Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Stretching - spate - exercitii set 4
Energia
LAMAIA, UN AJUTOR DE NADEJDE
CATE POZE LE FACI COPIILOR?
RADICALII LIBERI IN FIZIOPATOLOGIA UMANA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole FASCITERAPIA
DIETE CLASICE - O COMPARATIE
POSTUL ALIMENTAR - STIINTA SI TRADITIE
SOCIETATEA MODERNA SI ABUZUL DE STEROIZI
CSID - Colesterolul nu scade imediat ce renuntam la grasimile animale
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » DE CE CHELESC?

DE CE CHELESC?


DE_CE_CHELESC_51716.jpgPierzi pana la 100 de fire de par zilnic. Atat cat sa se incadreze in normal. Cand se depaseste acest numar intervine problema. Iar pentru multi dintre noi se transforma in obsesie. Uneori exista motive reale de ingrijorare, alteori nu.


Ceea ce trebuie sa stii in primul rand e ca firul de par este programat sa cada dupa un anumit interval de timp. El are o durata de crestere de circa 1000 de zile (faza anagena), una de stagnare de aproximativ 10 zile (faza catagena) si una de cadere de 100 de zile (faza telogena). In mod normal numai 10-15 % dintre firele de par sunt in faza de cadere. Restul numai in cea de crestere. Modificarea raportului inseamna boala.


Vom vorbi mai ales despre cauzele cele mai frecvente de pierdere difuza, necicatriceala (parul se poate reface la acest nivel, in cazurile de pierdere cicatriceala nu mai exista posibilitatea de formare de noi fire de par in scalp) a parului.

Efluviu telogen se datoreaza intrarii mult mai rapide, din variate cauze, a mai multor fire de par decat normal, in faza de cadere. Nu este considerat o boala in sine, ci este semnul cert al unor afectiuni. Poate fi acut cand nu depaseste 6 luni sau cronic cand are o durata mult mai indelungata.


Iata cateva din cauzele care il determina :


v Disfunctiile tiroidiene subtiaza si reduc numarul de fire de par. O evaluare de laborator a functiei tiroidiene poate evidentia cauza. Odata instituit tratamentul corect pentru cauza tiroidiana, parul isi va reveni la bogatia de dinainte.

v Scaderea brusca a nivelului de estrogeni precum cea de dupa nastere, avort, oprirea contraceptivelor

v Dieta inadecvata, anorexia, curele de slabire severe si prelungite

v Deficitul de fier. Cea mai fidela analiza pentru acesta deficienta este evaluarea fierului de depozit, respectiv feritina. Aceasta deoarece nivelul fierului aflat in circulatia poate fi normal si pot sa nu existe semne evidente de anemie feripriva.

v Afectiuni ale scalpului : dermatita seboreica, psoriazis, ciuperca parului, dermatitele de contact.

v Medicamente : beta-blocantii, inhibitorii de enzima de conversie (ambii utili in tratamentul hipertensiunii arteriale), hipolipemiantele, amfetaminele, retinoizii (medicamente dedicate tratamentului acneei), antiinflamatoarele nesteroidiene.

v Boli severe precum neoplaziile, sindroamele febrile, infectiile, anestezia prelungita asociata interventiilor chirurgicale, malabsortia si bolile inflamatorii intestinale, hiperprolactinemia.

v Intoxicatiile cu arsen, seleniu

v Stresul psiho-emotional


In cazul efluviului telogen tratamentul tintit asupra parului nu este necesar. Vei intelege ca tratarea cauzei care l-a derminat ramane solutia optima. O data rezolvata, numarul de fire de par se va reface.


Alopecia indusa de androgeni apare strict la femei, datorita cresterii nivelului de androgeni din sange. Poate fi determinata de orice tumora secretoare de astfel de hormoni, de boala ovarelor polichistice. Pierderea de par are loc mai ales in zona parietala. Se asociaza cu seboree, obezitate, acnee.


Alopecia androgenetica nu este dupa cum te astepti o afectiune proprie barbatilor, calvitia care macina masculinitatea,ci afecteaza in procent de 60% si femeile. Daca la barbati devine manifesta pe la 30 de ani sau chiar mai devreme, cu accentuare ulterioara, la femei se intampla cu 2 decenii mai tarziu. Este cauzata de cresterea sensibilitatii radacinii firului de par la hormonii androgeni, mai ales dehidrotestosteronul. Nici componenta genetica nu este de neglijat. S-a identificat o gena situata pe cromozomul X responsabila cu chelia. Transmiterea se face in egala masura de mama sau tata. Uneori ambii parinti detin podoabe capilare integre, dar in arborele familial sunt matusi, unchi cu acesta problema. Unii sustin implicarea poligenica. Dovada cea mai certa a implicarii hormonilor e ca alopecia androgenetica apare dupa pubertate, iar castrarea pstpuberala opreste caderea de par. Nivelul acestor hormoni este in limita valorilor normale, dar sensibilitatea receptorilor lor, dispusi in jurul foliculului de par, este mult mai mare.


Pattern-ul calvitiei la barbati incepe, in general, cu o linie care progreseaza treptat dinspre frunte spre crestet, dinspre crestet spre tample. In cazuri extreme, din scalpul acoperit de par nu mai ramane decat o bucata de par in forma de potcoava, situata in zona cefei si pe partile laterale ale capului. Din fericire, caderea parului la femei nu presupune, ca in cazul barbatilor, pierderea totala a parului. Desi priveste mai ales zona central si parietala a scalpului linia, zona frontala de insertie a parului ramane nemodificata.


In privinta tratamentului medicul iti va spune de la inceput sa iti pastrezi optimismul. Solutii exista, unele chiar bune, numai ca merg atata timp cat te tratezi. Dupa, li se anuleaza efectul. Te lupti cu un proces fiziologic, care atata timp cat implica o pierderea constanta si nu exagerata de par nu trebuie sa sperie prea mult, ci sa fie acceptat.


La barbati se utilizeaza din plin solutia de minoxidil (concentratie de 2 si 5%). In trecut a fost utilizata in alta forma de prezentare pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, datorita efectului vasodilatator, efect util si pentru refacerea firului de par. De aceea poate determina accidental hipotensiune, incat o monitorizare a tratamentului de catre medic este obligatorie. Parul reapare dupa 4 -12 luni de tratament neintrerupt, cam atat cat ii este necesar sa reintre in faza anagena, de crestere. Odata oprit tratamentul parul va reincepe sa cada.


Finasterida este dupa unii cercetatori cea mai eficienta solutie la barbati. Blocheaza conversia testosteronului in dehidrotestosteron. Ca si la minoxidil rezultatele sunt vizibile numai in timpul tratamentului. Ca efect secundar, uneori poate determina o scadere a libidoului.


Aplicatiile de estrogeni pe scalp sub forma de crème nu sunt un tratament sigur si nici foarte eficient. Oricum nu exista pe piata din Romania.


Transplantul de par il lasam ca si solutie de rezerva.


La femei medicatia este ceva mai redusa si efectele mai putin spectaculoase. Minoxidilul este o solutie optima, acceptat doar in varianta de 2% concentratie. Sunt necesare cel putin 6 luni de tratament, iar riscul de hipertricoza faciala (crestere anormala de par pe fata) este mai mare. Solutiile de estrogeni, desi nu se gasesc pe piata noastra, merg, mult mai eficient si mai sigur decat la barbati.


Antiandrogenii in combinatie cu contraceptivele orale, spironolactona sunt tratamente ce si-au dovedit eficienta la aproximativ 60-80% dintre femei. Nu se cunosc insa efectele pe termen lung ale unei astfel de medicatii.

Atat la barbati cat si la femei se utilizeaza pe scara larga solutii avand la baza cofeina, care stimuleaza procesul de formare si crestere a firului de par la nivel de acizi nucleici. Date certe stiintifice pentru acest proces nu exista inca, iar efectele nu sunt la fel de multumitoare ca cele enuntate anterior. La fel, exista pe piata o sumedenie de solutii minune, ale caror eficacitate si siguranta terapeutica este necunoscuta. Desi promit multe si arata podoabe capilare vizibil modificate dupa tratament, ele sunt pe cat deĀ - promitatoareĀ - pe atat de nesigure. Sunt candidate sigure la producerea unor dermatite de contact cauzate de efectul alergizant si iritant al substantelor continute. De cele mai multe ori substantele din compozitia lor nu sunt cunoscute.


Calvitia aparuta odata cu varsta, nu trebuie acceptata ca atare, ca semn al unor modificari fiziologice normale, ci trebuie evaluata posibilitatea existentei unor altor afectiuni mai serioase cauzatoare. Asa ca nu luati in deradere orice obsesie privitoare la pierderea parului. Mai bine faceti un control adecvat pentru a inlatura alte cauze.



Dr. Silvia Ioana Simian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 6 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(10 Decembrie 2018 12:43) Auras a spus

Pentru a indesi parul foarte bun eimplantul Implantul sigur da roade.


(12 Aprilie 2018 11:48) Florentina a spus

Pierderea firelor de par e generata in special de lipsa unor vitamine si minerale care lipsesc din organismul nostru.


(21 Septembrie 2017 15:14) Ganez a spus

E destul de greu de formulat o reteta care sa duca suta la suta la caderea parului. Trebuie sa avem grija la ce vitamine luam, la ce minerale si vitamine luam din alimentatie.

(7 Aprilie 2016 11:09) Paul a spus

Eu cu ulei de ricin am avut ceva rezultate impotriva caderii parului.


(4 Martie 2015 11:35) Cornelia a spus

Cel mai indicat e sa fim vigilenti si atunci cand observam ca ne cade parul sa luam masuri. Sunt pe piata acum foarte multe remedii pentru asa ceva. Eu am luat intr-o perioada suplimente Follixin, ma spalam cu Alpecin si luam si vitamine pentru par. Rezultatul a fost multumitor deoarece parul nu mi-a mai cazut.

(31 Decembrie 2010 08:33) Gigi a spus

Un articol bun!







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii