Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam FA SCHIMBARILE DE CARE AI NEVOIE!
DA JOS BURTA! editia 2006
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
ALERGIILE DE PRIMAVARA
COMBINATII DE ALIMENTE CARE TE AJUTA SA SLABESTI RAPID


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SARCINA SI SUPLIMENTELE MULTIVITAMINICE
Suplimentarea cu concentrate proteice din zer si soia mareste raspunsul la antrenamentul cu greutati
VIDEO - Influenta alimentatiei asupra produsului de conceptie
Flotari
SLABIREA PE SCURT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ALIMENTATIA CORECTA IN SEZONUL RECE

ALIMENTATIA CORECTA IN SEZONUL RECE


ALIMENTATIA_CORECTA__9567.jpgIn zilele friguroase, alimentatia echilibrata ne ajuta sa ne pastram imunitatea crescuta pentru a functiona normal si pentru a fi plini de vitalitate. Alimentele sunt cele care furnizeaza organismului energia de care avem nevoie pentru a ne mentine in forma pe toata perioada sezonului rece. De aceea, este important sa stii care sunt acele alimente pe care trebuie sa le incluzi in dieta zilnica si de care sa te feresti.

Surse bune de energie: cereale integrale, leguminoase si fructe

Iarna, nevoia de energie este crescuta, motiv pentru care se recomanda consumul de glucide, provenite din cereale integrale, orez brun, paste fainoase integrale, leguminoase (mazare, fasole boabe, linte, soia, naut), fructe si legume care asigura in dieta fibre, vitamine si minerale, dar si fitonutrienti, substante necesare pentru buna functionare a organismului.
De asemenea, cerealele, legumele si fructele reprezinta o sursa importanta de fibre care ajuta in procesul de digestie si incetinesc absorbtia zaharului, grasimilor si anumitor substante toxice din alimente. Cantitatea recomandata este de aproximativ 30-40g/zi si se adauga treptat in dieta.
Pe de alta parte, specialistii sustin ca este de preferat sa se evite consumul de produse rafinate, pentru ca acestea ofera energie doar pe termen scurt. In plus, in cazul in care sunt consumate pe termen lung, pot determina surplus ponderal sau chiar perturbari metabolice.

Lipidele au rol metabolic activ

Pe langa faptul ca sunt cea mai concentrata sursa de energie, lipidele au si rol metabolic activ, fiind implicate in absorbtia anumitor vitamine sau fitonutrienti. 1 gram de lipide furnizeaza prin ardere aproximativ 9 kilocalorii, iar aportul optim zilnic trebuie sa ajunga pana la 30% din calorii.
O dieta variata include in cursul unei zile grasimi monosaturate (1/3 din ratia lipidica, prezente in ulei de masline, nuci si seminte), grasimi polinesaturate (1/3 din ratia lipidica, prezente in acizi grasi de tip omega-6 si omega 3, cum ar fi diverse uleiuri si pestele de tip oceanic) si grasimi saturate (1/3 din ratia lipidic, astfel incat aportul de colesterol sa nu depaseasca 300 mg/zi, prezente in produsele animale, lactate si derivate din lapte, galbenus de ou, produse din carne).

Atentie insa, nu sunt recomandate prajelile, excesul de uleiuri inalt procesate sau grasimile de tip trans prezente in margarinele industriale si in produsele de cofetarie si patiserie cu rol pronuntat aterogen.

Fructele oleaginoase, o sursa buna de proteine

Proteinele au rol structural si sunt vitale constituirii celulare, hormonilor, enzimelor si anticorpilor. Din punct de vedere energetic, 1 gram de proteine reprezinta 4 kilocalorii, iar aportul zilnic este de 0,8-1 gram pentru fiecare kilogram din greutatea corporala. Oamenii de specialitate ne atentioneaza ca fara o cantitate adecvata de proteine la fiecare masa, nu putem functiona normal, devenim apatici, obositi si deprimati. Pe de alta parte, excesul de proteine din alimentatie poate deveni toxic, in special la nivel hepatic si renal.

Proteinele animale sunt cele care au un continut optim de aminoacizi esentiali. Acestea se regasesc in carnea slaba (pui, curcan, peste sau fructe de mare), oua (in principal albusul) si in lactatele partial degresate.
In cazul persoanelor care nu pot consuma produse lactate, se recomanda bauturile de soia imbogatite cu calciu si vitamina D, iar pentru vegetarieni, surse bune de proteine sunt: leguminoasele, fructele oleaginoase, semintele si anumite cereale.

Cu toate acestea, este indicat sa se tina cont de faptul ca anumite alimente nu sunt tolerate de toate persoanele. In general, intoleranta alimentara se manifesta prin simptome digestive, oboseala, comportament agresiv, anxietate sau migrene. Conform statisticilor York Test Romania, una din doua persoane cu intoleranta alimentara se plang de balonare si discomfort abdominal. Majoritatea intolerantelor alimentare se dezvolta ca o reactie adversa la proteina continuta in anumite alimente pe care le consumam frecvent. De asemenea, sensibilitatea la alimente poate decurge si din deficiente enzimatice cum ar fi intoleranta la lactoza sau din reactii la aditivi alimentari, pesticide sau alimente modificate genetic.


Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 41332 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

MIEREA, ALIMENTUL PERFECT MIEREA, ALIMENTUL PERFECT
Mierea este cel mai vechi indulcitor natural si cel mai ...
IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
Va place ciocolata? Si mie. Si de fapt, cui nu-i place...? ...


ALIMENTE ANTIAGING ALIMENTE ANTIAGING
Exista cateva fructe si legume in a caror compozitie exista ...
DIETA SI MEMORIA DIETA SI MEMORIA
Multi dintre oamenii care au reusit sa atinga varste venerabile ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 10 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii