Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole YO-YO SI SISTEMUL IMUN
Creatina
INTOLERANTA LA LACTOZA
CREZI IN PLACEBO?
CATABOLISMUL SI ANTRENAMENTELE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta

Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Ecuatia slabirii. Ghid de nutritie si antrenament pentru o viata de calitate Fierbinte
Noua carte a  doctorului ╚śerban Damian poate deveni un aliat perfect, un ”prieten” apropiat,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam Impins cu haltera de la piept pe plan declinat
SEMINTELE DE MUSTAR
CONCEPTUL DE ANTIAGING SAU TINERETE VESNICA
SCADEREA IN GREUTATE, UN PROCES DE TRANSFORMARE COMPORTAMENTALA
ACNEEA, O POVESTE FARA SFARSIT?
Sunteti aici :: Nutritie » ALTERNATIVE DULCI LA ZAHARUL ALB

ALTERNATIVE DULCI LA ZAHARUL ALB


ALTERNATIVE_DULCI_LA_63590.jpgáAproape zilnic suntem asaltati cu stiri si descoperiri mai mult sau mai putin stiintifice, care mai de care mai naucitoare si mai "creatoare de panica", gen oua provenind de la gaini stresate, branza topita care ar impiedica fixarea calciului in oase, gogosi sau cartofi prajiti care ar fi cancerigeni. Multa lume devine tot mai sceptica atunci cand face cumparaturi si se uita de doua ori pe o eticheta inainte de a pune un produs intr-un cos. Daca ar fi sa ne luam dupa toate descoperirile recente, putine ar mai fi alimentele neatinse de ceva aditivi daunatori sanatatii si limitate ar fi sansele de a manca sanatos cat de cat.

M-am gandit ca ar fi util sa stii cate ceva despre zahar. Am aruncat o privire peste cateva retete de prajituri si am ramas cam indignata: cantitatile de zahar folosite in blaturi si creme mi se par enorme. E drept ca nu mananc o prajitura intreaga odata, dar toate sortimentele adunate in decurs de 3-4 zile...o adevarata cura de zahar pentru organism. Poate ca primul gand care iti trece acum prin minte e "un kilogram-doua in plus". Daca ar fi numai asta problema, n-ar fi asa o tragedie. Dar daca ti-as spune ca zaharul alb pe care majoritatea gospodinelor il folosesc la prajituri, sau cel pe care il adaugi zilnic in cafea sau ceai sau il consumi in tot felul de alimente din comert poate fi daunator sanatatii? Vestea buna este ca exista inlocuitori mult mai sanatosi.

Zaharul alb - sursa de energie... si boli

Este unul din alimentele de baza ale omului, valoarea lui alimentara fiind data de cantitatea mare de energie pe care o produce in organism, dar si de rapiditatea si gradul in care se asimileaza. In timp ce 1 kg de paine neagra asigura organismului 2200 de calorii, un kilogram de zahar asigura circa 4000 calorii. In organism, zaharul se asimileaza in numai 15 minute de la consumare , in timp ce la alte alimente asimilarea se produce dupa 60 - 90 de minute. S-a dovedit ca un consum excesiv de zahar conduce la diabet, obezitate, afectiuni dentare si lista nu se opreste aici. Cele 20-30 de elemente din trestia sau sfecla de zahar din care se produce zaharul sunt distruse prin rafinare. Astfel, corpul este nevoit sa-si procure aceste elemente din rezervele proprii dar, de fapt, le pierde pentru ca le consuma. Pe termen scurt, iti dispare oboseala dupa ce ai consumat zahar. Din pacate, reculul nu se lasa foarte mult asteptat: dupa metabolizarea zaharului, consumul din rezervele organismului genereaza o si mai mare oboseala si somnolenta. O alta stare care poate sa intervina dupa consumul de zahar este cea de ameteala. Explicatia este data de faptul ca celulele pancreatice sunt stimulate intens si secreta prea multa insulina, conducand la o reducere a zaharului din sange sub nivelul mediu admis, de unde si instalarea starii de oboseala accentuata.

Iata doar cateva motive care ar putea sa te faca sa cauti alternative la acest tip de zahar. Dintre acestea...

Zaharul brun din trestie ecologica

In raioanele cu produse "bio" din supermarketuri gasesti acest tip de zahar de culoare si aroma placute, un zahar nerafinat obcinut prin procedee simple bazate pe principiul pastrarii melasei naturale a trestiei de zahar, si nu pe rafinarea ei. Cristalele de zahar se formeazã prin evaporarea sucului din trestie, extras pe cale naturala prin centrifugare. In plus, zaharul brun contine vitamine si minerale naturale (K, Ca, Mg, P, Na, Fe, S) care lipsesc din zaharul alb. Potrivit recomandarilor de pe ambalaj, zaharul nerafinat din trestie este recomandat in diete fara grasimi, fara sare, vegetariene, fara gluten, in diete regenerante si vitalizante, in tratamentele cu plante sau tincturi s.a. Totusi ni se atrage atentia ca si acest tip de zahar se metabolizeaza in organism in acelasi mod ca si zaharul alb rafinat, din acest motiv el nu este recomandat diabeticilor. Mai mult, medicii spun ca si zaharul brun ingrasa la fel ca si cel alb, deoarece contine 99,7 % zaharoza pura, deci recomandarile producatorilor se cam bat cap in cap cu spusele medicilor.

Zaharul negru - specific bucatariei asiatice

Se spune ca este mai sanatos si mai gustos decat zaharul alb procesat; zaharul brun are cateva din beneficiile zaharului negru, dar nu este la fel de bun la gust. Zaharul negru seamana mult la aspect cu cel brun, dar cel negru este mai inchis la culoare - aproape negru. Este foarte popular in Taiwan. In comparatie cu zaharul procesat, care are un gust foarte banal, "plat", zaharul negru este "rotund", avand mult mai multa aroma.

Spre deosebire de zaharul procesat, zaharul negru contine melasa, un sirop de culoarea caramelului provenit din sfecla sau trestia de zahar - folosit in trecut ca hrana pentru animale deoarece era considerat nefolositor. In prezent, dupa niste studii mai aprofundate asupra melasei s-a descoperit ca aceasta contine multe vitamine si minerale in stare pura, vitamine si minerale care lipsesc cu desavarsire din zaharul alb pe care il folosim zilnic. Mai mult, si poate mai surprinzator este ca o lingura de melasa pe zi poate suplimenta cu pana la 17% nivelul de fier necesar unei femei. Zaharul negru mai contine si potasiu, fier, calciu si alte minerale. Aceasta este si explicatia pentru care multe femei din Occident mananca dulciuri, de regula ciocolata in timpul menstruatiei, iar femeile din Japonia, unde se gaseste acest zahar cu predilectie, mananca zahar negru. Pentru femeile din Taiwan, consumul de zahar negru (in locul bomboanelor) in timpul menstruatiei este un obicei foarte comun, probabil deoarece Taiwan este o fosta colonie a Japoniei. Intr-adevar, minerelale cum ar fi fierul si calciul ajuta la reglarea tensiunii si a disconfortului din timpul acelei perioade a lunii; in plus, zaharul negru produce multa energie necesara acelei perioade mai dificile. In China, ceaiul de ghimbir si zahar negru este o bauatura foarte populara, care, pe langa efectul de incalzire a corpului asemanator unei cani de ciocolata fierbinte din timpul iernii, ajuta la tratarea racelilor.

Diferite studii realizate asupra zaharului negru au aratat ca acesta scade nivelul de colesterol si de grasime in sange si creste rezistenta la stres, iar datorita continutului bogat in potasiu, scade tensiunea arteriala.

Zaharul negru este un ingredient relativ alcalin. In loc sa folosesti zahar procesat, care tocmai din cauza acestei procesari este secat de toate vitaminele si mineralele, producand in schimb diabet zaharat, o circulatie mai proasta a sangelui sau eliminarea calciului, ar fi foarte bine daca ai putea sa faci rost de zahar negru, un zahar cu mult mai multe beneficii nutritive aupra sanatatii.
Problema intervine la gasirea acestui tip de zahar in comert: evident ca se vinde pe pietele asiatice, englezii il importa si ei si poate fi comandat de pe diverse site-uri. Ca sa iti faci o idee in cazul in care dai peste acest zahar intr-un magazin chinezesc si nu esti sigur ca este cel veridic, poti sa te uiti la continutul de fier, calciu si minerale - daca apar pe eticheta, se poate sa fi dat peste zahar negru adevarat.

Reteta de slabit

Asiaticii folosesc o fiertura din ghimbir si zahar negru de doua ori pe zi si spun ca ar fi benefica pentru scaderea in greutate. Iata reteta: 1 cana de ghimbir taiat, 5 cani cu apa, 5 lingurite de zahar negru. Ghimbirul se zdrobeste si se fierbe; cand apa incepe sa fiarba, se lasa la foc mic jumatate de ora. Apoi se adauga zaharul negru si "ceaiul" este gata de servit. Este recomandat sa se bea dupa masa, deoarece ajuta foarte mult digestia. Baut cu 5 zile inaintea menstruatiei si in timpul acesteia, se spune ca ar scadea disconfortul. Totusi, desi negru, nu zaharul te ajuta sa slabesti, ci ghimbirul.

Alte tipuri de zahar si indulcitori din trestie de zahar sau din suc evaporat din trestie de zahar sunt urmatoarele: zahar turbinado - fabricat printr-un process de evaporare: pentru recunoastere, are cristale mari de culoarea bronzului - Sucanat, Rapadura, Demerara. Toate sunt produse asadar din trestie de zahar proaspat taiata si presata pentru a extrage sucul care se fierbe apoi, apoi prin evaporarea lui se obtin sucurile din trestie evaporata. Diferenta cea mai mare dintre aceste tipuri de sucuri este data de cantitatea de melasa pe care o contin. Cu cat au mai multa melasa, cu atat mai putin a fost procesat sucul de trestie - cu cat este mai incgis la culoare sucul, cu atat are mai multa melasa si invers. Mai mult, din aceste sucuri se poate obtine zahar pudra nerafinat, de culoarea mierii de albine, cu o aroma mai bogata decat zaharul alb si cu vitamine si minerale retinute din melasa.

Alte alternative dulci la zahar ar fi: miere naturala de albine, siropuri de artar, agave, orez brun sau malt de orz, melasa, zahar de curmale, sorg, fructe, betigase de scortisoara, fructoza. Referitor la aceasta din urma, un studiu al Universitatii Princeton a demonstrat ca acei cobai care au avut acces la fructoza din sirop de porumb s-au ingrasat cu mult mai mult decat cei care au avut acces la zahar de masa, chiar daca au consumat acelasi numar de calorii. In plus, cobaii hraniti cu fructoza din sirop de porumb au avut o crestere anormala a grasimii corporale, in abdomen in special, si o crestere in circulatia grasimilor din sange numite trigliceride.

Ca si o concluzie, evita cat mai mult zaharul alb rafinat si incearca sa-l inlocuiesti cu fructe cand simti nevoia sa mananci ciocolata, miere de albine sau chiar scortisoara cand vrei sa iti indulcesti cafeaua sau ceaiul si zahar brun nerafinat sau diferite siropuri cand vrei sa faci o prajitura sau dulceata. E foarte probabil sa nu detectezi nicio diferenta la gust, in schimb vei putea spune ca ai ales o alternativa ceva mai sanatoasa la zaharul clasic alb, rafinat.



Alexandra Igna

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 6213 ori.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13


Noutati
28 Noiembrie 2017
Ecuatia slabirii. Ghid de nutritie si antrenament pentru o viata de calitate
Noua carte a  doctorului ╚śerban Damian poate deveni un aliat perfect, un ”prieten” apropiat,

20 Octombrie 2016
Obi╚Önuie╚Öte-╚Ťi copiii s─â consume fructe ╚Öi legume
Mul╚Ťi p─ârin╚Ťi sunt obi╚Önui╚Ťi cu scena deja clasic─â de la mas─â: copilul las─â legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimenta╚Ťia este una dintre componentele de maxim─â importan╚Ť─â ale preg─âtirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o molecul─â gras─â (numit─â „lipid”) care este format─â în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri