Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam STEROIZII ANABOLIZANTI - faci ce vrei, dar stii ce faci ?
PRINCIPALELE CAUZE CE DUC LA ACCIDENTARE
Exercitii pentru muschii bratelor (biceps)
ACTIVITATI FIZICE CARE CRESC REZISTENTA OASELOR
Relatia obezitate - fertilitate


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole 6 STRATEGII CARE TE REVIGOREZA IN SEZONUL ESTIVAL
STRATEGII DE SCADERE IN GREUTATE
CUM MANCAM, ASA TRAIM
Campania Aripi Deschise
DESPRE TENTATII SI SABOTAJ IN CURA DE SLABIRE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » ADEVARUL DESPRE APARATELE CARDIO

ADEVARUL DESPRE APARATELE CARDIO


Daca si tu esti un fan al antrenamentului cardio la sala, atunci cred ca iti este familiar acel sentiment de "implinire" pe care il ai dupa 60 de minute de antrenament pe banda. Ai terminat programul de "ars grasimea" pe care ti-l propune echipamentul cardio si te simti excelent si mandru de tine, in timp ce privesti numerele afisate pe display: 760 kilocalorii "arse". Multumit de realizare te gandesti ca iti poti permite o recompensa dulce ceva mai tarziu.

Exista o vorba care spune ca ceea nu stii, nu iti poate face rau, insa aceasta nu se aplica si atunci cand vine vorba de antrenamentul cu echipament cardio. Ceea ce nu stii despre banda de alergat, bicicleta eliptica, stepper sau bicicleta stationara s-ar putea sa nu iti faca rau de genul unei accidentari, insa in mod sigur iti va sabota eforturile privind atingerea unor obiective ca scaderea in greutate sau performantele sportive. Hai sa punem la punct aceste probleme si sa clarificam care este adevarul despre aparatele cardio.


ADEVARUL_DESPRE_APAR_33761.jpgMitul nr. 1 PROGRAMELE "FAT-BURNING" TE AJUTA SA SCAPI DE GRASIME SI SA SCAZI IN GREUTATE

Se intampla zi de zi in fiecare sala din lume - oamenii aleg un echipament cardio performant si dupa ce se joaca putin la optinile lui, se lasa sedusi de programul de "ars grasimea", in special daca au de dat jos cateva kilograme. Pana la urma, adevarul este ca cei mai multi oameni care merg la sala au cateva kilograme in plus, asa ca astfel de programe sunt printre cele mai populare. Insa ceea ce nu stiu oamenii este ca aceste programe presetate de "fat burning" sunt astfel alcatuite incat sa iti mentina frecventa cardiaca la o valoare destul de redusa, deoarece cercetatorii au aratat de-a lungul timpului ca atunci cand ne antrenam la un procent mic din frecventa cardiaca maxima, vom folosi grasimea pe post de combustibil. Cu toate acestea, trebuie tinut cont ca atunci cand te antrenezi la o intensitate redusa, practic consumi mai putine calorii. Deci daca ai la dispozitie doar 30 de minute de antrenament, vei consuma doar 200 kcal cu ajutorul unui astfel de program, in timp ce daca ai recurge la un program de antrenament mai intens, cu intervale, ai putea sa consumi 300 kcal. Sa nu uitam ca scaderea in greutate presupune dezechilibrarea balantei energetice catre consum si nu conteaza atat de mult cum le consumi, ci mai ales sa le consumi in cantitate cat mai mare. Asadar, nu te lasa pacalit de programele presetate ale echipamentelor cardio.

Ce e de facut? Adauga intervale de intensitate. Antrenamentul cu intervale, indiferent daca este presetat sau il compui tu, va induce un consum energetic important. Daca nu stii cum sa procedezi, pur si simplu mareste intensitatea (viteza) timp de 30 de secunde si apoi redu timp de 2 minute; repeta in acest fel timp de 30 de minute. Dupa ce te-ai obisnuit, incearca sa mentii 1 minut viteza crescuta si apoi sa o reduci pentru urmatoarele 2 minute.


Mitul nr.2 CONSUMUL CALORIC AFISAT PE ECRAN ESTE CEL REAL

Stiu ca e grozav sa vezi pe display un numar cat mai mare, care sa reprezinte caloriile arse la acel antrenament, insa adevarul trist este ca acel numar s-ar putea sa fie cam umflat. Daca iti imaginezi ca ai „ars" suficiente calorii la antrenamentul de dimineata pentru a iti permite un pranz generos, mai bine gandeste-te de doua ori. Chiar daca ai specificat varsta, sexul si greutatea, estimarea (ei bine, da, e vorba de o estimare) s-ar putea sa depaseasca cu mult realitatea. Asta pentru ca cei mai multi producatori de echipamente cardio isi testeaza aparatele cu sportivi si nu cu oameni obisnuiti, iar sportivii au de obicei mai multa masa musculara si un consum energetic mai mare.

Ce e de facut? Nu te increde 100% in rezultatele afisate. In medie, cei mai multi oameni consuma 70-75 kcal per kilometru de alergare la viteza medie (adica aproximativ 1 kcal per kilogram de greutate corporala si per kilometru). Daca aparatul cardio iti arata o valoare mult mai mare, atunci ai motive serioase sa te indoiesti de acuratetea lor. Pentru ca valori foarte apropiate de realitate nu poti obtine decat in conditii de laborator, iti voi recomanda sa apelezi tot la o estimare, insa una mult mai apropiata de realitate - un monitor al frecventei cardiace (adica unul din acele ceasuri de antrenament, care au o banda ce se aplica in jurul pieptului).


Mitul nr. 3 ALERGAREA PE BANDA ESTE LA FEL DE BUNA CA ALERGAREA AFARA

Unii dintre noi iubesc banda de alergare. Eu nu, dar asta e alta poveste. Banda de alergare iti permite sa te antrenezi la diferite intensitati si cu diferite inclinatii, fara a avea impedimentul vremii capricioase de afara. Daca insa te antrenezi pentru un concurs, tine cont ca banda nu te solicita la fel de intens ca alergarea afara. Studiile au aratat ca cei care se antreneaza pe banda au tendinta sa faca pasi mai mici, datorita miscarii oarecum nefiresti (afara tu iti propulsezi corpul impingand in sol, in timp ce pe banda se misca „solul", iar tu te misti in sens invers ca sa iti mentii pozitia). De asemenea, energia necesara propulsarii pe banda este mai redusa ca la alergarea afara. Mai putina energie inseamna mai putine calorii consumate.

Ce e de facut? Schimba scenariul. Odata pe saptamana renunta la alergarea pe banda si mergi in parc. Aceasta schimbare de scenariu iti va oferi o noua perspectiva - muschii tai vor fi mai solicitati si vei consuma mai multa energie. Daca alergarea afara nu te tenteaza, atunci cel putin mareste inclinatia pentru a mari consumul energetic.


Mitul nr.4 AR TREBUI SA ITI MODIFICI INTENSITATEA ANTRENAMENTULUI IN FUNCTIE DE FRECVENTA CARDIACA AFISATA DE APARAT

Sigur, sistemul de monitorizare al frecventei cardiace al aparatelor cardio este la indemana. Doar intinzi bratele, aplici palmele pe electrozi si in cateva secunde ai rezultatul pe ecran. Totusi masurarea pulsului in acest fel nu este la precisa ca cea efectuata cu ajutorul centurii cu electrozi aplicata in jurul pieptului. In plus, este incomod si nepractic sa alergi cu mainile fixate pe aparat - iti vei compromite forma corecta a alergarii si vei deveni ineficient. Iar daca iei mainile, adio masuratoare.

Ce e de facut? Asculta-ti inima. Daca nu ai acces la o banda de alergat care monitorizeaza frecventa cardiaca cu ajutorul unei centuri, atunci e de preferat sa investesti intr-un ceas de antrement special. Cu ajutorul lui iti vei putea monitoriza, constant si corect intensitatea efortului, fara sa iti compromiti forma alergarii.


Daca esti pasionat de alergare, indiferent care este nivelul tau de pregatire fizica, vino alaturi de noi in Ro Club Maraton (www.maraton.info.ro), primul club al alergatorilor amatori din Romania. Alaturi de noi te vei putea antrena si vei participa la competitii pentru amatori.



Dr. Serban Damian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii