizii sedentari.Aceste trei studii ofera o dovada indirecta ca hiperplazia este un proces prezent si la oameni. Intrebarea care se pune : cum poate fi ea stimulata ?

La inceput fibrele musculare se hipertrofiaza ca raspuns la stimulii generati de antrenamentul de forta. Acest proces este responsabil pentru dezvoltarea musculaturii o perioada de timp relativ lunga. Daca antrenamentul este urmat sistematic o perioada suficient de mare, fibrele musculare ajung in cele din urma sa atinga potentialul maxim de dezvoltare. Daca ntrenamentele continua dupa acest punct, hiperplazia devine singura cale prin care muschiul se poate adapta la efort. Unele fibre incep sa se divida in doua. In acest moment fiecare noua fibra este la jumatatea dimensiunii unei fibre mature si deci exista suficient spatiu pentru ca noile fibre sa se hipertrofieze in continuare.

Modelul prezentat este cel mai logic din cate s-au imaginat pentru a explica cresterea in dimensiuni a muschilor. El explica de ce hiperplazia este prezenta aproape numai la sportivii de elita si se incadreaza in tiparele fiziologiei umane.Totusi mai exista si o alta teorie care incearca sa explice cauzele hiperplaziei. Desi aceasta teorie pare sa nu fie prea consistenta la prima vedere, unele dovezi empirice par sa o indice ca posibila.Teoria a fost propusa de dr. Fred Hatfield in cartea sa "Puterea - o abordare stiintifica". Dr. Hatfield afirma acolo ca hiperplazia apare numai daca programul de antrenament include atat exercitii in regim de viteza, cat si exercitii in regim de tensiune, ambele la un nivel inalt. Aceasta teorie ar putea explica in parte forta deosebita a halterofililor olimpici, in ciuda unei mase musculare mult mai putin bine reprezentata, decat la culturisti. Antrenamentul halterofililor olimpici consta in principal din miscari explozive cu incarcatura mare, ceea ce pare sa nu stimuleze prea mult hipertrofierea, datorita timpului insuficient in care se mentine tensiunea.

Totusi acesti sportivi au o forta musculara deosebita. Bineinteles ei au o eficienta neuromusculara superioara altor categorii de atieti, dar este aceasta singura explicatie pentru forta lor musculara ? Daca nu, atunci probabil ca la ei principala adaptare musculara este hiperplazia, care nu este urmata de hipertrofie (datorita timpului prea scurt petrecut sub tensiune). Se poate afirma ca o mare importanta pentru dezvoltarea unei capacitati crescute de effort in regim de forta-viteza si forta "exploziva" o are numarul crescut de fibre musculare per unitate motorie (adica mai multe fibre musculare sunt deservite de acelasi neuron motor).

Dupa ultimele studii, hiperplazia ar fi provocatade stresul puternic indus de antrenament. Atunci cand greutatea este ridicata exploziv, stresul indus poate fi considerat extrem (si de aceeea este foarte periculos pentru atietii care nu au experienta de antrenament necesara) si conduce la hiperplazie.In mod similar orice antrenament care este foarte stresant pentru organism poate duce la hiperplazie, ceea ce explica hiperplazia descoperita la inotatorii care adesea se antreneaza pana la epuizare.In concluzie, exercitiile epuizante efectuate la un inalt nivel de intensitate supun muschiul aflat in conditii normal fiziologice, la cea mai severa stare de stres. Probabil ca aceasta "criza" musculara (lipsa aportului de sange si oxigenarii, oboseala severa si solicitarea metabolismului energetic la maxim) este o conditie esentiala pentru aparitia hiperplaziei.

Care ar fi posibilele beneficii ale hiperplaziei ?

Ceea ce urmeaza este deocamdata pur ipoteteic pentru ca se bazeaza pe dovezi indirecte si empirice. Odata ce hiperplazia se produce, o parte dintre fibrele musculare se divid pentru a crea doua celule musculare independente. Este probabil ca cele doua noi fibre sa fie de doua ori mai mici, deci la jumatatea dimensiunii unei fibre normale hipertrofiate. Aceste noi fibre au acelasi potential de hipertrofiere ca fibra din care provin.Deci exista sansa, daca antrenamentele continua la aceeeasi intensitate ca cele doua fibre sa se hipertrofieze si sa ajunga la dimensiunile fibrei din care s-au divizat; in consecinta dimensiunea finala a muschiului va creste si mai mult decat daca ar fi existat ca mecanism adaptativ numai hipetrofia.Ca sa dam un exemplu concret : luam un esantion de 10 fibre musculare normale la un om neantrenat. Daca el va incepe sa se antreneze acesrte fibre se vor hipertrofia. Crescand intensitatea antrenamentelor, la un moment dat cele 10 fibre se vor divide si vor da nastere la 20 de fibre mici, dar care au sansa sa se hipertrofieze daca stimulul oferit de efort este mentinut.

In concluzie, pentru a stimula producerea hiperplaziei trebuie :

1. Sa urmati un program de antrenament de forta sistematic, pana ce se atinge potentialul maxim de hipertrofiere a fibrelor musculare.

2. Sa urmati un program de antrenament ce supune muschiul la un stres puternic, fie prin ridicari explozive ale greutatilor sau prin exercitii cu greutati repetate, efectuate pana la epuizare


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 65177 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii