Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CE ITI DORESTI MAI MULT: SA FII SLABA SAU SUPLA?
Suplimente nutritive impotriva colesterolului si a stratului adipos
Slabirea pe scurt
5 METODE ALTERNATIVE DE SLABIT
Valori nutritionale grasimi


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole GRASIMILE
MARGARETA DUPA 7 LUNI DE SLABIRE
SPANACUL
Suplimentarea cu concentrate proteice din zer si soia mareste raspunsul la antrenamentul cu greutati
SLABIREA PE SCURT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » CAT DE EFICIENT E SPORTUL IN TRATAREA DEPRESIEI?

CAT DE EFICIENT E SPORTUL IN TRATAREA DEPRESIEI?


CAT_DE_EFICIENT_E_SP_8132.jpgAi trecut prin perioade in care sa te simti lipsit de energie, sa ai putina incredere in abilitatile tale, reusitele personale sau profesionale sa para prea departe de tine, sa nu ai chef sa socializezi, sa fii trist si demoralizat? Cu siguranta nu ai avut o astfel de stare imediat dupa ce te-ai intors de la sala.
Cercetarile au aratat ca sportul poate avea efecte foarte bune in tratamentul unor tulburari precum depresia, atacul de panica sau anxietatea.

Cum actioneaza sportul asupra psihicului tau?

- In primul rand prin stimularea producerii de endorfine (hormonul fericirii). Starea indusa de endorfine este una de confort, euforie, energizare. Endorfinele inlatura durerea si efectele stresului.

- Apoi, efortul fizic te pune in contact cu corpul tau si astfel, cu realitatea din prezent. In momentele in care esti atent la senzatiile tale corporale, iti intrerupi sirul de ganduri generate de mintea ta. Un astfel de proces are relevanta, datorita cercului vicios ce se formeaza atunci cand gandurile negative te determina sa selectezi acele informatii care ti le confirma. Daca treci printr-o perioada in care esti dezamagit de rezultatele tale profesionale si te simti chiar inutil, vei fi receptiv si sensibil, in mod deosebit, la criticile superiorilor si colegilor, la feedback-urile negative si restul aspectelor care vin sa iti demonstreze ca ai dreptate (cine ar vrea sa aiba dreptate in astfel de momente? Se pare insa ca asa functioneaza mintile noastre). Daca ai fi intr-un contact mai bun cu realitatea si nu te-ai lasa condus de gandurile tale negative, ai remarca poate si raspunsurile pozitive la munca ta, alaturi de obiectivele pe care ai reusit sa le atingi. Sportul intrerupe acest cerc vicios prin decentrarea de pe gandurile generatoare de stres.

- Un alt mecanism prin care miscarea ajuta la mentinerea unei stari psihologice placute este legat de obtinerea unui echilibru bun intre cele doua ramuri ale sistemului nervos autonom: sistemul simpatic si parasimpatic.
Ramura simpatica este responsabila de reactiile asa numite "lupta sau fugi". Ea iti permite sa fii vigilent la pericole si sa te activezi astfel incat sa te poti proteja. In cazul in care ai de-a face cu un sistem nervos simpatic hiperactiv, esti mereu incordat si tensionat. Parasimpaticul are sarcina opusa, te ajuta sa te relaxezi, sa fii calm. Un echilibru bun intre cele doua sisteme duce la o adaptare mai buna la mediu si la inlaturarea starilor de anxietate (frica fara un temei real).

Si lista nu se termina aici!

- Se intampla de multe ori sa "tragi" de tine ca sa te mobilizezi si sa iti respecti programul de activitati fizice pe care ti l-ai propus? Reusita din acest punct de vedere presupune un antrenament si o educatie a vointei, initiativa si autodisciplinare, toate ducand la cresterea nivelului de satisfactie, incredere in sine si sentimentul controlului asupra propriei vieti.

- Marea majoritate a activitatilor sportive implica interactiunea cu alte persoane, sansa de a cunoaste oameni noi, de a-ti face prieteni si, astfel, de a-ti imbogati viata sociala.

In concluzie, o activitate fizica desfasurata in mod regulat, are un efect pozitiv asupra corpului si psihicului tau, pe mai multe directii. Cercetatorii au demonstrat chiar ca rezultatele in tratamentul depresiei sau anxietatii sunt similare folosirii unui antidepresiv eficient, cu avantajul ca procentajul celor care recidiveaza este mai mic in cazul persoanelor care practica un sport.
Cu siguranta argumentele mele te-au convins ca merita sa incepi sa faci sport, si totusi....

Prevenirea este mai eficienta decat tratarea

....sansele sa te mobilizezi si sa incepi, din proprie initiativa, sa depui un efort fizic in mod constant, intr-o perioada in care te simti demoralizat, lipsit de energie, izolat, speriat, sunt putine. Mult mai des, sportul actioneaza ca mijloc de prevenire a episoadelor depresive sau anxiogene, deoarece incepand o astfel de activitate intr-o perioada in care te simti bine, iti mentii starea emotionala si esti mai putin predispus la depresie.

Daca te afli insa intr-o perioada in care gandurile negre sunt tot mai mult prezente in mintea ta, iti este tot mai greu sa actionezi sau sa relationezi, un psiholog te poate ajuta, fiindu-ti suport emotional si explorand, alaturi de tine, acele resurse interioare pe care te poti baza ca sa te simti mai bine. Intr-un demers terapeutic vei accesa si energia si motivatia necesare pentru a incepe o activitate sportiva, aceasta putand deveni, la randul ei, sprijin eficient in procesul constientizarii de sine.

Pasi marunti catre rezultate mari

- Nu e nevoie sa depui un efort fizic prea mare si, mai ales, nu de la inceput. Importante sunt durata si regularitatea. Studiile au aratat ca circa 30 de minute de exercitii, de 3-4 ori pe saptamana sunt suficiente pentru a obtine efecte pozitive asupra centrilor emotionali.

- Propune-ti obiective realiste, in acord cu capacitatile corpului tau. Fii in contact cu el, lasa-l sa te ghideze. Incearca sa-ti depasesti doar cu un pas limitele actuale, astfel incat sa evoluezi si sa fii satisfacut, fara a te epuiza. Daca iti stabilesti obiective ce nu vor putea fi indeplinite, te vei gasi in situatia in care organismul va fi suprasolicitat , vei fi demoralizat, dezamagit, iar sansele de renuntare vor creste.

- Cauta acele tipuri de exercitii care sa te bine dispuna, zonele unde simti ca ai abilitati sau ca te amuza.

- Alege sportul care implica interactiunea cu alte persoane. Colectivul te poate stimula, provoca, sustine, motiva si astfel, te mentine antrenat si implicat in activitate, sporind gradul de reusita.

- Fa din sport o modalitate de a-ti cunoaste si aprecia inteligenta corpului tau.



Psiholog Oana Mihalcea, Asociatia Emovere


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 32261 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

SA II SPUI SAU NU CA ESTE BOLNAV? SA II SPUI SAU NU CA ESTE BOLNAV?
Sentimentele pe care le traiesc anumite persoane atunci cand sunt ...
MEDITATE ASUPRA STILULUI DE VIATA MEDITATE ASUPRA STILULUI DE VIATA
Ca oameni aflati sub spiritul vremilor, cum spune cronicarul, auzim ...


CINE MI-A FURAT ADOLESCENTA? CINE MI-A FURAT ADOLESCENTA?
"Toata lumea spune ca adolescenta e cea mai frumoasa varsta. ...
EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA PSIHICULUI EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA PSIHICULUI
In mod cert ai tot auzit despre efectele consumului excesiv ...


Alte articole despre Psihologie






« 1 2 3 4 »
Pagina 3 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii