Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam KICKBOXING IN APA
CAMPIONII SANATATII
MIEREA, ALIMENTUL PERFECT
CSID - Gustarile in parc si riscul de obezitate
FEMEI PUTERNICE, FEMEI SANATOASE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole OBEZITATEA SI COMPLICATIILE EI
DUREREA MUSCULARA DE A DOUA ZI
Silviu Marin
L-carnitina
PASTE CU TON SI PUI AFUMAT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » DHEA - dehidroepiandrosteron

DHEA - dehidroepiandrosteron


Fara indoiala, arena suplimentelor nutritive folosite in culturism este intr-o continua crestere sI pe zi ce trece oamenii obisnuitI sunt mai incurcatI sI nu mai stiu ce sa aleaga.Numarul produselor scoase pe piata este atat de mare incat chiar sI specialistii implicati in studiul suplimentelor trebuie sa se gandeasca un timp inainte sa fie capabili sa dea un raspuns corect, privind calitatile sau defectele acestor produse.Nu trebuie sa va simtItI prost daca nu mai intelegeti nimic. Confuzia oamenilor este intretinuta sI de companiile producatoare, care nu obisnuiesc sa dea prea multe explicatii ; rapoartele sI studiile lor sunt incomplete sau pur sI simplu nu se obosesc sa dea publicitatii detaliile adevararate.

DHEA (dehidroepiandrosteron) este un supliment de curand introdus, iar datele neclare in legatura cu el, abunda.Comunitatea culturistilor si a practicantilor de fitness a dovedit o recepticitate predictibila in legatura cu noua "stea" care se ridica pe firmamentul productiei de suplimente nutritive.Produsele nou introduse, potential folositoare pentru culturisti aproape totdeauna sufera de un exces de incredere sau din contra, un exces de scepticism, iar in unele cazuri de ambele.DHEA, un androgen "slab", in mod natural produs in glandele suprarenale, este un metabolit intermediar al colesterolului sI un precursor al mult mai potentului steroid natural, testosteronul.

Testosteronul este acel hormon care dupa cum bine stitI defineste caracterele secundare masculine. DHEA participa la conversia estrogenilor. Statutul lui de intermediar in productia de testosteron i-a facut pe unii oameni de stiinta, dar sI unele companii producatoare sa creada ca el ar putea avea beneficii pe care culturistii le cauta la steriozii anabolizanti.Ce spun expertii si oamenii de stiinta despre DHEA ?

La fel ca sI in alte multe subiecte din biologia umana, sI despre DHEA exista foarte multe opinii. Despre efectele acestui hormon s-a afirmat ca "te face sa te simtI puternic sI plin de energie", iar unii recomandau un aport zilnic de 200-250 mg, pentru uzul culturistilor.

Beneficiile potentiale ale DHEA pentru culturisti includ anabolismul, recuperarea rapida, forta mai mare, scadere in greutate, cresterea masei musculare si ameliorarea starii generale de sanatate.

De sigur, daca ceva este "potential bun", nu inseamna ca este garantat sigur pentru succes. E ca sI cum ai spune ca Michael Jackson ar putea in mod "potential" sa arate ca Shawn Ray, dar acest lucru in mod sigur nu se va intampla nici intr-o mie de ani.Exista totusI o mare cantitate de informatii despre DHEA, cu care mai totI expertii sunt de acord.DHEA este un hormon steroid produs in principal in corticosuprarenale sI in mici cantitati de testicul. El are aproximativ 5% din efectele androgene ale testosteronului de aceea este denumit androgen "slab". Productia de DHEA la 20 de ani se gaseste intre valorile 7-15 mg/zi sI scade in mod gradat cu inaintarea in varsta (la fel ca sI altI hormoni de crestere si IGF1). La varsta de 60 de ani, nivelul saguin de DHEA este 75% din cel de tinerete. La 80 de ani nivelul DHEA scade cu 95%.Iata un fapt care trebuie luat in seama !

Cea mai mare parte din DHEA aflata in organism se gaseste sub o forma sulfatata, adica are o molecula de sulfat atasata (DHEA-S). Acest proces se produce in ficat. DHEAS este considerata a fi mai putin activa in procesele fiziologice. Nivelul de DHEA din sange poate fi crescut sI prin manipularea dietei, insa cele mai bune rezultate s-au obtinut prin suplimentatrea cu produse sintetice (farmaceutice).Nivelul sangvin de DHEA scade nu numai cu varsta, dar sI in aproape orice afectiune sistemica, ca de exemplu lupus eritematos diseminat sau poliartrita reumatioida. In unele cazuri s-au obtinut succese clinice prin administrare de DHEA. In experimente pe animale s-a aratat ca DHEA are un rol protectiv impotriva unor forme de cancer sI incetineste dezvoltarea unor tumori. Mecanismul exact nu a putut fi inca explicat sI probabil se vor mai face multe cercetari pana sa se afle. S-a aratat ca DHEA inhiba intr-un anumit grad o enzima care este activa in special in proliferarea canceroasa: glucozo-6-fosfatdehidrogenaza. AceeasI enzima mai este implicata in mod activ in producerea obezitatatii sI diabetului, fapt care I-a facut pe cercetatori sa intrevada o raza de speranta in incercarea de vindecare a acestor boli.

Asa cum se intampla de multe ori, modelele experimentale obtinute pe animale nu au putut fi reproduse la oameni. La fel s-a intamplat cu utilizarea DHEA in tratamentul obezitatii. DHEA era foarte eficienta in controlul obezitatii la soareci, insa la oameni doar o doza extrem de mare, 1500 mg/zi, s-au dovedit cat de cat folositoare. Chiar obtinandu-se aceste rezultate modeste, anumite grupuri, ca al celor care isi doresc longevitatea sau cei ce practica medicina alternativa, au continuat sa foloseasca aceasta substanta.De exemplu, pacientii in varsta care luau DHEA au raspuns mult mai bine la vacinul impotriva gripei. Altii au raportat o mai buna reactie in fata stresului, crestea calitatii somnului, diminuarea durerilor articulare, ameliorarea mobilitatii articulare, iar per total o accentuare a starii de bine general.

Efectul impotriva imbartanirii ramane inca sub observatie. Bolile inimii sunt asociate in mod particular cu nivelele scazute de DHEA. Un risc crescut de deces apare atunci cand nivelul sanguin de DHEA scade foarte mult. Suplimentarea cu DHEA la varstnici este benefica, dar nu s-a dovedit ca acest hormon ar putea corecta disfunctiile legate de inaintarea in varsta. In asemenea cazuri, multI oameni incearca in mod incorect sa realizeze o relatie tip "cauza-efect" fara a avea suficiente date.O alta speculatie interesanta este aceea ca DHEA ar fi una dintre "rotitele" ceasului ipotetic ce masoara scurgerea vietii din organism. Aceasta pentru ca DHEA este un hormon care scade cu imbatranirea sI semnalizeaza astfel declinul organismului spre etapa finala.

Deci ce poate face DHEA pentru musculatura mea ?

Stiu ce ganditi in acest moment :"Deci DHEA poate ameliora sanatatea unui batran bolnav si salveaza soarecii de la tumori cerebrale, dar poate transforma un culturist de nivel mediu intr-o adevarata masina de ridicat greutatI ?" Ei bine... s-ar putea.

MultI sunt de acord ca DHEA are un mic, dar real potential anabolizant, insa nu exista consens in legatura cu rolul sau in scaderea in greutate sau cu rolul sau de anticatabolit. Exista patru cai prin care DHEA poate imbunatatii raportul tesut muscular - tesut adipos la atleti.

Aceste mecanisme sunt :

- modificarea nivelului de insulina sI raspunsul la insulina

- reducerea aportului alimentar

- reducerea aportului de grasime

- accelerarea termogenezei

Un al 5-lea potential mecanism ar fi efectul DHEA asupra nivelului cortizolului din sange.

DesI dovezile clinice privind efectul DHEA asupra obezitatii sunt inca neconcludente, exista totusI cateva date care sugereaza ca hormonul are efect cand este in combinatie cu alte produse folosite la scaderea in greutate.

Un studiu a dovedit ca utilizarea a unei cantitati de 1600 mg/zi de DHEA la barbatii obezi, nu a avut nici un rezultat. Insa barbatii cu greutate normala au suferit o usoara scadere in greutate, pentru scurt timp.Alt studiu a raportat rezultatele administrarii timp de o luna a 300 mg zilnic, la 22 de barbatI cu varsta cuprinsa intre 55 sI 59 de ani. Nivelul insulinei a scazut cu 27 %, IGF1 cu 89 %, adipozitatea corporala cu 14 %, iar masa musculara a crescut cu 7,8 %. TotI subiectii s-au simtit mai bine dupa acest tratament, mai plini de viata, iar la unii dintre ei nivelele de LDL sI colesterol total au scazut. Nici acesta nu este un lucru de neglijat !

Utilizarea insuluinei exogene a devenit un subiect "fierbinte" printre culturisti, sI nu mai este un secret ca multI culturisti se joaca cu viata administrandu-si insulina exogena in combinatie cu alte medicamente precum hormon de crestere (GH) sI steroizi.Nivelul DHEA este invers proportional cu nivelul insulinei sI poate acesta este motivul pentru care unii indivizi scad in greutate cand isI administreaza acest hormon. A fost aratat ca DHEA creste sensibilitatea celulelor umane la insulina. S-a descoperit , de asemenea ca nivelele inalte de insulina scad cantitatea de DHEA din circulatie (prin transformarea in acizi grasI sI depozitarea in tesuturi).

Exista rapoarte cu iz anecdotic in legatura cu efectul DHEA de scadere a aportului de hrana. Din nefericire, nu exista experimente decat pe animale; administrarea de DHEA la soareci a aratat o scadere a cantitatii de grasimi sI proteine pe care animalele la consumau in mod voluntar. Dar dupa ce se oprea administrarea DHEA animalele testate reincepeau sa manance dupa pofta.In combinatie cu un alt foarte popular medicament, fenfluramina (Minifage, o amfetamina care reduce considerabil pofta de mancare, care a fost folosita in tratamentele de scurta durata pentru obezitate severa), DHEA are un efect cu adevarat spectaculos asupra consumului alimentar. Administrate impreuna 4 saptamani , cele 2 componente par sa nu dea nici un fel de dependenta; in plus se stia ca fenfluramina luata singura incepe sa nu mai aiba efect dupa 14 zile. Cercetatorii afirma : "animalele consumau cu 66% mai putine calorii decat subiectii martor, iar animalele obeze aproape nu mai aveau nevoie de hrana".

Consumul de lipide se reducea radical pana la cantitatI extrem de mici, in timp ce consumul de proteine si glucide incepea sa se reduca doar la doze mari de combinatie. Nici unul dintre cele doua componente luate separat nu modificau proportia de neurotransmitatori spre centrii foamei sI ai satietatii din hipotalamus, insa combinatia modifica aceasta proportie.

TotusI, ca sa tragem o concluzie preliminara, exista multe alte cai mai sigure de scadere in greutate decat consumul de fenfluramina.In sfarsit, DHEA poate creste termogeneza prin alterarea productiei de energie in ficat. Cei mai multI componentI termogenici stimuleaza receptori care sunt fie agonisti beta-adrenergici, fie antagonisti alfa-adrenergici. DHEA directioneaza utilizarea glucozei intr-un ciclu de producere a energiei. Aceasta ar putea fi explicatia pentru ameliorarea starii generale sI senzatia de energie pe care o raporteaza de obicei indivizii care iau DHEA.

Ce se poate spune despre cortizol ?

Relatia dintre DHEA sI nivelul hormonului de stress, cortizol  ar putea fi punctul in care se incruciseaza beneficiile DHEA pentru culturisti sI beneficiile pentru populatia varstnica. Aproape toti culturistii zilelelor noastre cunosc faptul ca nivelele de cortizol obtinute dupa un efort de durata diminua masa musculara, supreseaza sistemul imun sI cresc tendinta de depunere a grasimii peste masa musculara.Productia de cortizol se dovedeste a fi un marker interesant al imbartanirii, secretia lui fiind invers corelata cu productia de DHEA (DHEA pare sa aiba efecte contraregulatorii fata de cortizol). Capacitatea de a mentine sinteza acestor hormoni echilibrata se numeste raspuns adaptativ sau raspuns la stress.

Se cunoaste ca aceasta capacitate de raspuns la stress se diminueaza odata cu avansarea in varsta. Stressul frecvent sI necontrolat scade nivelele de DHEA productia este limitata prin scaderea ratei de conversie din colesterol - sI astfel tot mecanismul de feedback dintre corticosuprarenale sI hipotalamus este afectat.In acest moment probabil ca nu mai intelegeti nimic sI va vine sa strigatI : "sa-mi traduca si mie cineva in romaneste toata pasareasca asta !" Pe intelesul tuturor : nivelele crescute de cortizol datorate supraantrenarii, stresului, imbolnavirilor sau altor factori, sunt nocive pentru cei care vor sa puna muschi sau sa dea jos grasime. Nu ced ca am spus vreo noutate pentru culturistii care se documenteaza.

Prin imbatranire, raportul dintre DHEA sI cortizol se dezechilibreaza in favoarea cortizolului. Utilizarea steroizilor este un alt factor care pare a reduce forma circulanta a DHEA. O perioada de 6 saptamani trebuie sa treaca pana ce nivelul de DHEA revine la normal dupa intreruperea steroizilor. Cercetatorii au aratat ca DHEA poate actiona ca un component estrogenic la barbatI; ei au mai sugerat ca DHEA poate ocupa receptorii testosteronului.

Evident, pentru culturisti nu este deloc benefic ca un hormon "slab" sa ocupe locul unui hormon "puternic", care are efecte androgenice serioase.Cum putem deci cumula aceste date, pentru a evalua DHEA ca supliment util pentru culturisti ?Pozitiile opuse ale cercetatorilor fac ca nici o concluzie ferma sa nu poata fi trasa. De fapt, este inca prea devreme sa stim exact daca DHEA este sau nu util pentru atleti.

DHEA ar fi mai folositor pentru femeile culturiste, asigurandu-le un nivel mai crescut de androgeni circulantI, dar fara a avea efectele secundare pe care la au androgenii "puternici". Un sfat pentru femeile ce se gandesc sa ia DHEA : este recomandabil sa va administratI in acelasi timp sI medicamentul Proscar (folosit in adenom de prostata; este o 5 alfa reductaza). Proscarul are capacitatea de a contracara orice crestere potentiala a testosteronului.DHEA este probabil eficienta in unele stari de boala sI posibil folositoare pentru atletii in varsta.

Pentru culturistii sub 40 de ani DHEA nu poate fi de prea mare folos. Daca esti un culturist sub 40 de ani, mai bine antreneaza-te puternic, mananca bine si foloseste suplimentele despre care s-a dovedit ca sunt eficiente.Intre timp poate cercetatorii vor afla daca DHEA este recomandata pentru culturisti sau nu !


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 117162 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(24 Martie 2016 17:02) Florin Preduchin a spus

DHEA este pe lista substantelor interzise de WADA.
Pe de alta parte,in "Anabolic Therapy in Modern Medicine" se afirma: "intr-un studiu extins dublu-orb, sub control placebo, s-a constatat ca un tratament androgen (DHEA 50 mg/zi administrat timp de un an la barbati si femei) nu are efecte daunatoare. Studiul a aratat ca terapia cu androgeni in doze scazute nu creeaza dupa modelulobservat in cazul abuzului de androgeni in culturism."


Articole din aceeasi categorie

TARATELE DE GRAU TARATELE DE GRAU
Taratele de grau sunt folosite de sute de ani, sunt ...
BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA
Un procent din ce in ce mai mare din populatie ...


NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR
Fiindca se apropie sezonul lor, cu totii stim ca nucile ...
PEPENELE ROSU PEPENELE ROSU
Pepenii rosii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 9 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii