Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ALTE EMISIUNI TV
DIETE LA MODA
CSID - Alimente contra canicula
Fluturari cu gantere pe plan inclinat
EXERCITII PENTRU SOLDURI - SCAPA DE COLACEI!


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SUPA DE CEAPA GRATINATA
TABATA, ANTRENAMENT IN 4 MINUTE
Proteinele
PREGATESTE-TE PENTRU SKI!
RESTRICTIA CALORICA IN TRATAMENTUL OBEZITATII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » ALEARGA PENTRU SANATATEA TA!

ALEARGA PENTRU SANATATEA TA!


Atunci cand vine vorba despre alergare, cei mai multi oameni sunt in stare sa gaseasca un milion de motive ca sa se scuze pentru lipsa lor de interes fata de aceasta activitate fizica atat de simpla si eficienta. De obicei, cel mai dificil pas este primul, pentru ca odata ce ai simtit placerea alergarii si te vei bucura de primele beneficii, iti va veni greu sa renunti.

ALEARGA_PENTRU_SANAT_81158.jpgFoarte important este sa incepi cu dreptul, iar pentru asta va trebui sa respecti cateva reguli simple, dar care iti asigura confortul si siguranta unui antrenament placut si plin de satisfactii. Ca si in cazul alimentatiei sau a scaderii in greutate (si de altfel, in toate aspectele vietii), cuvintele de ordine sunt moderatia si rabdarea. Nu trebuie sa vrei totul deodata, ci permite corpului tau sa se adapteze treptat la efort.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand te-ai decis sa incepi un program de antrenament este sa mergi la un control medical, in special daca nu ai mai facut sport niciodata in viata ta sau daca ai intrerupt antrenamentele de foarte multi ani. Mergi la medicul de familie sau, mai bine, la un specialist in medicina sportiva, pentru a primi din partea acestuia "ok"-ul privind inceperea activitatii fizice.

Urmatorul pas este sa faci o mica investitie si sa-ti cumperi o pereche de pantofi de alergare de calitate. Sunt ceva mai scumpi decat "adidasii" banali (de obicei acestia sunt no-name sau contrafacuti), insa trebuie sa privesti aceasta cheltuiala ca pe o polita de asigurare pentru sanatatea picioarelor tale. Nu trebuie sa gandesti ca tu nu esti sportiv de performanta si nu ai nevoie de echipament specializat; pantofii de alergare de calitate sunt astfel conceputi incat sa atenueze socurile si sa iti protejeze articulatiile, indiferent daca esti incepator sau alergi maraton. De altfel, pantofii de alergare reprezinta cam singura achizitie mai importanta pentru un alergator; restul fiind "detalii". Iti recomand sa te orientezi catre branduri conscrate, cum ar fi Asics, Addidas, New Balance, Nike.

Alege cu grija locul unde vei alerga. Unii oameni prefera sa mearga la o sala de fitness si sa alerge pe banda, in timp ce altii aleg sa iasa in parc si sa se bucure de priveliste si de sentimentul de libertate pe care ni-l da alergarea in natura. Daca esti supraponderal sau ai probleme articulare, alege in prima instanta alergarea pe banda, care are capacitatea sa atenueze intr-o oarecare masura socurile.

Mersul in ritm rapid este prima forma de antrenament pe care ti-o sugerez. Nu iti propune de la inceput sa alergi 5 km fara oprire, ci adopta un program combinat de mers-alergare. Nu trebuie sa te simti jenat daca nu poti sa alergi mult sau ca trebuie sa te mai opresti din cand in cand. Daca esti perseverent si te tii de antrenamente poti ajunge sa alergi chiar si un maraton. Insa pentru inceput, aplica programul pe care ti-l propunem aici.

Cateva luni de zile nu e nevoie sa te preocupe viteza cu care alergi. Ca incepator, unitatea ta de masura este "conversatia" - daca poti sa vorbesti cu cineva in propozitii scurte, alergand sau mergand rapid, atunci ai o viteza adecvata. Respira ritmic, inspirand aerul pe gura si pe nas si expirand pe gura. In aceasta perioada de inceput, obiectivele tale se refera la timpul total de alergare, nu la viteza sau distanta pe care o alergi.

Saptamana

Mers rapid/alergare

Antrenamente pe saptamana

1

6 minute/ 1 minut (3 cicluri)

3

2

5 minute/ 2 minute (3 cicluri)

3

3

3 minute/ 4 minute (4 cicluri)

4

4

2 minute/ 5 minute (4 cicluri)

4

5

2 minute/ 8 minute (3 cicluri)

4

6

2 minute/ 9 minute (3 cicluri)

4

7

1 minut/ 11 minute (3 cicluri)

4

8

5 minute mers/ 20 minute alergare / 5 minute mers

4










Daca vei descoperi pasiunea pentru alergare, te asteptam in clubul nostru (Ro Club Maraton, www.maraton.info.ro ).


Nu e greu. Trebuie doar sa faci primul pas!



Dr. Serban Damian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(19 Noiembrie 2013 22:13) Florin Leu a spus

Foarte bun articolul. Si eu, un fost fumator care am dus o viata semi-sedentara, am inceput sa alerg din august dupa un semenea plan, numit antrenament cu intervale. Astazi am ajuns sa alerg 2.5 km in 13 minute, fara sa ma opresc. E o senzatie extrem de placuta, numai spun de beneficii...Ai nevoie doar de vointa, credeti-ma, stiu ce vorbesc, restul vine de la sine

(11 Iulie 2009 10:23) Stefan a spus

Salut,
Intelegeti ca miscarea este un catalizator nu numai in procesul de slabire, dar si in tonifierea organismului, conduce la eliminarea intr-un timp relativ scurt a acelei stari permanente de oboseala si imbunatateste starea psihica. Nu va bazati exclusiv pe pastile de slabit sau pe tot felul de diete minune. Indiferent de intensitatea la care puteti face miscare la inceput, cu timpul veti vedea ca performantele vostre se vor imbunatati si va veti simti mult mai bine. Este mai greu pana va apucati, insa doar dupa aceea veti putea constientiza beneficiile si constata progresele. Asa ca lasati comoditatea, faceti un exercitiu de vointa si alegeti sa luptati pentru ... o conditie mai buna :)
Aaa, si inca ceva... mai lasati dulciurile, sucurile si fast-food-urile... Sa fie la ei... Credeti-ma, se poate trai foarte bine si fara, sau macar cu o ratie foarte redusa... si asta este inca un exercitiu de vointa la inceput. Deci, cum stati cu vointa?
Deocamdata cam atat, am fugit la...alergat ;)
Va bagati?







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii