Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ghidul nutritiei
URZICA
Stretching - coapse - exercitii set 5
MODELEAZA-TI COAPSELE
GASTRITA, IN CATEVA IDEI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole VIRUSUL OBEZITATII
STEROIZII ANABOLIZANTI - faci ce vrei, dar stii ce faci ?
BENEFICIILE EXERCITIILOR ZUMBA
CITRICELE, UN PLUS PENTRU SANATATEA TA
Extensia bratelor din culcat, cu haltera
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CALCIUL - MINERAL ANABOLIZANT

CALCIUL - MINERAL ANABOLIZANT


Am fost continuu fascinat , dar in acelasi timp si incurcat de schimbarile complexe aparute in nutritia necesara mentinerii functiilor normale ale organismului, sub un program de antrenament dur cu greutati. Natura se dovedeste a fi mult mai complicata sI mai enigmatica decat ne putem inchipui noi.Cu numai cativa ani in urma, cercetatorii insistau asupra inutilitatii adaugarii de proteine, la dieta pentru a construi masa musculara, deoarece, sustineau ei, este imposibil din punct de vedere biologic pentru un atlet ce nu se dopeaza sa adauge mai mult de o uncie ( = 28 grame) de masa corporala pe zi (cu alte cuvinte, 10 kg de masa intr-un an de zile). Muschiul este format numai din 22 % proteine, deci un sportiv ar trebui sa ia mai putin de un sfert de uncie ( = 6 grame ) de proteine pe zi pentru a obtine maximum de dezvoltare musculara !

Acest lucru nu este total gresit , dar se aplica numai in cazul indivizilor sedentari. Ceea ce neglijau ei in acea perioada, era imensul efect catabolic pe care il au exercitiile fizice, ceea ce presupune suplimentarea cu o mare cantitate de proteine numai pentru a stopa autodistrugerea muschilor.Acum stim ca este nevoie pentru a castiga masa musculara, de cel putin de doua ori ratia de proteine zilnica recomandata, adica 1,5 - 2 grame per kilogram de masa corporala. De asemenea, mai cunoastem ca pentru a folosi eficient proteinele ca material de constructie pentru musculatura, avem nevoie de cantitatI suplimentare de vitamine, minerale sI hormoni, pentru ca toate au o actiune concertata. Daca lipseste un pas in acest proces complicat, poti manca proteine pana iti ies prin piele, dar nu vei castiga masa musculara.

HORMONI SI MUSCHI

Atat antrenamentul intens, cat si volumul mare de antrenament produc diminuarea secretiei hormonale, ceea ce are consecinte "cu bataie lunga" asupra mecanismelor fiziologice si constantelor organismului. Facand masuratori la atlete participante la triatlon, care se antrenau mai mult de 60 de ore pe saptamana, s-a observat scaderea nivelului de estrogeni cu mai mult de 70 %, ceea ce a dus in timp la disparitia ciclului menstrual (amenoree), scaderea libidoului (apetitul sexual), micsorarea sanilor, distrugerea masei musculare si a tesutului osos.Multe alte studii au gasit o asociatie intre reducerea estrogenului, cu consecintele ulterioare (amenoree, distrugerea tesutului osos) sI un volum mare de antrenament de anduranta. Dar aproape nimeni nu a dat atentie acestor modificari dramatice.

Se stie ca un libidou normal este extrem de necesar pentru ca persoana respectiva sa aiba incredere in sine, sa fie hotarata, sa aiba atitudinea invingatorului, calitatI vitale pentru sportivii ce participa la competitii. Urmarind intrecerile de triatlon, s-a observat cum atletele amenoreice au inceput sa piarda din motivatie sI din starea de bine emotionala, in paralel cu alterarea vietii sexuale, ceea ce a condus la momentul retragerii din competitie, sau chiar la aparitia unor usoare stari de depresie. TotusI , dupa alti indicatori fiziologici ca frecventa cardiaca in timpul mersului, nivelul hemoglobinei, numarul de hematii, volumul maxim de oxigen si nivelul de acid lactic, au aratat ca aceste femei nu sunt supraantrenate, ba chiar pareau a fi intr-o buna stare fizica. Problema este destul de incurcata , fiindca libidoul este numai intr-o oarecare masura legat de nivelul estrogenilor.

Alti cercetatori au neglijat modificarile survenite la nivelul sanilor; de obicei , aceste schimbari fiind puse pe seama consumarii tesutului adipos mamar pe post de combustibil in cadrul antrenamentului exagerat. Este oarecum adevarat, dar numai intr-o anumita masura. Cercetari mai noi au aratat ca exista o pierdere importanta de tesut glandular mamar, sI in special o pierdere de tesut erectil, raportandu-se scaderi ale sensibilitatii sI reactii negative la stimulare. Aceste modificari concorda cu descoperirile altor cercetatori, care au afirmat ca volumul mare de antrenament are efecte multiple asupra aparatului reproducator sI sistemului hormonal la atlete, aici incluzand sI culturistele. Intre aceste modificari se numara deficite de secretie ale hipofizei sI corticosuprarenalelor, defecte ale fazei luteale sI anovulatie. Acestea nu pot fi cauzate numai de simpla reducere a nivelului de estrogeni.Urmeaza la rand problema cu muschii si forta musculara. In ciuda a tot ce s-a incercat in nutritie sI in antrenamentul cu greutatI, atletele amenoreice pierd substantial masa musculara sI devin din ce in ce mai slabe. Straniu, fiindca forta musculara este cel mai strans legata de nivelul de estrogen.Femeilor carora li s-a administrat un tratament estrogen/progesteron sI au urmat un program de antrenament cu greutati, nu au castigat mai multa masa musculara sau mai multa forta decat cele care s-au antrenat fara sa urmeze acel tratament. In concluzie, in problema antrenamentelor la un volum exagerat, sunt mult mai multI factori implicati decat lipsa de estrogen.

SI BARBATII SUFERA SCADEREA NIVELULUI HORMONAL SI PIERDEREA MASEI MUSCULARE

Exemplul cu atletele de triatlon a fost folosit pentru ca la femei modificarile sunt mai usor de masurat sI in consecinta exista mai multa literatura medicala pe aceasta tema. Insa atletii de sex masculin sunt in aceeasI masura supusI scaderii nivelului hormonal. S-a observat ca intensitatea sI volumul antrenamentului este invers proportional cu nivelul de testosteron la barbati. Cu cat este mai mare intensitatea sI volumul antrenamentului , cu atat este mai scazut nivelul testosteronului, atat cel legat de proteine, cat si cel liber (biodisponibil).De asemenea, numarul total de spermatozoizi, motilitatea sI numarul de spermatozoizi viabili, cu capacitate normala de fecundare sunt scazute atunci cand intensitatea antrenamentului este foarte mare. Aceste modificari nu sunt legate in principal de testosteron, ci de dereglarile sistemului hipotalamus - hipofiza, date de antrenamentul exagerat (similar cu modificarile aparute la femei).Ca si la femei, cu cat sezonul competitional avanseaza, ei pierd masa musculara, desI urmeaza un program de antrenament cu greutati bine gandit sI un regim alimentar inteligent. Cresterea aportului de proteine nu are efect. Nici reducerea antrenamentului la minim nu a avut nici un efect.

Majoritatea cercetatorilor au presupus ca pierdera de masa musculara este evident cauzata de nivelul redus de testosteron , si astfel era foarte dificil de corectat prin alimentatie. Mare greseala ! Ar fi trebuit sa invatam pana acum ca planurile naturii nu sunt niciodata "evidente"...

SI BARBATII PIERD TESUT OSOS

In trecut, cercetatorii atribuiau orice mica pierdere de tesut osos la barbatI, nivelului scazut de testosteron provocat de antrenamentele dificile. Acesta este o parte din adevar, dar nu este intreaga explicatie.Au fost luatI in studiu ciclisti tineri , cu varsta cuprinsa intre 15 - 19 ani . Densitatea osoasa a acestor sportivi era semnificativ mai scazuta decat a unor tineri sedentari luati pentru control.Acest studiu este important din doua motive.

In primul rand, la aceasta varsta in mod normal masa de tesut oso se dezvolta intr-un ritm accelerat, iar exercitiile ar trebui sa grabeasca aceasta dezvoltare.

In al doilea rand, acesti tineri pedalau numai 10 ore pe saptamana. Deci scaderea tesutului osos nu era un efect al volumului exagerat de antrenament. In consecinta, nu putea fi un efect al nivelului scazut de testosteron.

Sa incercam o concluzie preliminara :

- femeile atlete au un nivel estrogenic mai scazut, lucru care ar explica pierderea de tesut osos, dar nu explica pierderea de masa musculara - barbatii atletI au un nivel al testosteronului mai mic decat normalul, ceea ce ar putea explica scaderea masei musculare, dar nu sI pierderea de tesut osos ;

Care ar putea fi factorul in masura sa explice toate aceste modificari ?

CHEIA ESTE SUPLIMENTAREA CU MINERALE

Mineralul dominant in oase este calciul, deci trebuie cautat un mecanism prin care exercitiile ar putea provoca depletia lui din tesutul osos. Suna aproape ciudat , pentru ca pana acum s-a scris in publicatiile de specialitate ca exercitiile cresc nivelul de calciu din oase. Insa noile date obtinute in urma unor studii, arata ca atat la barbatI, cat sI la femei , de fapt se pierde tesut osos.Cei mai multI oameni de stiinta nu au acordat atentia cuvenita pierderii calciului la atleti, pentru ca prevala teoria medicala conform careia organismul are capacitatea de a conserva calciul. Excretia calciului in urina atletilor este minima (aproape 10 mg/ora de antrenament); excretia prin sudoare, atat la sportivi cat si la sedentari, este de 50 - 150 mg pe zi.

Aprofundand acele date, s-a remarcat ca ceea ce numeau ei "exercitii" erau de fapt un fel de joaca de copii, in comparatie cu un antrenament adevarat de culturism. Un studiu testa pierderea de calciu, supunand subiectii la 19 minute de pedalare la bicicleta stationara, si numeau acest gen de activitate fizica "foarte solicitanta". Gasind o medie de numai 25 mg de calciu in sudoare, ei au concluzionat ca activitatile fizice solicitante produc o depletie de calciu minima. O mare greseala !Studiile recente au aratat ca pierderea de calciu prin sudoare la culturisti, in timpul unui antrenament intens de doua ore, este in medie de 400 mg. Ia ganditi-va la cei care fac doua antrenamente pe zi...

S-a estimat ca un atlet are nevoie de aproximativ 2000 mg de calciu dupa un antrenament intens, asta in afara de ratia zilnica necesara pentru a mentine homeostazia organismului in conditii de repaus. Pare cam mult la inceput, insa indiferent de forma, numai 25 - 40 % din calciul ingerat este absorbit. De exemplu, din lapte se absoarbe numai un sfert din cantitatea de calciu existenta. Deci este nevoie de o cantiate de 3 - 4 ori mai mare de calciu, decat cea pierduta, pentru a-l aduce la valorile normale.Dupa un calcul simplu , un atlet ce face antrenamente intense ar trebui sa ia pe zi 2000 mg de calciu pentru a inlocui calciul pierdut prin sudoare plus inca 1000 mg pentru a acoperi nevoia zilnica, deci o cantitate de 3000 mg zilnic.

Cati dintre ei iau atat de mult ?  Foarte putini. Media zilnica a aportului de calciu in America este de 734 mg/zi. Studii pe sportivi ce practica baschet, hochei, patinaj, inot si gimnastica arata ca ei au un aport sub nivelul zilnic recomandat. Acest nivel este de 800 - 1200 mg/zi sI depinde de varsta. In plus, aportul crescut de proteine al multor atletI produce o mai mare depletie de calciu, pentru ca unele proteine leaga moleculele de calciu sI nu le permit sa fie absorbite.Adaugand la aceste date dovezile ca multi atleti au o densitate osoasa scazuta, iar incidenta fracturilor de stres (produse prin suprasolicitarea unei structuri osoase) este mare, avem convingerea ca majoritatea atletilor seriosi sufera de un deficit de calciu.

CALCIUL SI PARATHORMONUL

Ce treaba are calciul cu pierderea de masa musculara ?

Ei bine, atunci cand calcemia scade (nivelul de calciu in sange), asa cum se intampla la atletii ce pierd calciu prin transpiratie, se transmit semnale de alarma catre sistemul reglator al calcemiei. Acest lucru se intampla rapid, fiindca calciul trebuie mentinut intre niste limite stricte pentru ca individul sa supravietuiasca.Sistemul specializat in mentinerea echilibrului calciului sunt glandele paratiroide, care vor secreta imediat un hormon capabil sa controleze procesul de extragere a calciului din oase si de a-l transfera in sange, regland astfel calcemia. Dar parathormonul nu se multumeste sa scoata calciul numai din oase, ci il "fura" si din muschi... Dupa toate aceste dovezi, apare ca evidenta concluzia ca suplimentarea cu calciu poate fi benefica dezvoltarii musculare pentru culturisti. Singura problema era ca nu incercase nimeni.

Astazi avem un studiu realizat de Robert Kiesges de la Universitatea Memphis. El a urmarit o echipa masculina de baschet de divizia A, timp de un sezon si a inregistrat o scadere substantiala a masei osoase pe masura ce sezonul avansa, si nici un castig de masa musculara. Anul urmator, a administrat sportivilor suplimente pe baza de calciu, de la 1000 mg/zi la 1800 mg/zi in functie de pierderile osoas ale fiecaruia, din anul precedent. In plus, atletii au primit bauturi bogate in calciu pe tot timpul antrenamentelor. In medie, ei consumau bauturi care le asigurau inca 600 mg de calciu pe zi. Deci, in plus fata de cantitatea de calciu pe care o luau din hrana zilnica, ei au primit cate 1600 - 2400 mg calciu prin suplimente.

REZULTATUL: nu numai ca au castigat tesut osos, dar au castigat sI masa musculara, cu o medie de 2kg per atlet.

CONCLUZIA FINALA: DA, calciul este in mod sigur un mineral anabolizant !!


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 66161 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

GRASIMILE GRASIMILE
Grasimile animale constituie o clasa de substante organice cu structura ...
FITOESTROGENII FITOESTROGENII
Fitoestrogenii reprezinta un grup heterogen de compusi non-steroizi care se ...


PESTII SI ICRELE LOR PESTII SI ICRELE LOR
Pestii si icrele lor, aduc beneficii organismului. In comparatie cu carnea ...
SAMPANIA SAMPANIA
Sampania este un vin spumant care se consuma la aniversari, ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 8 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii