Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ARTELE MARTIALE MIXTE
DIETA MAYO TE SCAPA DE 10 KG IN 2 SAPTAMANI
Dana Serbanescu
PREGATESTE-TE PENTRU SKI!
GIMNASTICA SEXUALA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ADIO, RACEALA!
EXERCITII PENTRU ARDEREA CALORIILOR
NUTRITIE INTELIGENTA
Falemi Nana (jucator de fotbal)
Impins cu gantere de la piept pe plan orizontal
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul scaderii in greutate » Energia si activitatea fizica
Ghidul scaderii in greutate

Energia si activitatea fizica



Pe vremea cand oamenii nu aveau la dispozitie hrana suficienta, au fost nevoiti sa isi dezvolte capacitatea de a inmagazina energia, pentru a beneficia de resurse in perioadele in care hrana era greu de gasit. Astazi oamenii pastreaza inca aceasta capacitate de depozitare, insa au hrana din abundenta (in anumite parti ale lumii) ceea ce a dat nastere unei probleme care tinde sa capete proportii epidemice, si anume excesul de greutate.
Energia_si_activitat_24923.jpgEnergia necesara supravietuirii se gaseste in alimente sub forma principalilor 3 nutrienti: carbohidrati, lipide si proteine. Dupa ce alimentele sunt ingerate si digerate, nutrientii sunt utilizati imediat sau depozitati pentru a fi folositi mai tarziu.

Carbohidratii, care au o valoare energetica de 4,1 kcal/g sunt depozitati in ficat si muschi sub forma de glicogen, adica polimeri de glucoza. Glicogenul hepatic este principala sursa care contribuie la mentinerea constanta a nivelului glicemiei; glucoza este singurul nutient care hraneste creierul si tesutul nervos. Glicogenul muscular reprezinta combustibilul pentru contractiile musculare din cadrul eforturilor de mare intensitate.

Lipidele, au valoare energetica de 9,3 kcal si sunt depozitate la nivelul tesutului adipos subcutanat, in jurul organelor interne si in muschi. Grasimea intramusculara este utilizata ca energie pentru contractii musculare in eforturi de lunga durata si intensitate redusa. Daca este urmat un program de antrenament adecvat, vor fi mobilizate si depozitele de lipide de la nivel subcutanat.
Aminoacizii si proteinele ofera prin metabolism 4,3 kcal/g si sunt utilizate pentru construirea de noi proteine in organism. Doar o mica parte, 5-10% sunt utilizate pentru producerea de energie.


Consumul de energie

Consumam energie permanent: cand dormim, aproximativ 1-1,2 kcal/min, pana la activitatile foarte solicitante, care induc un consum de pana la 20 kcal/min. Energia este de asemenea utilizata pentru a sustine procesul de digestie si absorbtie a alimentelor.
Dupa un post de 2 ore, principala sursa de energie in cazul activitatilor usore si moderate este reprezentata de grasimi, adica acizi grasi liberi si trigliceride. Daca efortul este intens, glicogenul muscular si glucoza din sange devin sursele de energie principale.

Consumul energetic este direct proportional cu dimensiunile corpului. Cu cat o persoana este mai mare, cu atat va fi mai crescut consumul de energie.
Unele tipuri de efort fizic sunt mai eficiente decat altele in privinta controlului greutatii. Pe masura ce efortul este mai viguros se modifica sursa de energie principala utilizata in cadrul metabolismului - de la lipide se trece la carbohidrati. Deci pentru a arde grasimea e bine sa va limitati la efectuarea unui efort moderat-intens. Asa cum spuneam mai devreme, dupa incetarea efortului propriu-zis, grasimea este in continuare metabolizata inca cel putin 30 de minute.
Echilibrul energetic se refera la compararea aportului de energie, adica ce introducem in organism prin regimul alimentar si consumul energetic, adica valoarea energiei consumate ("arse") in timpul activitatii zilnice.

Daca aportul este mai mare decat consumul, excesul va fi depozitat sub forma de grasime. Si reciproca este valabila: daca aportul este mai mic decat consumul, individul va scadea in greutate. Un kilogram de tesut adipos contine energie echivalentul 7000 kcal, cu alte cuvinte, pentru a da jos un kilogram de grasime e nevoie sa creati un deficit de 7000 kcal. Pe de alta parte, un exces caloric de cateva sute de kilocalorii pe zi poate conduce la ingrasare. De exemplu, daca peste necesarul vostru zilnic ati mai manca in fiecare zi cate un baton de ciocolata de 250 kcal, inseamna ca intr-un an ati acumula un excedent de 90000 kcal, adica 11,7 kg de grasime.





Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 29343 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

Supraponderal sau obez? Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...
Riscuri asociate cu excesul ponderal Riscuri asociate cu excesul ponderal
Problemele de sanatate asociate cu obezitatea sunt numeroase. Obezitatea nu ...


Compozitia corpului Compozitia corpului
Dimensiunea si compozitia corpului unei persoane joaca un rol determinant ...
Indicele masei corporale
Pentru a afirma despre cineva ca este supraponderal sau obez ...


Alte articole despre Ghidul scaderii in greutate






1 2 »
Pagina 1 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii