Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CAFEINA
Efedrina
DA JOS BURTA! editia 2007
CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Cardio Health (Forever Living Products)


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole MANCAREA SI PERSONALITATEA
CAFEAUA, UN PARADOX
SEMINAR DE NUTRITIE LA MEGAIMAGE
CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
CSID - Excesul de zahar este periculos
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » ALERGIILE PROVOCATE DE STRES

ALERGIILE PROVOCATE DE STRES


ALERGIILE_PROVOCATE__59589.jpgAud din ce in ce mai mult lume in jurul meu care se plange ca sufera de alergii. Cu manifestari diferite, nou-noute sau proaspat activate dintr-un motiv sau altul, fara cauze evidente sau provocate de mai multe alimente sau substante in acelasi timp, multe din aceste alergii sunt cauzate de stres.

MANIFESTARI ALE STRESULUI

Se pare ca exista alergii care se manifesta sub forma unor urticarii enervante care vin si pleaca atunci cand ti-e lumea mai draga, fiind un raspuns al sistemului imunitar la stresul la care este supus. Cu alte cuvinte, stresul slabeste sistemul imunitar, iar un sistem imunitar slabit este dat peste cap. Declanseaza tot felul de manifestari, de la banale raceli dese la probleme de genul eliminarii unor cantitati mari de cortizol in prezenta unor factori care pana acum nu reprezentau niciun fel de pericol.

La unele persoane, aceste alergii se manifesta prin mancarimi insuportabile ale pielii, in special in regiunile unde pielea este cel mai uscata, iar tumefierile, bubitele mici si rosii, cu sau fara lichid, petele rosiatice sau problemele de respiratie sunt alte exemple de astfel de manifestari alergice.

Hens Selye a fost primul care a descris relatia stres-alergie. O provocare ce provine din mediu, cum ar fi ingerarea unui tip de mancare cu care nu suntem compatibili sau stresul emotional sunt capabile sa cauzeaze o reactie de alarmare. Glandele adrenaline elibereaza astfel hormoni inflamatori si sistemul nervos simpatic este suprastimulat. Acest lucru poate rezulta intr-o reactie alergica acuta sau intr-o boala inflamatorie generala, hiperexcitabilitate, hipertensiune, palpitatii, agresivitate, anxietate si stari de nervozitate sau o digestie ingreunata.

Daca un individ continua sa manance aceleasi alimente problematice aproape in fiecare zi sau daca el continua sa se supuna aceluiasi stres, atunci efectele stresului devin permanente si corpul se adapteaza eliberand hormoni anti-inflamatori. Are loc faza de rezistenta, o stare de adaptare insotita de o alergie mascata sau ascunsa. De regula, reactia de alarma are loc in timpul copilariei indivizilor, devreme, atunci cand acesta mananca pentru prima oara lapte de vaca sau grau, lapte de soia sau porumb. Apoi, aceasta stare se instaleaza pe durata catorva decenii presarate de alergii ascunse cu simptomatologie minima.

Cu toate acestea, in cele din urma, capacitatea glandelor adrenaline de a produce suficienti hormoni anti-inflamatori scade considerabil, iar individual intra in starea de extenuare. Acum vorbim de o adaptare proasta la alergeni si la stresul emotional cu inflamatii cronice si generalizate. Acestea se pot manifesta ca si artrita, cancer, boli de inima si alte boli tipice ale societatii noastre. In cele din urma, si aceasta boala inflamatorie cronica este inlocuita cu una specifica fazei de imbatranire. Vorbim aici de senilitate, debilitate si stadiile finale nesensibile ale bolilor degenerative.

STRESUL PSIHOLOGIC DA NASTERE ALERGIILOR

Asadar, stresul constituie un factor esential in declansarea alergiilor, fiind o actiune de natura psihologica ce poate da nastere unor reactii fiziologice in organism. Din cauza situatiilor suprasolicitante in care cu totii ne aflam in cea mai mare parte a timpului, ajungem sa confundam stresul cu un soi de disconfort psihic sau fizic. Un nivel optim de stres ne ajuta sa obtinem performanta, avand chiar un nume special, "eustres". Dar atunci cand vorbim de un exces, stresul se transforma in ceva periculos, fortand organismul sa lucreze la capacitatea sa maxima. Acest tip negativ de stres poarta numele de "distres". Distresul cauzeaza efecte dintre cele mai diverse si neplacute, de la banale dureri de cap sau spate, la raceli din ce in ce mai dese, anxietate, depresie, tulburari de somn, memorie sau apetit.

Fie ca iti gestionezi prost timpul, fie ca nu te intelegi cu cei din jur, cu sefii, ai trecut printr-o separare sau ai pierdut pe cineva apropiat in urma unui deces, stresul isi face cu siguranta simtita prezenta in viata ta. Nesiguranta emotionala este de cele mai multe ori capabila sa declanseze alergii pe fond nervos.

Mai mult, incercand sa arate legatura dintre stres si alergii, cercetatorii au ajuns la o concluzie si mai ingrijoratoare: la persoanele stresate, alergiile tind sa se agraveze cu pana la 75%. Explicatia este relativ simpla: un sistem imunitar slabit afecteaza negativ sistemul imunitar, iar acest lucru da nastere unui nivel sporit al anumitor compusi care sunt responsabili de alergii.

O copilarie zbuciumata sau nu dintre cele mai linistite/fericite, presarata fie cu un divort al parintilor, pierderea cuiva drag sau schimbarea locuintei este foarte probabil sa formeze un adult care va suferi de alergii si/sau astm in perioada maturitatii.

Poate ca nu ai citit ceva nou pana aici, poate ca stiai deja ca problemele din trecut si evenimentele marcante ale vietii tale te influenteaza in prezent. Dar poate ca nu stiai in ce masura, sau nu stiai ca alergiile de care ai inceput sa suferi acum sunt legate in mod direct de un lucru ce s-a intamplat acum cativa ani si cu care te-ai obisnuit, pe care ai invatat sa il lasi in urma, sau de care ai crezut ca ai reusit sa te descotoresesti la un moment dat.

CE E DE FACUT?

Incepe prin a rade cu pofta in fiecare zi. Aboneaza-te la un newsletter cu cele mai noi bancuri si savureaza-ti cafeaua de dimineata amuzandu-te copios. Poate ca gasesti enervante zecile de mailuri sosite de la colegi si prieteni -" te-ai saturat de eternele filmulete cu pisici sau copii razand " dar tine minte ca orice reuseste sa iti smulga un zambet trebuie incercat. Daca ai un coleg sau un prieten amuzant, incearca sa iti petreci cat mai mult timp in preajma lui si sa te molipsesti de buna lui dispozitie. Rasul este capabil sa intareasca sistemul imunitar si sa scada tensiunea arteriala.

Aloca cel putin jumatate de ora lucrurilor care te detensioenaza la maxim - fa un dus sau o baie lunga si relaxanta, asculta muzica de relaxare. Incearca sa gasesti o serie de melodii cantate la harpa, pian, sau cauta muzica zen, reiki, clasica, sau orice fel de muzica te linisteste, aprinde niste lumanari parfumate si bucura-te de momentele de liniste si relaxare totala. Inspira adanc, expira incet, elibereaza-ti mintea de orice fel de ganduri pe cat posibil si bucura-te de moment, traieste clipa, foloseste-ti simturile la maxim, concentreaza-te pe ceea ce auzi, pe ceea ce simti, pe ceea ce vezi.

Bea ceai de sunatoare, menta sau valeriana si imbunatateste-ti somnul. Adopta o atitudine pozitiva - lasa trecutul in trecut si incearca sa nu te mai stresezi pentru ce-ti rezerva viitorul. Nu spune nimeni ca trebuie sa devii un ignorant si sa nu-ti mai pese de nimic, dar ia-o pas cu pas si imbratiseaza tot ceea ce ti se ofera. Gandeste-te din cand in cand la ceea ce ai realizat pana acum, la ceea ce ai in prezent, si nu-ti mai face griji cu privire la lucrurile pe care ai vrea sa le ai. Adu mai multa ordine si disciplina in viata ta si vorbeste cu cei apropiati ori de cate ori te framanta ceva. Nu ezita sa ceri ajutor specializat daca simti ca acest soi de terapie nu mai poate sa te ajute.



Alexandra Igna


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 109569 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Articole din aceeasi categorie

DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM
Conform Scalei de Stress a lui Holmes si Rahe, divortul ...
AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Sunt multi cei care decid sa se trateze singuri, fara ...


FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
ANTRENAREA CREIERULUI ANTRENAREA CREIERULUI
Antrenarea creierului. Poate ca ai mai auzit de acest concept ...


Alte articole despre Psihologie






1 2 3 4 »
Pagina 1 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii