Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Suplimentele nutritive - intre publicitate si adevar stiintific
CELE MAI SANATOASE 10 BUCATARII ETNICE
PASTE CU TON SI PUI AFUMAT
ROZACEEA
Promotie Superfit decembrie


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Riboza
SPORTURI NOI LA OLIMPIADA LONDRA 2012
Stretching - coapse - exercitii set 2
Cafeina
FENOMENUL DIETEI ZONE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » ANEMIILE FERIPRIVE

ANEMIILE FERIPRIVE


ANEMIILE_FERIPRIVE_19264.jpgAnemiile reprezinta o deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei. Ca aceasta definitie sa nu mai fie asa abstracta trebuie sa stabilim ce este hemoglobina, care este rolul ei in organism, ce simptome apar cand un proces interfera cu structura sau cantitatea ei si cum se pot trata deficientele produse.


Hemoglobina are rolul de a prelua oxigenul de la plamani si de a-l transporta la toate tesuturile organismului, astfel ca o deficienta a hemoglobinei are drept principal efect o scadere a oxigenarii tesuturilor si, prin urmare, o functionare deficitara a acestora. Hemoglobina se afla in structura eritrocitelor (globulele rosii), modificarea acesteia producand modificari de structura, de culoare si de forma la nivelul eritrocitelor. In functie de modificarile de marime (microcitara, macrocitara, normocitara) si de culoare (hipocroma, normocroma) ale eritrocitelor, se clasifica si anemiile. Anemia feripriva este o varianta a celor hipocrome microcitare, fiind produsa de deficienta de fier in organism si determinand aparitia de globule rosii mai mici si mai putin colorate. Urmarea acestui defect al eritrocitelor este ca la celule se transporta o cantitate mai mica de oxigen, determinand deficiente de functionare ale tesuturilor si aparitia de simptome.


Printre cauzele anemiei feriprive putem cita urmatoarele categorii : dieta deficitara, absorbtia ineficienta, consumarea rezervelor. Cea mai frecventa cauza a acestui tip de anemie este reprezentata de dieta deficitara. De aceasta problema ne lovim de la cele mai mici varste, fiind una din principalele patologii ale sugarului. Anemia feripriva se intalneste si la sugarul alimentat la san, dar mai ales la cel hranit cu lapte de vaca. In ceea ce priveste formulele de lapte, o parte sunt imbogatite cu fier, putandu-se evita astfel aceasta patologie. Tot dieta deficitara este responsabila in mare parte de aparitia acestei patologii si la adult.


Aceasta boala este intalnita mai frecvent in perioadele de crestere rapida (copilarie, adolescenta), in timpul sarcinii, in situatiile ce duc la pierderi de sange (menstruatie abundenta, donatori de sange, hemoragie gastro-intestinala, postchirurgical). Mai poate fi datorata si tulburarilor de absorbtie, prin procese ce interfera cu absorbtia fierului de la nivelul tubului digestiv (boli inflamatorii intestinale, infectie cu tenie, excizarea chirurgicala a partii tubului digestiv responsabila cu absorbtia fierului).

Ca sa stim sa recunoastem o anemie, trebuie sa cunoastem in primul rand simptomele, care sa ridice o suspiciune si sa ne determine sa ne prezentam la medic pentru investigatii care sa obiectiveze partea clinica. Aspectul definitoriu pentru anemie este paloarea tegumentelor si sclerelor, lipsa « rosului din obraji » - semn popular de sanatate. Dar nu numai paloarea ne face sa ne gandim la anemie, ci si urmatoarele simptome : oboseala, irascibilitatea, reducerea capacitatii de efort, lipsa capacitatii de concentrare. In stadii mai avansate apar si alte semne : buze crapate, limba depapilata si dureroasa, unghii friabile, tahicardie.

Toate aceste semne si simptome trebuie sa ne ridice un semn de intrbare si sa ne determine sa ne prezentam la medic. Nu voi insista asupra investigatiilor necesare, acestea efectuandu-se in functie de tipul de anemie si cauzele suspectate. Este suficient sa mentionam ca pentru a stabili diagnosticul de anemie este nevoie doar de o hemoleucograma, pentru stabilirea cauzei fiind necesare investigatii ulterioare.

Tratamentul este in principiu destul de simplu. Se incepe cu corectarea dietei, iar daca aceasta masura nu da rezultate, se administreaza preparate pe baza de fier.


Sa incepem cu sugarii. De cele mai multe ori aparitia anemiei feriprive la aceasta categorie de varsta se datoreaza greselilor alimentare. Daca anemia apare la un sugar hranit la san, nu trebuie intrerupta alimentatia naturala, fiind bine cunoscut faptul ca nimic nu este mai bun pentru copil in primele luni de viata decat laptele de mama. La acesti copii, daca gradul anemiei o impune, se trece la administrarea de fier. O cu totul alta poveste este la copiii hraniti cu lapte de vaca. Aceasta este o mare greseala - hranirea copilului in primele luni de viata cu acest tip de lapte nu asigura principiile alimentare necesare si poate determina diverse patologii, neavand nici pe departe aceeasi compozitie ca laptele de mama. La acesti copii se renunta la laptele de vaca si se adopta o formula de lapte imbogatita cu fier.


Daca sugarul este mai mare si a fost diversificat, trebuie sa ne asiguram ca e diversificat corect si ca hrana sa contine suficiente surse de fier (carnita, ficatei, cereale). De cele mai multe ori anemia poate fi reversibila doar prin asigurarea unei diete adecvate.


Tot dieta trebuie modificata de prima intentie si la adulti. In primul rand trebuie demolat mitul conform caruia vegetarienii au o dieta corecta din acest punct de vedere si nu pot face anemie feripriva. Desi Popeye ne-a invatat ca spanacul este cheia puterii, trebuie sa-l contrazicem si sa afirmam ca cea mai mare cantitate de fier o luam de fapt din produsele animale (organe - ficat, rinichi, carne). Explicatia ar fi urmatoarea : fierul heminic (cel din carne) se absoarbe mult mai usor decat cel din vegetale si este mult mai mult cantitativ, de asemenea vegetalele contin cantitati mari de fitati si fosfati care inhiba absorbtia fierului. Si ca sa ne suparam de tot pe Popeye, dintre vegetale spanacul si urzicile nu sunt nici pe departe pe primele locuri in ceea ce priveste cantitatea de fier, fiind intrecute de soia, semintele de floarea-soarelui, fasole si mazare. Ca sa facilitam absorbtia fierului trebuie sa aducem in organism un aport considerabil de acid ascorbic, ce se gaseste in principiu in citrice.


Daca dieta nu este suficienta pentru a corecta anemia, atunci trebuie inceput tartamentul cu fier. Acesta se administreaza sub forma de sirop sau picaturi la copiii mici si sub forma de comprimate la adulti. Tratamentul cu fier nu se incepe fara avizul si indicatiile medicului.


Si ca sa inchei cu un sfat, se spune ca e mult mai usor sa previi, prin urmare va sfatuiesc sa va corectati diata din punctul de vedere al cantitatii si calitatii fierului administrat ca sa nu fiti nevoiti sa luati ulterior masuri mai severe.



Dr. Oana Iaru

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 56824 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(21 Noiembrie 2010 18:45) Serban Damian a spus

Despre ce valoare vorbim? Cum arata restul hemoleucogramei?

Sunt situatii in care hemoglobina poate fi redusa, fara a exista o relatie cu alimentatia. Trebuie investigat.

(21 Noiembrie 2010 16:14) Liviu a spus

Cum / cu ce (altele decat spanac, ficat, salata, etc.) s-ar putea corecta/creste valoarea Hemoglobinei, in conditiile in care Fierul se incadreaza in limite normale?? Multumesc


Articole din aceeasi categorie

SECRETELE POPOARELOR CARE NU FAC CANCER SECRETELE POPOARELOR CARE NU FAC CANCER
Te-ai gandit vreodata ca exista popoare care nu sunt predispuse ...
CUM PREVENIM RAHITISMUL CUM PREVENIM RAHITISMUL
Deoarece rahitismul este o sperietoare pentru multe mamici, o sa ...


BOALA FIBROCHISTICA MAMARA BOALA FIBROCHISTICA MAMARA
Orice disconfort la nivelul sanilor ne alarmeaza sau cel putin ...
AMBITIA ELIMINA CELULITA AMBITIA ELIMINA CELULITA
Voi incepe prin a enumera cateva semne fundamentale ale celulitei, ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 5 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii