Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Forum

Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CUM NE ANTRENAM? 10 SFATURI PENTRU INCEPATORI
YOGA IN TIMPUL SARCINII
LA CHEREMUL SULTANULUI
ANTRENAMENT DE TOAMNA
Efedrina
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Ecuatia slabirii. Ghid de nutritie si antrenament pentru o viata de calitate Fierbinte
Noua carte a  doctorului Șerban Damian poate deveni un aliat perfect, un ”prieten” apropiat,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam CUM SA NE FERIM DE TINTARI, CAPUSE SI ALTE INSECTE
BURSITELE SI TENDINITELE UMARULUI
CSID - Gustarile in parc si riscul de obezitate
DERETICAM SI NE ANTRENAM
SLABIREA PE SCURT
Sunteti aici :: Slabire » DIETA PERSONALIZATA

DIETA PERSONALIZATA


DIETA_PERSONALIZATA_55196.jpgToti cei interesati stiu ca slabitul este un fenomen care necesita timp, perseverenta si consecventa.

Deoarece fiecare individ este singular prin metabolism, nevoi nutritionale ori personalitate, expertii au ajuns la concluzia ca dieta personalizata se dovedeste cea mai eficace in obtinerea rezultatelor scontate si in conservarea sanatatii.


Desi pleaca de la acelasi principiu general-valabil, adica raportul dintre consumul caloric si aportul alimentar, tipul de dieta pe care il analizez si recomand trebuie sa tina cont de o multitudine de criterii: factori socio-economici si culturali, alimentatie, habitudini zilnice (adica stilul de viata adoptat ), tipul de temperament in care ne incadram, activitatea fizica reala, stresul si factorii individuali, care ar fi motivatia, etatea, sexul, inaltimea, targetul, starea de sanatate.


Pentru ca majoritatea oamenilor percep notiunea de dieta ca fiind o infometare autoimpusa si frustranta, simt nevoia sa demontez acest mit nefast si sa pledez in favoarea cumpatarii, a unei cai de mijloc ce are menirea de a echilibra lucrurile. Nu e nevoie sa recurgem la interdictii alimentare drastice sau, mai rau, la abstinenta ori metode neortodoxe, ci sa varieze doar cantitatea alimentelor si frecventa meselor luate, cu respectarea orelor de masa. Concret, ideale sunt cele trei mese pe zi plus doua gustari si pauza de 2-3 ore dinainte de culcare.


Conditiile care trebuie intrunite inaintea inceperii unei diete personalizate ar fi lipsa unei boli cronice, absenta alergiilor si efectuarea unui set de analize binecunoscute: cele din sange, urina si tiroida, pe care nu le voi insirui acum.


Dupa verificarea starii de sanatate, se fixeaza un program nutritional personalizat, care consta in furnizarea nutrientilor indispensabili organismului si, implicit, unei existente salutare si moderate. Pe parcurs, se vizeaza invatarea principiilor alimentare , a manierei juste de combinare a acestora si constientizarea actului de alimentatie prin intermediul consultatiei nutritionale facute de un specialist in nutritie.


Aceasta consultatie prealabila rezida in traversarea catorva faze: evaluarea detaliata a obiceiurilor alimentare ale pacientului, conceperea unei fise de analiza nutritionala in scopul ameliorarii dietei, recomandarea unui program alimentar si, nu in ultimul rand, redactarea saptamanala a unui tabel care sa releve progresul urmarit.

Marele avantaj al acestei diete il constituie faptul ca ea nu aduce schimbari radicale si, deci, nefaste ori bruste in evolutia de la vechile deprinderi alimentare la noul mod de hranire.


In ce priveste tipul de temperament, se pare ca stilul de viata si reactiile in diferite contexte ne influenteaza silueta si sanatatea. Cercetatori americani in domeniu au demonstrat ipoteza respectiva in urma unor studii solide si serioase.


Tipul de personalitate poate expune corpul anumitor afectiuni, de aici impunandu-se adoptarea unui anume regim alimentar. Cantitatea de energie poate fi focusata pe practicarea anumitor sporturi sau eforturi fizice. Temperamentele consacrate sunt: impulsivul, veselul, agresivul, anxiosul, timidul, introvertitul, extrovertitul, pesimistul, optimistul.


Profesorul Alain Golay lamureste, in cartea sa- Dieta personalizata-, de ce esueaza unele incercari de a slabi si instituie testul personal. Conform lui, doctorul ar trebui sa faca pacientului sau mai intai un test de personalitate, tributar criteriilor vestitului psihiatru Carl Jung, pe baza caruia sa rezulte regimul de slabit adecvat acelui ins si care sa aiba sorti de izbanda. Tot dupa Alain Golay, exista patru categorii de regimuri - promovantii, facilitantii, controlantii si analizantii. Fiecare clasa este individualizata prin descrierea felului de a fi, prin alimentatia potrivita si sfaturile aferente.


Pentru adaptarea dietei, exceptand temperamentul si parametrii enumerati la inceputul pledoariei mele, specialistii tind sa ia in calcul si grupa sanguina, echilibrul macronutrientilor si aditivii alimentari toxici. Dar sa le luam pe rand.

Grupa sanguina reliefeaza caracteristicile referitoare la ingestie, digestie si absorbtia nutrientilor. Ea genereaza aparitia unui comportament al lecitinelor alimentare si are ca foloase pierderea ponderala, cresterea nivelului de energie si chiar vindecarea de boli cronice.


Al doilea considerent trebuie atins zilnic prin combinarea corespunzatoare a alimentelor, astfel incat sa se consume 30% proteine, 40% carbohidrati si 30% lipide.


Aditivii alimentari toxici se impun depistati la timp si exclusi, macar treptat daca nu deodata, din alimentatia cotidiana.


Rezumand ideile avansate pana acum, trebuie sa retinem ca prin imbratisarea dietei individualizate se pierde excesul ponderal in mod practic si cert, fara restrictii dure, care sa sperie din start. In plus, se pot corecta obiceiuri alimentare nepotrivite.


In concluzie, dieta pesonalizata reprezinta un factor fundamental in procesul dobandirii si pastrarii greutatii corporale dorite, dar si in cel al obtinerii unei stari de sanatate cit mai bune.



AnaMaria Palade

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 9653 ori.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(31 Iulie 2009 12:00) Adnana a spus

Am citi cu mare interes articolul si e Impresionant cat de multe lucruri trebuie laute in calcul pentru o dieta corecta.
Daca as vrea sa o dieta personalizata cui ar trrebuii sa ma adresez? In astepatrea unui raspuns, va multumesc.



Noutati
28 Noiembrie 2017
Ecuatia slabirii. Ghid de nutritie si antrenament pentru o viata de calitate
Noua carte a  doctorului Șerban Damian poate deveni un aliat perfect, un ”prieten” apropiat,

20 Octombrie 2016
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri