Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Stretching - spate - exercitii set 3
A PREVENI ESTE MAI USOR DECAT A TRATA
Ramat pe un brat
SILUETA FRUMOASA IN PASI DE DANS
14 SFATURI PENTRU A TE FERI DE FRIGUL DIN TIMPUL IERNII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CSID - Corp perfect in sezonul estival
POSTUL ALIMENTAR - STIINTA SI TRADITIE
CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
Exercitii pentru muschii abdominali 2
GRESELI LA REGIM
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » CONTROLUL MEDICAL ANUAL. INVESTIGATII IMPORTANTE

CONTROLUL MEDICAL ANUAL. INVESTIGATII IMPORTANTE


CONTROLUL_MEDICAL_AN_4065.jpgDesi nu este prea placut sa mergi la doctor, controalele medicale anuale sunt destul de importante, atunci cand vine vorba de sanatatea ta. Intotdeauna este mai bine sa previi, decat sa tratezi, asa ca obisnuieste-te sa mergi in fiecare an la doctor pentru a-ti face analizele de rutina. De obicei, este vorba de analize la sange pentru a verifica nivelul colesterolului in sange, glicemia, VSH-ul si trigliceridele. La cerere se poate face si hemoleucograma, creatinina, ureea, transaminazele, teste hepatice, sumar de urina si radioscopie cardiopulmonara. De asemenea, consultatia generala mai include: un examen oftalmologic, un control stomatologic si un examen ginecologic.

Analizele la sange ofera informatii importante despre starea de sanatate

Hemoleucograma este o analiza uzuala, care ofera informatii despre celulele sangelui. Aceasta analiza cuprinde date despre : globulele albe (leucocite sau WBC) ; globulele rosii (hematii sau RBC) ; hemoglobina (o proteina cu fier ce se regaseste in componenta hematiilor, dandu-le culoarea rosie, dar are si rolul de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon in organism) ; hematocrit (reprezinta masa de globule rosii dintr-un anumit volum de sange exprimata in procente) ; media volumului globulelor (MCV) ; media globulara a hemoglobinei (MCH) ; concentratia media a hemoglobinei (MCHC) si numarul de trombocite.

Cele 5 tipuri de leucocite (neutrofile, limfocitele, basofile, monocite si eozinofile ) sunt prezente in sange in proportii relativ stabile, insa pot varia in functie de afectiunile organismului. Spre exemplu, o infectie poate provoca cresterea concentratiei de neutrofile pentru a proteja organismul impotriva bacteriilor. In cazul alergiilor, creste numarul eozinofilelor ce elibereaza anumite chimicale (antihistamine) pentru a minimiza efectul alergic. Limfocitele pot fi stimulate sa produca imunoglobuline (anticorpi), iar in anumite stadii ale bolilor (precum este leucemia) se multiplica rapid globulele albe anormale si imature, crescand numarul leucocitelor.

Hematiile sunt intre 4,5-6 milioane/mmc la barbati, iar la femei sunt cuprinse intre 4-5,4 milioane/mm, insa ele pot varia cand exista un deficit de vitamina B12, acid folic sau fier. De asemenea, numarul hematiilor poate scadea in anemii hemoragice, hemolitice si nutritionale sau creste in cazul bolilor pulmonare, cardiovasculare si in unele boli renale sau hepatice. Valorile hemoglobinei si hematocritului evolueaza asemanator cu cel al numarului de hematii si trebuie corelat cu indicii eritrocitari. Trombocitele reprezinta un tip special de celulele ale sangelui cu rol important in procesul de coagulare. Daca un pacient nu are o cantitate suficienta de trombocite in sange, poate fi supus unui risc crescut de hemoragii si vanatai.

VSH-ul reprezinta viteza de sedimentare a eritrocitelor. VSH-ul poate creste in infectii acute si cronice, cu diverse localizari, in boli hepatice sau renale, in afectiuni inflamatorii, colagenoze, cancere, boli de sange etc.

Glicemia (nivelul de glucoza din sange) se situeaza intre 65 si 110 mg/dL. Hipoglicemia sau diminuarea glicemiei risca sa duca la pierderea cunostintei, daca scaderea este semnificativa. In caz de hiperglicemie (cresterea glicemiei), persoana in cauza este predispusa la aparitia diabetului.

Valorile colesterolului sunt esentiale in mentinerea sanatatii arterelor, motiv pentru care se recomanda monitorizarea acestuia, mai ales in cazul antecedentelor familiale. Colesterolul in exces in sange creste riscul infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Nivelul optim de LDL (colesterolul rau) trebuie sa fie mai mic de 100 mg/dl, iar in cazul colesterolului bun, HDL, nivelul dorit sau crescut este de 60 mg/dl sau mai mult. Trigliceridele sunt un alt tip de grasime din sange care in cazul nivelurilor ridicate (200 mg/dl si mai mult) maresc sansele unui infarct miocardic.

Testul Papanicolau depisteaza din timp aparitia cancerului de col

Pentru a preveni diferite patologii genitale, fiecare femeie ar trebui sa mearga la un consult ginecologic, cel putin o data pe an. Testul Papanicolau consta in colectarea unor celule de pe cervix si vagin cu scopul de a detecta la timp eventualele modificari celulare, ce pot fi semne ale unei forme incipiente de cancer. De asemenea, in cadrul unui control ginecologic pot fi incluse si alte metode de examinare a uterului precum ecografia intravaginala. La un control de rutina nu sunt incluse si analizele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala, insa daca vrei sa faci un anumit test, poti specifica acest lucru.

Importanta examenului oftalmologic

Chiar daca nu ai probleme cu vedere se recomanda ca la un an sa se efectueze un examen oftalmologic general. In cazul persoanelor care stau foarte mult in fata calculatorului este posibil sa fie nevoie de un control la 6 luni. Un examen de rutina reprezinta o cale rapida si nedureroasa de supraveghere a sanatatii vizuale si chiar, generale. Pe langa afectiunile oculare, examenul oftalmologic poate depista si alte afectiuni precum: diabet, boli de inima, hipertensiune, colesterol sau tumori pe creier. Depistate din timp, multe afectiuni pot fi tratate mult mai usor.

Controlul stomatologic previne tratamentele lungi si dureroase

Multe persoane aleg sa mearga la stomatolog doar atunci cand au dureri insuportabile, care nu cedeaza la analgezice, sau atunci cand apar abcese dentare. Mult mai usor si mai putin dureros este sa mergi la un control de rutina, din 6 in 6 luni, pentru a preveni tratamentele lungi si dureroare. De asemenea, periajul profesional este un procedeu ce trebuie efectuat efectuat cel putin la 1 an deoarece are rolul de a indeparta tartrul si petele galbene. Detartrajul cu ultrasunete are o actiune netraumatizanta pentru dinti si gingii si este bine suportat la persoanele adulte.



Elena Diaconu


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 51280 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

CORECTAREA LORDOZEI CORECTAREA LORDOZEI
Coloana vertebrala prezinta 4 curburi fiziologice: 2 lordoze-in regiunea cervicala ...
DE CE CHELESC? DE CE CHELESC?
Pierzi pana la 100 de fire de par zilnic. Atat ...


HIDROKINETOTERAPIA - MIRACOLUL APEI HIDROKINETOTERAPIA - MIRACOLUL APEI
Un pasaj din Evanghelie povesteste cum Iisus, aflandu-se in Samaria, ...
MICOZELE CUTANATE MICOZELE CUTANATE
Ai aflat ca ai o micoza cutanata sau mai simplu ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 9 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii