Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam DIN NOU DESPRE FECTELE SECUNDARE ALE CREATINEI
CSID - De unde ne luam vitaminele
SMOCHINELE
Dietele cu foarte putine calorii
ADIO, RACEALA!


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole STRATEGII DE SCADERE IN GREUTATE
CUM MANCAM, ASA TRAIM
PLANTELE DE SEZON - BENEFICII ASUPRA SANATATII
Cafeaua si performanta sportiva
ANTRENAREA UNEI SINGURE GRUPE MUSCULARE PE ZI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul scaderii in greutate » Chirurgia in tratamentul obezitatii
Ghidul scaderii in greutate

Chirurgia in tratamentul obezitatii


Obezitatea severa este o boala cronica greu de tratat. Pentru unii oameni, interventia chirurgicala pentru slabire prin limitarea consumului de alimente sau intreruperea proceselor digestive este o optiune. Dar retineti ca interventia chirurgicala care produce slabirea este o sarcina grea. Trebuie sa intelegi clar care sunt ideile pro si contra inainte de a lua o decizie.

Cum functioneaza procesul de digestie?

In mod normal, deoarece mancarea se misca de-a lungul tubului digestiv, sucul gastric si enzimele respective sosesc la locul si timpul potrivit pentru a absorbi si a digera caloriile si nutrientii.Dupa ce mestecam si inghitim mancarea, ea inainteaza din esofag in stomac, unde un acid puternic continua procesul digestiv. Stomacul poate contine aproximativ 1,5 kg de mancare in acelasi timp. Cand continutul stomacului se misca spre duoden, primul segment al intestinului subtire, bila si sucul pancreatic grabesc digestia. Cea mai mare parte de calciu si fier din mancare este absorbita in duoden. Celelalte doua segmente ramase ale intestinului subtire, completeaza absorbtia aproape tuturor nutrientilor si calciului. Particulele de mancare care nu pot fi digerate de intestinul subtire sunt depozitate in intestinul gros pana la eliminare.
Interventia chirurgicala in obezitate implica multe schimbari in structura stomacului si/sau a intestinului subtire.

Cum se poate slabi prin chirurgie?

Conceptul chirurgiei gastrice in controlul obezitatatii s-a dezvoltat din rezulatele operatiilor de cancer sau ulcer sever care scoteau portiuni mari ale stomacului sau ale intestinului subtire.
Deoarece pacientii care au trecut prin aceste proceduri tindeau sa slabeasca dupa operatie, unii doctori au inceput sa foloseasca astfel de operatii in tratarea obezitatii severe. Prima operatie care s-a folosit peste tot a fost de tipul by-pass intestinal. Aceasta operatie, utilizata prima oara acum 40 de ani, a produs slabire prin malabsorbtie (scaderea abilitatii de a absorbii nutrientii din mancare din cauza scoaterii sau bypass al intestinelor).
Ideea era ca pacientii sa poata manca in cantitati mari mancare care e digerata incomplet sau care trece prea repede pentru ca organismul sa mai absoarba toate caloriile. Problema cu aceasta operatie a fost faptul ca a cauzat pierderea nutrientilor esentiali (malnutritie) si efectele ei adverse au fost imprevizibile si uneori fatale. Formula originala a operatiei de bypass al intestinului nu se mai foloseste.
Chirurgii folosesc acum alte tehnici care produc slabirea initiala prin limitatea la cat de mult poate tine stomacul.
Doua proceduri chirurgicale folosite pentru slabire sunt:
Chirurgia limitativa. In timpul acestor operatii stomacul este micsorat. O sectiune a stomacului e scoasa sau inchisa, limitand cantitatea de mancare pe care o poate tine si te face sa te simti plin.
Interventia malabsorbativa. Cea mai mare parte a digestiei si absorbtiei are loc in intestinul subtire. Operatia in aceasta zona consta in scurtarea lungimii intestinului subtire si/sau schimbarea locului unde se uneste cu stomacul, limitand cantitatea de mancare care e digerata si absorbita (cauzand malabsorbtia). Aceste operatii nu se executa impreuna cu chirurgia limitativa.
Prin limitarea cantitatii de mancare, malabsorbtie sau combinarea celor doua, poti slabi din moment ce mai putina mancarea fie se duce in stomac, fie sta in intestinul subtire pentru a putea fi digerata si absorbita.

Care sunt avantajele si riscurile asociate cu operatiile de slabire?

Operatia chirurgicala pentru slabire este o sarcina serioasa. Inainte de luarea unei decizii, discuta cu medicul tau despre urmatoarele avantaje si riscuri.

Avantaje
- Slabire. Imediat dupa operatie, majoritatea pacientilor slabesc rapid si continua sa slabeasca in continuare 19-24 de luni dupa operatie. Desi majoritatea pacientilor incep apoi sa puna la loc putin din greutatea pierduta unii o pun la loc pe toata.
- Imbunatatirea conditiilor medicale asociate cu obezitatea. De exemplu, intr-un studiu, nivelul glicemiei la majoritatea pacientilor obezi cu diabet a revenit la normal dupa operatie. Aproape toti pacientii al caror nivel glicemic nu a revenit la normal au fost mai batrani sau au avut diabet de mult timp.

Risuri si efecte adverse
- Voma. Acesta este un risc frecvent al chirurgiei limitative cauzat de stomacul mic intins peste masura de catre particulele de mancare care nu au fost mestecate cum trebuie.
- Sindromul "dumping". Cauzat de operatia de malabsorbtie, acesta se intampla cand continutul stomacului se misca prea repede prin intestinul subtire. Simptomele includ greata, slabiciune, transpiratie, lesin si, ocazional, diaree dupa masa, ca si incapacitatea de a manca dulciuri fara a deveni extrem de slabit.
- Deficiente nutritionale. Pacientii care au facut operatie de slabire pot dezvolta deficiente nutritionale ca anemia, osteoporoza sau boli osoase. Aceste deficiente pot fi evitate daca se mentine continutul de vitamine si minerale.
- Complicatii. Unii pacienti care au facut operatii de slabire necesita interventii post-operatorii pentru a corecta complicatiile. Complicatiile pot include hernie abdominala, infectii, distrugerea zonei capsate (facuta pentru a micsora stomacul) si orificiilor stomacului intins (cand stomacul revine la forma initiala).
- Pietre la bila. Mai mult de o treime dintre pacientii obezi care au facut operatii la stomac fac pietre la bila. Pietrele la bila sunt palcuri de colesterol si alte materii care se formeaza in bila. In timpul slabirii rapide sau substantiale creste riscul dezvoltarii de pietre la bila. Aceasta se poate preveni cu saruri suplimentare pentru fiere luate in primele 6 luni dupa operatie
- Trebuie sa eviti temporar sarcina. Femeile care sunt la varsta de a face copii trebuie sa evite sarcina pana greutatea lor devine stabila pentru ca slabirea rapida si deficientele nutritive pot face rau dezvoltarii fatului.
- Efecte adverse. Acestea includ greata, voma, balonare, transpiratie excesiva, gaze si ameteala.
- Schimbarea stilului de viata. Pacientii cu by-pass extensiv necesita nu numai o monitorizare indeaproape, dar si modificari ale dietei de lunga durata si activitatii fizice si suplimente de minerale si vitamine.

Sunt candidat?

Daca ai indicele masei corporale (BMI) de 40 sau mai mult - care inseamna peste 50 de kg in plus la barbati si peste 40 de kg in plus la femei- esti considerat obez si in consecinta un candidat pentru operatie.
Chirurgia poate fi de asemenea o optiune pentru oamenii cu BMI intre 35 si 40 care sufera de probleme asociate cu obezitatea (de exemplu apnee de somn, boli de inima asociate cu obezitatea sau diabet). Pentru acesti oameni, riscul mortii pentru ca nu se opereaza este mai mare decat riscurile de la posibile complicatii din operatie.
Retineti ca la fel ca si in alte tratamente pentru obezitate, rezultatele pot varia. In multe cazuri, pacientilor li se cere dovada ca incercarile lor de a slabi au fost ineficiente, inainte sa se aprobe operatia. Se poate cere o evaluare psihologica de catre doctori pentru a determina raspunsul potential la incercarea de a slabi si de a-ti schimba imaginea. Majoritatea chirurgilor solicita pacientilor sa demonstreze o motivatie serioasa si o intelegere corecta a dietei extinse, exercitiului si ghidului medical ce trebuie urmate pentru a-i face atenti asupra vietii de dupa operatia de slabire. In plus, se fac studii pentru a evalua sanatatea inimii si sistemul hormonal. Consilierea nutritionala este de asemenea o necesitate inainte si dupa operatie.
Pentru pacientii care au ramas obezi dupa demersuri nechirurgicale de a slabi, sau pentru pacientii care au boli asociate cu obezitatea, chirurgia poate fi o optiune de tratament potrivita. Dar pentru majoritatea pacientilor, eforturile mai mari cu privire la controlul greutatii, ca de exemplu schimbari in modul de a manca, schimbari ale stilului de viata, si cresterea activitatii fizice, sunt mai potrivite. Urmatoarele intrebari te pot ajuta sa decizi daca operatia de slabire este potrivita pentru tine.
- Ai incercat sa slabesti prin metode conventionale de slabire: cursuri de grup, consiliere privata, regimuri cu cantitati controlate de calorii, jurnale, exercitii?
- Esti bine informat cu privire la procedura chirurgicala si efectele tratamentului?
- Esti hotarat sa slabesti si sa-ti imbunatatesti sanatatea?
- Esti constient de cum ti se poate schimba viata dupa operatie (adaptarea la efectele adverse ale operatiei, incluzand moduri diferite de a manca)?
- Esti constient de potentialele complicatii serioase de la operatie, restrictiile nutritive asociate, si o mica sansa ca operatia sa nu te poata ajuta sa slabesti?
- Te angajezi la o viata cu urmari medicale de lunga durata?


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 18080 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

Supraponderal sau obez? Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...
Riscuri asociate cu excesul ponderal Riscuri asociate cu excesul ponderal
Problemele de sanatate asociate cu obezitatea sunt numeroase. Obezitatea nu ...


Compozitia corpului Compozitia corpului
Dimensiunea si compozitia corpului unei persoane joaca un rol determinant ...
Energia si activitatea fizica Energia si activitatea fizica
Pe vremea cand oamenii nu aveau la dispozitie hrana suficienta, ...


Alte articole despre Ghidul scaderii in greutate






1 2 »
Pagina 1 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii