Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Riscuri asociate cu excesul ponderal
Vanadiul
CALCULATOR - NECESAR ZILNIC DE APA
ADIO, RACEALA!
PIEPT PUTERNIC, SPATE SOLID


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SHBAM SI UGI, ANTRENAMENTE PENTRU 2013
VIATA CA UN BUFET SUEDEZ
Riscuri asociate cu excesul ponderal
PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE
Fluturari la scripeti
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » Efectele aminoacizilor asupra eliberarii de hormon de crestere in timpul antrenamentelor

Efectele aminoacizilor asupra eliberarii de hormon de crestere in timpul antrenamentelor


Hormonul de crestere este produs de glanda pituitara aflata in cutia craniana, sub encefal si are rolul de a accelera sinteza proteinelor si formarea tesuturilor conective. Hormonul mobilizeaza depozitele de grasime si inhiba metabolismul carbohidratilor. Hormonul de crestere (GH = growth hormone) initiaza absorbtia aminoacizilor din intestinul subtire in sange si din sange in tesutul muscular pentru a fi utilizati in sinteza proteinelor. Acest scenariu este prin excelenta anabolic si conduce la dezvoltarea musculaturii.

Cativa factori modeleaza activitatea GH in timpul exercitiilor ; aici este inclusa varsta alaturi de nivelul intensitatii antrenamentului, sexul si perioada de odihna dintre seturi. Totusi GH-ul este asociat cu o crestere a sintezei de proteine in muschi care poate amplifica castigul de masa musculara dupa antrenament, si astfel ideea stimularii secretiei de GH este viabila.O metoda frecvent utilizata pentru a produce aceasta crestere a secretiei hormonale este administrarea unei anumite cantitati de aminoacizi. Unii aminoacizi sunt cunoscuti ca stimulatori ai secretiei de GH, arginina si ornitina (sintetizata in organism din arginina) sunt acei dintre ei care au cel mai potent efect in aceasta privinta. Aceasta idee se bazeaza in mare parte pe un studiu italian din 1981, in care a fost demonstrat ca doze de 1200 miligrame de arginina si lizina au provocat o crestere semnificativa a eliberarii de GH la un lot de studiu alcatuit din barbati tineri.

Dupa cativa ani, totusi alte studii care au incercat sa refaca studiul initial pentru a obtine aceleasi date, au esuat in tentativa lor. Cel mai recent studiu care a cercetat legatura aminoacid-GH a aparut in International Journal of Sport Nutrition in 1997. Noul studiu a implicat 16 barbati care ridicau greutati, ca activitate recreationala; cu alte cuvinte se antrenau doua - trei zile pe saptamana folosind unul sau doua exercitii pentru fiecare grupa musculara. Pe scurt, nu erau culturisti "duri". Subiectii au fost impartiti in patru loturi, care au testat efectul ingestiei de aminoacizi asupra antrenamentelor cu greutati. Astfel primului lot i-a fost administrat un placebo (vitamina C) inainte de antrenament; al doilea lot a luat 1500 miligrame de arginina si aceeasi doza de lizina inaintea antrenamentului; al treilea lot a primit aminoacizi fara sa se antreneze insa, iar al patrulea lot a primit un placebo , fara antrenament.

La cele doua grupuri care s-au antrenat, s-a observat o crestere a nivelului de GH in timpul antrenamentelor. Cercetatorii au remarcat de asemenea ca nivelul de GH la cei care au primit aminoacizi s-a mentinut crescut timp de 60 de minute, lucru care nu s-a intalnit la grupul placebo. Acest fapt i-a condus la concluzia ca acesti aminoacizi administrati inaintea antrenamentului nu ofera o crestere a secretie de GH mai mare decat in timpul unui antrenament simplu (adica fara administrare anterioara de aminoacizi), insa combinatia de aminoacizi utilizata poate stimula secretia in conditii de odihna.S-a incercat gasirea unei explicatii de ce aminoacizii nu stimuleaza secretia de GH in timpul antrenamentelor : se stie ca in timpul efortului fizic fluxul de sange este redirectionat preponderent catre musculatura si mai putin catre aparatul gastrointestinal (acolo unde are loc de fapt absorbtia aminoacizilor). O posibila cale de a contracara acest efect ar fi suplimentarea dozei de aminoacizi administrate. Aceasta tehnica este insotita de riscuri, pentru ca o concentratie prea mare de aminoacizi in intestin atrage apa in lumenul intestinal, conducand la greata si discomfort intestinal.

Alta posibila explicatie ar putea fi existenta unui sunt la nivelul vaselor de sange intestinale, care transporta aminoacizii direct la ficat si la muschi, ramanand o cantitate insuficient de mica in fluxul sanguin, care ajungand la creier nu mai are capacitatea de a stimula secretia de GH.O alta posibilitate ar fi existenta unor substante care inhiba eliberarea de GH in timpul exercitiilor. De exemplu, in timpul exercitiilor acizii grasi liberi, care inhiba eliberarea GH din glanda pituitara, sunt deversati in sange. Acelasi lucru se intampla si cand nivelul glucozei este crescut, de exemplu atunci cand este consumata o masa bogata in aminoacizi la scurt timp inaintea antrenamentului, mai ales daca alimentele ingerate contin carbohidrati cu un indice hiperglicemiant ridicat.

Chiar si proteinele pot interfera cu inducerea eliberarii de GH provocata de arginina in timpul antrenamentelor. De exemplu, consumul de aminoacizi cu catena ramificata inainte de antrenament pare sa scada secretia de GH. Oamenii de stiinta explica acest lucru prin faptul ca aminoacizii cu catena ramificata scad concentratia de serotonina, un neurotransmitator cerebral, care stimuleaza eliberarea de hormon de crestere. Pe de alta parte, arginina ar creste eliberarea de GH deoarece ea are capacitatea de a inhiba principalul inhibitor al GH-ului, si anume stomatostatina. Se stie ca inhibitia inhibitorului inseamna de fapt stimulare...

Consumand tot timpul o dieta bogata in proteine, asa cum fac cei mai multi dintre culturisti, nivelul GH-ului va fi mult crescut peste valoarea bazala. Un nivel atat de crescut inhiba orice efect pe care l-ar putea avea administrarea inainte de antrenament de aminoacizi stimulatori.Poate cel mai interesant aspect al acestui studiu a fost faptul ca nivelul de GH a crescut la administrarea combinatiei de aminoacizi abia la o ora dupa antrenament. Acest fapt se inscrie in datele gasite de alte cateva studii care arata ca administrarea de aminoacizi provoaca dupa antrenament un efect anabolic sustinut.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 83477 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(7 Martie 2017 14:25) Dragomir a spus

GH Balance a folosit careva pentru a-si imbunatati productia hormonului de crestere/

(16 Februarie 2010 18:56) Violeta a spus

Foarte bun articolul. Citindu-l, am gasit raspunsuri la cateva intrebari pe care le aveam de mult legate de acest subiect . Felicitari autorului!

(30 August 2009 16:25) Bogdan a spus

Exista vreo limita de varsta pentru consumarea aminoacizilor?


Articole din aceeasi categorie

CIOCOLATA INTRE MIT SI ADEVAR CIOCOLATA INTRE MIT SI ADEVAR
Dulce, aromata si cremoasa, ciocolata este in topul preferintelor pentru ...
ALIMENTE CARE ANULEAZA EFECTELE UNUI ANTRENAMENT EFICIENT ALIMENTE CARE ANULEAZA EFECTELE UNUI ANTRENAMENT EFICIENT
Mergi des la sala pentru a-ti modela o silueta armonioasa, ...


BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAPA BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAPA
Ceapa, prazul si usturoiul sunt unele din legumele neaose cu ...
ALIMENTE CARE DAU DEPENDENTA SI CENTIMETRI IN PLUS ALIMENTE CARE DAU DEPENDENTA SI CENTIMETRI IN PLUS
Tentatiile culinare sunt dificil de ocolit atunci cand vrei sa ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 2 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii